Vēstures otrdienā muzejpedagoģija pieaugušajiem - Ko mēs zinām par krāsām, beicēm un pervēm?

 Otrdien, 22.martā plkst.17:30 Piejūras brīvdabas muzejā notiks pēdējā no Vēstures otrdienu Ziemas abonementa lekcijām, kurā Piejūras brīvdabas muzeja krājuma glabātāja Baiba Korše stāstīs par krāsošanu ar augu krāsām un to, kādus rezultātus var iegūt un kādus reiz varēja iegūt.

Krāsošana ar augu krāsām ir interesants un dažreiz pat sarežģīts piedzīvojums, jo ne vienmēr var zināt, kas no vārāmā katla iznāks. Latvijā aug vairāk kā simts krāsojamo augu, ar kuriem var iegūt bezgala daudz nokrāsu. Daba paliek daba un mēs diemžēl esam zaudējuši daudzas no senajām zināšanām. Zilās krāsas iegūšana no mēlenes (reiz kultivēts augs) var ieilgt pat uz vairākiem gadiem. Madarojot sarkanu ir jāizjūt, ka tagad ir īstais brīdis un ne mirkli ātrāk vai vēlāk,” stāsta Baiba Korše.

Piemēram, mēlene reiz bija samērā plaši kultivēts augs Latvijas teritorijā, un par mēlenēm Kurzemes pusē dēvēja arī tumšzilas krāsas villaines, kuru apakšmala rotāta ar misiņa spirāļu rotājumu vai retāk ar dzeltenām stikla pērlītēm. Un, protams, mēlene savu nosaukumu ieguvusi no auga - (mēļiem, mēļu zāli, ziluma zāli - lat. Isatis tinctoria). Arī šīs krāsas nosaukumi baltu valodās liecina, ka tā senatnē bijusi ļoti populāra: lietuviski meles - zils, seprūšu - melne - zils.

Pēdējā Ziemas abonementa lekcija arī par dabā tuvojošos krāsu pasauli notiks Piejūras brīvdabas muzeja Smiltnieku mājā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: