Kvalitatīvas ziemas riepas ir veidotas tā, lai tās izturētu aukstākus laikapstākļus, tādējādi palīdzot padarīt braukšanu ziemā drošāku. Autovadītāji, iespējams, vēlēsies tajās ieguldīt, jo ziemas riepu mērķis ir nodrošināt labāku saķeri ar ceļu aukstā, slapjā un slidenā laikā, tostarp melnā ledus apstākļos.

Kādas ir ziemas riepu priekšrocības?

Kad temperatūra pazeminās un ceļa segums kļūst slidenāks, palielinās iespējamība zaudēt kontroli pār transportlīdzekli un iekļūt negadījumā. Vienmēr jāpielāgo braukšanas režīms, ja aukstākajos mēnešos ir sniegs, ledus un lietus. Savukārt ziemas riepu protektora raksts, kā arī gumijas maisījuma elastība nodrošina papildu saķeri. Tas būtiski uzlabo braukšanas īpašības un, protams, veicina satiksmes drošību slapjos un apledojušos ceļa apstākļos.

Ziemas riepu priekšrocības ir šādas:

  • lielāka saķere un tādējādi arī labāka stabilitāte

  • labāka transportlīdzekļa kontrole apledojuma apstākļos

  • labāka spēja apstāties un uzsākt braukšanu uz sniega un ledus

  • mazāka akvaplanēšanas iespējamība

Ziemas riepas un likums

Ja ziemā plānojiet veikt lielus attālumus, ir ieteicams būt gatavam ekstremāliem laikapstākļiem. Latvijā ziemas riepas ir obligātas. Daudzās Eiropas valstīs likumdošana nenosaka tādas prasības. Ja esiet nolēmuši doties ceļojumā ar savu auto ziemas laikā, ir vērts painteresēties par ziemas riepu nepieciešamību galamērķa valstī un tajās valstīs, kuras būs jāšķērso tranzītā, jo piemēram Polijā ir aizliegts pārvietoties ar radžotām riepām.

Cik maksā ziemas riepas?

Ir plašs ziemas riepu klāsts. To izmaksas ir atkarīgas no izmēra, izvēlētā zīmola un no tā, kādas riepas ir vispiemērotākās Jūsu transportlīdzeklim. Ieteicams neizvēlēties, pamatojoties tikai uz cenu, ir arī citi faktori, kas būtiski ietekmē braukšanas īpašības. Jūs maksāsiet vairāk par tādiem augstākās klases zīmoliem kā Bridgestone, Continental, Michelin, Pirelli, Goodyear un Dunlop, kas ir nozares standartu nesēji un ieguldījuši riepu izstrādē ļoti daudz laika un naudas resursu.

Taču Jūs saņemiet to, par ko maksājiet, tostarp izturību, trokšņu samazināšanu, lielāku komfortu un saķeri ar slapju un sausu ceļu/ bremzēšanu. Starp zīmoliem valda liela konkurence. Pastāvīgi notiek arī tehnoloģiskā attīstība, piedāvājot riepas, kas ir drošākas, izdevīgākas, vairāk orientētas uz veiktspēju un pat videi draudzīgākas.

Kāda ir atšķirība starp ziemas un vasaras riepām?

Ziemas riepu sastāvā ir vairāk dabiskā kaučuka un silīcija dioksīda, kas padara tās mīkstākas un elastīgākas, pat zem mīnus 7°C. Galvenā atšķirība starp ziemas riepām un vasaras riepām ir protektora dziļums. Jaunu riepu protektora dziļums ir no 7 mm līdz 9,5 mm.

Kāda tipa ziemas riepas vajadzētu iegādāties savam transportlīdzeklim?

Starp dažādiem riepu modeļiem un zīmoliem var būt grūti saprast, ar ko sākt. Pirms izvēlieties riepas, jāizlemj trīs galvenās lietas:

  1. Jūsu atrašanās vieta - cik tālu no pilsētas un kādā apvidū atrodieties - un to, cik ilgas un bargas ziemas ir iespējamas Jūsu valstī?

  2. Ar kādu transportlīdzekli brauciet un cik bieži?

  3. Transportlīdzekļa marka, modelis un riepu izmēri?

Kur es varu glabāt savas ziemas riepas?

Riepu pareiza uzglabāšana noteikti ir lieta, ko ir jāizvērtē rūpīgi, jo no tā, cik pareizi uzglabāsiet riepas ir atkarīgs riepu kalpošanas ilgums. Ideālā gadījumā tās būtu jāuzglabā tumšā, sausā vidē, nevis ārā - pat ar pārsegu virs tām.

Vai variet kombinēt ziemas un vasaras riepas?

Nav ieteicams kombinēt ziemas un vasaras riepas. Katrs riepu komplekts jāizmanto konkrētiem laika apstākļiem, un to sajaukšana var būt bīstama un palielināt autoavārijas risku.

Lasi vēl