Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā un Ceļu satiksmes likumā, nosakot kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Pieņemtās izmaiņas attieksies uz visu veidu automobiļu, traktoru un citu pašgājēju mašīnu, tramvaju, trolejbusu, motociklu un citu mehānisko transportlīdzekļu, kas pārvietojas ar savu enerģijas avotu, vadīšanu šādā reibumā, izņemot transportlīdzekļus ar iekšdedzes dzinēju, kura darba tilpums ir mazāks par 50 kubikcentimetriem, vai elektromotoru, kura maksimālā jauda nepārsniedz četrus kilovatus un konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 45 kilometrus stundā.

Kā skaidro Tieslietu ministrijā (TM), uz velosipēdu, elektroskrejriteņu un mopēda vadīšanu šī Krimināllikuma jaunā norma neattieksies - par šādu transportlīdzekļu vadīšanu reibumā saglabāsies administratīvā atbildība.

Deputāti pieņēma arī TM priekšlikumu, kas nosaka, ka, ja persona vadījusi transportlīdzekli reibumā vai atteikusies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes, bet izmantotais transportlīdzeklis pieder citai personai, - tad no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Konfiskācijai pakļaus noziedzīgu nodarījumu izdarījušai personai piederošu transportlīdzekli, ja persona to būs vadījusi reibumā vai atteikusies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes.

Kriminālatbildība noteikta arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Šajā gadījumā netiek paredzēts noteikt šo vielu daudzumu vai ietekmes pakāpi, atzīmēts pieņemto izmaiņu anotācijā.

Par minēto pārkāpumu piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Vienlaikus noteikta kriminālatbildība par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes. Līdz šim kriminālsods par to bija paredzēts tikai tiem transportlīdzekļa vadītājiem, kuriem nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Līdz šim Ceļu satiksmes likumā bija noteikts par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, kas pārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. Savukārt kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu, ja vadītājs atrodas alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, līdz šim bija paredzēta tikai transportlīdzekļa vadītājiem, kuriem nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 27.10.2022, 11:58:34

    Le groz un le pieņem.
    Kas ir braucs zem Grādiem,tas brauks.Tō Sōd jau ir pa tō,ka tiek pieķērt,le zinat.
    Es pa sav Muiž teritōrij arvien brauka ar ieslēgt Autopilott un le paprōve kād Autoinspektōr atņemt man man Volg GAZ-21,kam spīdiks Irss uz haub!

  • -6
    yolo 27.10.2022, 15:33:17

    Cerams, ka savā muižā, pa pāli braukdams, nobrauksi savu mîļāko kazu

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 27.10.2022, 15:43:12

    yolo kung/kundz
    Ekš man Muiž neir nekād Bardak,kur tō Lōp staigat,kur pašiem patikt.Viss ir pie viet-iekš stingr Aplok oder iekš Stall.Un tād Kaz-Staļin gōv-ekš man saimniecib neir,le zinat.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: