Ja īpašumā ir gadiem nepabeigta būve, atbilstoši Būvniecības likumam tā bija jānodod ekspluatācijā līdz šī gada 1. oktobrim, kas nebūt nav izdevies visiem, turklāt pie vainas ir ne tikai būvētāju neizdarība, bet arī Valsts zemes dienesta nespēja saprātīgos termiņos apkalpot visus pieteikumus. 

Būvniecības likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, noteikts, ka maksimālais individuālo dzīvojamo māju būvdarbu termiņš ir astoņi gadi, kas nozīmē, ka tieši šogad pienāca tas brīdis, kad būvniecībai ilgstošākajos objektos bija jānoslēdzas. Ja līdz noteiktajam termiņam nav bijis iespējams ēku nodot ekspluatācijā, būvnoteikumi paredz pagarināt būvatļaujas derīguma termiņu. Savukārt, ja tiek pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums un tas netiek pagarināts, īpašniekam jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis 3% apmērā līdz brīdim, kad būve tiks nodota ekspluatācijā.

Ventspils Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs Jurģis Rasa atzīst, ka arī pie mums ir cilvēki, kas tagad steidz nodot savus būvobjektus ekspluatācijā, taču izdarīt to laikus nemaz īsti nav iespējams.

«Jau no gada sākuma un pat nedaudz agrāk sākām izsūtīt atgādinājumus, ka beidzas būvatļaujas termiņš. Tādu bija tiešām daudz, un daudzi arī reaģē, nāk, dara, bet lielākā problēma, kāpēc viņi to nevar izdarīt, ir kavēšanās ar būves kadastrālo uzmērīšanu. Piemēram, ja tagad Valsts zemes dienestā pasūtīsi uzmērīšanu, tad viņi atnāks kaut kad nākošā gada jūnijā vai jūlijā. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc visu nebija iespējams izpildīt līdz 1. oktobrim. Arī tie, kas nāca laikus, reaģējot uz mūsu atgādinājumiem vai pamanījuši informāciju kaut kur medijos, varēja savākt visus nepieciešamos dokumentus, izņemot – no Valsts zemes dienesta,» skaidro Rasa.

Viņš apstiprina, ka šādos gadījumos tiešām iespējams pagarināt būvatļaujas termiņu, uzsākot jaunu kadastrālo lietu un aktualizējot būvprojektā jau paveikto, taču Valsts zemes dienesta kavēšanās dēļ arī tas īsti nav iespējams. Lai gan tiek skaidrots, ka ārpus Rīgas pasūtījumu izpildīšanas laiks ir trīs mēneši, vismaz Ventspils gadījumā tas jau kādu laiku ir krietni ilgāks un turpina pieaugt. Protams, gadījumos, kad ar likumu noteiktajos termiņos nevar iekļauties objektīvu iemeslu dēļ, par kaut kādām sankcijām pret būves īpašniekiem runas nav. Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs gan piebilst, ka daži objekti, kuru īpašnieki nav reaģējuši uz atgādinājumiem, tuvākajā laikā tiks apsekoti. Ja tiks konstatēts, ka tie tiek ekspluatēti, tad par patvaļīgu ekspluatāciju iestāsies administratīvā atbildība, līdzīgi kā gadījumā, ja turpinās būvniecībā bez būvatļaujas maksimālā termiņa pagarinājuma.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atklāj, ka problēmas ar būvju nodošanu ekspluatācijā ir arī novadā un ka šobrīd tiek apzināts, tieši cik šādu īpašumi ir un kāda ir situācija tajos: «Būvinspektors ar to strādā, bet šobrīd vēl nevaram pateikt, kāds tieši ir šis skaits. Jāņem arī vērā, ka štats šajā amatā nav pilnībā nokomplektēts, tāpēc arī fiziski nav iespējams visu uzreiz paveikt, bet pie tā strādā. Esam pieņēmuši saistošos noteikumus, ka šādus objektus var aplikt ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli, bet reālā darbība varētu būt apmēram nākamā gada pavasarī. Apjoms ir liels, un ir arī citi darbi, bet aizmirsts nav arī par šo.» Arī viņš ir labi informēts par problēmām ar uzmērīšanas darbiem, kas šobrīd prasot vismaz pusgadu, tāpēc ar ēku nodošanu ekspluatācijā tiešām ir grūtības, arī ja viss tiek darīt it kā savlaicīgi. «Līdz ar to, lai cilvēks visu nokārtotu, viņam šis pusgads ir jāgaida, un šajā laikā var tikt piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma likme. Tomēr mūsu galvenais mērķis jau nav likt kādam maksāt vairāk, bet gan sakārtot īpašumu, tāpēc vērtēsim katru gadījumu atsevišķi. Tā ka darbs notiek, bet nav tā, ka šis jautājums mums šobrīd būtu ar augstāko prioritāti,» skaidro Mucenieks.

Arī būvnieki izjūt to, ka rindās uz kadastrālo uzmērīšanu jāgaida ilgstoši, kas tieši tāpat kavē visu darbu pabeigšanu un arī atlīdzības saņemšanu. SIA Samrode būvdarbu vadītājs Māris Minalgo stāsta, ka uzņēmumam laiku pa laikam gadās šādi objekti, bet būvniekiem tajos atliek tikai gaidīt, jo kaut kā ietekmēt procesu nav viņu spēkos: «Ja objekts nav nodots ekspluatācijā, mēs arī nevaram sakārtot pēdējos maksājumus un saņemt visu samaksu par veiktajiem darbiem. Šos uzmērījumus parasti pieprasa pasūtītājs, un mēs jau mēdzam brīdināt, ka tas var prasīt ilgāku laiku, bet skaidrs, ka tos nevar veikt ātrāk, pirms pabeigti konkrēti darbi. Tālāk jau viss notiek rindas kārtībā un tik ātri, cik nu šis darbinieks to var paveikt. Rindas ir tiešām lielas, bet mums tikai atliek ar to sadzīvot.»

Kurzemes reģiona rindā ir 712 pieprasījumi

Baiba Kantiņa, Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja:

– Valsts zemes dienests (VZD) šobrīd saskaras ar palielinātu interesi pēc būvju kadastrālās uzmērīšanas (BKU) pakalpojuma. Par iemeslu tam kalpo likumdevēja prasība, ka līdz 1. oktobrim jānodod ekspluatācijā ēkas, kura būvniecība ir uzsākta pirms 2014. gada 1. oktobra. Līdz ar šo regulējumu atklājies, cik daudzi īpašnieki nav sakārtojuši savus īpašumus atbilstoši mūsu valsts normatīviem, un tādējādi šobrīd pieprasījums pēc pakalpojuma salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir trīskāršojies. Īpašnieki šogad īpaši aktivizējušies un vēlējās sakārtot savas īpašuma lietas līdz likumā noteiktajam datumam. Līdz 19. oktobrim Valsts zemes dienesta Kurzemes reģionālajā pārvaldē gaidīšanā rindā uz BKU bija 712 pieprasījumi. Ņemot vērā esošo pieprasījumu skaitu un apjomu, īpašniekiem, kuri šobrīd pieprasa pakalpojumu šajā reģionā, jārēķinās, ka pakalpojuma saņemšanas laiks būs apmēram septiņi mēneši. Valsts zemes dienesta Kurzemes reģionālā pārvalde apkalpo administratīvo teritoriju, kas aptver Ventspils pilsētu, Ventspils novadu, Liepājas pilsētu, Dienvidkurzemes novadu, Kuldīgas pilsētu, Saldus pilsētu un Talsu novadu, un šai teritorijai ir noteikta viena kopēja BKU pakalpojuma pieprasījumu rinda. BKU pakalpojumu Valsts zemes dienesta Kurzemes reģionālā pārvalde izpilda rindas kārtībā.

Pašreiz īpašniekiem jārēķinās, ka pakalpojuma saņemšanas laiks Latvijas reģionos ir apmēram septiņi mēneši, bet Rīgas reģionā līdz pat deviņiem mēnešiem. Prognozējams, ka, kamēr visi šādi īpašumu nebūs apsekoti, rindas mazākas nekļūs. VZD nav iespēju palielināt klientu apkalpošanas kapacitāti šajā jomā, ņemot vērā, ka BKU speciālistu skaits Latvijā ir limitēts. Jāpiebilst, ka nacionāla mēroga objekti, kā arī projekti, kas tiek realizēti ar ES fondu līdzfinansējumu, tiek izskatīti prioritārā kārtībā, lai neapdraudētu to īstenošanu.

Jāņem vērā, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt lielāku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi īpašumiem, kuri savlaicīgi nav sakārtoti, kas šajā gadījumā var izraisīt lielu sabiedrības neapmierinātību. Tomēr, ņemot vērā, ka līdz 1. oktobrim nav iespējams apkalpot visus īpašniekus, kurus skar šī problēma, kā arī faktu, ka līdz ar kara Ukrainā izraisīto energokrīzi ir būtiski pieaugušas dažādas izmaksas valstī, VZD ir vērsies Latvijas Pašvaldību savienībā, skaidrojot radušos situāciju, kā arī aicinot pašvaldības jau šoruden nesākt celt NĪN likmes

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: