Kopš 1. oktobra, kad kļuva pieejams valsts atbalsts mājsaimniecībām energoresursu sadārdzinājuma daļējai kompensēšanai, ventspilnieki aktīvi piesakās palīdzības saņemšanai. Pieteikumus var iesniegt internetā, kā arī klātienē – bibliotēkās, Digitālajā centrā un Sociālajā dienestā.

Valsts atbalsta programmas darbības pirmajās dienās – no 1. oktobra līdz 5. oktobra – iesniegti 456 pieteikumi malkas, granulu un brikešu cenu sadārdzinājuma daļējai kompensēšanai, informē Ventspils domes Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs Austris Galindoms. Vairums pieteikumu – 305 – iesniegti ar interneta starpniecību www.epakalpojumi.lv. Pārējie vairāk nekā 150 cilvēki pieteikušies valsts atbalstam pilsētas pašvaldības iestādēs – Galvenajā, Gāliņciema un Pārventas bibliotēkā, Digitālajā centrā un Sociālajā dienestā.

Ventas Balss pārliecinājās, ka pašvaldības darbinieki ir labi informēti un sagatavoti pieteikumu pieņemšanai no iedzīvotājiem. Lielākā aktivitāte pirmajās valsts atbalsta pieteikumu pieņemšanas dienās vērojama pilsētas Sociālajā dienestā un Digitālajā centrā. Digitālajā centrā kopš pirmās oktobra nedēļas sākuma par kompensācijas saņemšanu interesējušies 22 cilvēki, stāstīja centra darbiniece Zane. Trīs no interesentiem nevarēja pieteikties, jo nebija līdzi nepieciešamo dokumentu vai nekvalificējās valsts atbalstam. No 19 personām, kas bija pieteikušās, četras to izdarīja e-pakalpojumu portālā, pārējie – ar sociālās palīdzības e-sistēmas starpniecību. Otrajā gadījumā visus datus datorā ievada iestādes darbinieks, iedzīvotājam atliek vien parakstīties. Zane pastāstīja, ka līdz šim pēc palīdzības valsts atbalsta pieteikuma noformēšanā Digitālajā centrā vērsušies pārsvarā pensionāri. «Viņi nav droši, ka varēs paši pareizi noformēt pieteikumu e-pakalpojumu portālā,» viņa piebilst.

Pirmajā valsts atbalsta saņēmēju vilnī dominē tie, kas jau iegādājušies malku, bet kuriem nav čeka. Viņi var rēķināties ar vienreizēju atbalstu 60 eiro apmērā, pieteikšanās notiek tikai oktobrī un novembrī. Kopumā Latvijā uz šo valsts atbalsta veidu pretendē 94% no visiem līdz šim pieteikumu iesniegušajiem, plašsaziņas līdzekļus informēja e-pakalpojumu portāla direktors un izstrādātājs Edžus Žeiris. Kristīne, kuru Ventas Balss vakar sastapa Galvenajā bibliotēkā, jau izveidojusi malkas uzkrājumu ziemai un vēlas saņemt valsts atbalstu 60 eiro apmērā. «Ja nepietiks malkas, nopirkšu vēl briketes. Kas zina, kāda būs šī ziema!» dalījās ventspilniece. Rezultātā viņa varēs saņemt kompensāciju arī par brikešu pieaugušo cenu, ja ar malkas krājumu nepietiks visai ziemai. Kristīne priecājas, ka valsts atbalsta iedzīvotājus.

Galvenās bibliotēkas konsultante Ramona palīdzēja Kristīnei aizpildīt pieteikumu internetā. «Mums bija problēma ar e-programmas sistēmas uzstādīšanu, to izdarīja tikai otrdienas (4. oktoba) pēcpusdienā, kad arī sākām palīdzēt iedzīvotājiem valsts atbalsta pieteikumu noformēšanā. Bet pirms tam sūtījām visus uz Digitālo centru,» stāsta konsultante. Lai gan atnākt uz bibliotēku, lai pieteiktos atbalstam, var bez iepriekšēja pieraksta, daudzi tomēr vispirms zvana un precizē, kad var ierasties un kādi dokumenti jāņem līdzi. «Līdz šim nav bijis neviena apmeklētāja, kuram nebūtu pieejas internetbankai. Bet cilvēki tomēr jūtas drošāk, ja kāds blakus palīdz vai noformē pieteikumu viņu vietā,» piebilst Ramona.

Gāliņciema un Pārventas bibliotēkā pirmajā nedēļā īpaša iedzīvotāju aktivitāte nav vērojama. Gāliņciema bibliotēkā Ventas Balss sastapa pensionāri Velgu, kura bija atnākusi apmainīt grāmatas. Gāliņciema iedzīvotāja jau pavasarī sākusi veidot malkas uzkrājumu gaidāmajai ziemai, – tāpat kā vairums iedzīvotāju, bez čeka, un var pretendēt pagaidām tikai uz 60 eiro. Taču pensionāre nesteidzas: «Aiziešu nokārtot pabalstu Sociālajā dienestā. Laiks vēl ir, baidos, ka tagad tur ir rindas.»

Pārventas bibliotēkā līdz 5. oktobra plkst. 11 pēc kompensācijas bija vērsušies tikai divi cilvēki, stāsta bibliotēkas darbiniece Larisa, piebilstot, ka šeit bija gaidītas rindas no pirmajām pieteikumu pieņemšanas dienām. Bet rindu vēl nav. «Iespējams, cilvēki nezina par šādu iespēju,» pieļauj bibliotēkas darbinieki, piebilstot, ka ir labi apguvuši jauno programmu, pateicoties detalizētai pamācībai no pilsētas domes.

Visvairāk pieteikumu kurināmā sadārdzinājuma kompensācijai saņem Sociālais dienests. Daudzi uz šejieni dodas jau pa iestaigātu taku, jo regulāri saņem sociālo palīdzību. Lidija dzīvo viena privātmājā. Malku ziemai sarūpējusi tikai daļēji. Cer saņemt 60 eiro un par tiem piepirkt atlikušo malkas daļu. «Citādi nekādi nevarēšu sarūpēt malku visai ziemai,» atzīst sieviete. Pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna stāsta, ka nedēļas pirmajās dienās pēc valsts atbalsta noformēšanas pie viņiem vērsušies 40 līdz 50 cilvēki dienā.

Ventspils novada iedzīvotāji pieteikumus valsts atbalstam noformē savos pagastos. Novada Sociālais dienests viņiem izveidojis pieteikumu veidlapu, kuru aizpilda katrs iesniedzējs. Pirmajās dienās saņemti aptuveni 100 pieteikumi, 90% no tiem – par 60 eiro par malku bez čeka, stāsta novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Centrālās siltumapgādes pakalpojumu patērētājiem novadā kompensācija tiks iekļauta rēķinos par siltumu. Daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem pašiem nekas nav jāaizpilda, piebilst Mucenieks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: