Teātra namā Jūras vārti skatāma mākslinieka Ilmāra Blumberga (1945–2016) retrospektīva personālizstāde Neredzamā nozīme, apmeklētāju uzmanībai piedāvājot dažādās tehnikās veidotus mākslas darbus, kas tapuši mākslinieka darbības pēdējos 30 gados.

«Neredzamā nozīme – dimensija, kas nosaka VISAS PATIESĪBAS, kuras tiek pieņemtas kā pašsaprotamas». Šis ir citāts no Ilmāra Blumberga veiktajām piezīmēm, kas sakrājušās radošā procesa gaitā. Kā stāsta mākslinieka dēls Ilmārs Blumbergs jaunākais, pēc mākslinieka nāves, caurskatot atstātos materiālus, tajos uziets daudz dažādu pierakstu, kas radušies, māksliniekam lasot pārsvarā dažādas filozofiska satura grāmatas. «Mākslinieka attieksme pret savu darbu bija lielā mērā filozofiska. Viņš ļoti interesējās par dažādu filozofu darbiem un, jāsaka, bija zinošs. Piezīmēs ir gan daudz citātu, kuriem zināmi autori, gan arī viņa paša pārdomu pieraksti, kas radušies, lasot grāmatas – nav vairs precīzi iespējams izsekot – kuras – un laiku, kad pieraksti veikti, bet ļoti daudzas sentences sasaucas ar to, kā var interpretēt viņa abstrakcijas darbus,» stāsta Ilmārs Blumbergs juniors.

Šī ir otrā reize, kad Ventspilī skatāma Ilmāra Blumberga darbu izstāde – 2017. gadā viņa darbi bija eksponēti Ventspils muzejā. Piecus gadus vēlāk Blumberga māksla sadarbībā ar nodibinājumu Blumberga fonds atkal atgriežas Ventspilī. Teātra namā Jūras vārti izstāde būs apskatāma līdz 8. janvārim.

Izstādē eksponēti gan glezniecības lielformāta darbi, gan grafikas un zīmējumi. Ekspozīcijā iekļauti darbi no mākslas cienītājiem pazīstamiem Ilmāra Blumberga cikliem. Piemēram, cikls Venēcijas zīmējumi tapis 2004. gadā, kad mākslinieks kādu laiku uzturējies Venēcijā. Mākslinieks regulāri braucis atpūsties arī uz Tenerifi, un viņa radītais Tenerifes cikls ir atsauce uz viņa pēdējo ceļojumu uz šo vietu. Vairākos izstādes darbos redzams Ilmāra Blumberga pašportrets. «Jau no 80. gadu otrās puses pašportrets ir bijis viņa iecienīts virziens, un Blumberga fonda krājumā ir ne tikai pašportretu zīmējumi, bet arī pašportretu maskas, un ir ideja tuvākajos gados sarīkot izstādi, kas būtu veltīta tieši Blumberga pašportretam, – varbūt pat kādā no Ventspils izstāžu vietām,» pieļauj Ilmārs Blumbergs juniors. Mākslinieks daudzus darbus papildinājis ar asprātīgiem, trāpīgiem tekstiem. «Man ļoti patīk tas piegājiens – šie teksti bieži ir ar ironiju, humoru, kas palīdz vieglāk tvert mūsdienīgo abstrakto mākslu, kura varbūt reizēm tiek pārāk nopietni uztverta,» savās pārdomās dalās mākslinieka dēls.

Ilmārs Blumbergs 1972. gadā absolvējis Valsts Mākslas akadēmiju un līdz 1984. gadam strādājis Dailes teātrī Rīgā. Turpmākajā periodā strādājis individuāli, darbojoties tādās sfērās kā glezniecība, grafika, sietspiede, litogrāfija, instalācija, tēlniecība, dizains, scenogrāfija, kostīmi, fotogrāfija, grāmatu ilustrācijas, kino, kā arī performance un audioieraksti. No 1974. līdz 2013. gadam Blumbergam bijušas vairāk kā 25 personālizstādes deviņās valstīs, saņemti vairāk nekā 40 nozīmīgi apbalvojumi. Pēc mākslinieka nāves izstādes turpina organizēt Blumberga fonds. Mākslinieks ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: