Rudens un ziemas periodā, kad redzamība uz autoceļiem pasliktinās, pieaug arī sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem. Valsts meža dienests (VMD) aicina par notriektajiem un kritušajiem dzīvniekiem ziņot lietotnē ''Mednis''.

Neskatoties uz to, ka pēdējā laikā ir nedaudz mazinājies notriekto dzīvnieku skaits, Valsts meža dienests joprojām aicina autovadītājus būt uzmanīgākiem uz ceļiem un ievērot ieteikumus, kas var mazināt sadursmju nodarīto postu.

2022./2023. gada medību sezonā līdz 25. oktobrim VMD reģistrējis 1033 uz ceļiem notriektus medījamos dzīvniekus, tai skaitā 103 aļņus, 85 staltbriežus, 680 stirnas un 54 mežacūkas. Visvairāk notriekto dzīvnieku šajā medību sezonā konstatēts Valsts meža dienesta Rīgas reģionālās, Dienvidlatgales un Dienvidkurzemes mežniecību teritorijās. Salīdzinājumam – iepriekšējā medību sezonā šai pašā laika periodā VMD reģistrējis 1269 notriektus dzīvniekus.

Ja sadursmē ar meža dzīvnieku ir cietuši cilvēki vai auto, par to ir jāziņo Valsts policijai pa tālruni 110 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112. Savukārt par notriektiem un kritušiem medījamajiem dzīvniekiem jāinformē Valsts meža dienests, ko var darīt izmantojot Latvijā radīto lietotni ''Mednis''. Šī lietotne ir savienota ar Valsts meža dienesta informācijas sistēmu ''Meža valsts reģistrs'', un bez maksas ir pieejama gan ''Android'', gan ''Apple iOS'' ierīcēm. Dienests saņemto informāciju izvērtē, apstrādā un reģistrē faktu par bojā gājušo dzīvnieku, kā arī pieņem lēmumu par tālāko rīcību ar to.

Pēc sadursmes ar meža dzīvnieku vēlams sagaidīt atbildīgo dienestu ierašanos, kas pieņems lēmumu, kā rīkoties ar dzīvnieku. VMD atgādina, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties – šāda rīcība ir klasificējama kā medību produkcijas piesavināšanās, par ko ir piemērojams sods.

Papildinformācija par drošības ieteikumiem uz ceļa, rīcību pēc sadursmes ar dzīvnieku, kā arī lietotnes “Mednis” izmantošanu: https://ej.uz/sadursme_Mednis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: