Gatavojoties apkures sezonai, pašvaldības SIA "Ventspils siltums" katlumājās īstenoti ražošanas iekārtu remontdarbi, kā arī organizēti iepirkumi par kurināmā piegādi, lai klientiem nodrošinātu stabilu un nepārtrauktu siltumapgādi.

Taču, lai gada aukstajos mēnešos iedzīvotāji savos mājokļos varētu justies mājīgi un komfortabli, apkures sezonai savlaicīgi jāsagatavo arī mājokļu apkures sistēmas, lai tās darbotos efektīvi, kas ir ļoti būtiski šajos apstākļos, kad strauji pieaug energoresursu cenas.

Neskatoties uz to, ka jauno apkures sezonu uzņēmums “Ventspils siltums” uzsāks ar līdzšinējo siltumenerģijas tarifu 54,90 EUR/MWh, kas ir spēkā kopš 2017. gada marta un šobrīd arī lētākais starp valstspilsētām, tomēr jāņem vērā, ka ne tikai siltumenerģijas tarifs ietekmē apkures izmaksas, bet arī ikmēneša ēkas siltuma patēriņš.

Lai arī ierasts, ka apkures sezona tiek uzsākta oktobrī, tomēr, iestājoties vēsākiem laika apstākļiem, nevajadzētu pieļaut situāciju, ka māja atdziest. Daudzdzīvokļu māju siltummezglos apkuri iespējams pieslēgt jebkurā brīdī, nodrošinot telpu apsildi arī ar minimālu siltumenerģijas patēriņu. Līdz ar to dzīvojamās mājas ārsienas nepagūs atdzist un iedzīvotājiem dzīvokļos būs patīkami silts. Savukārt par apkuri būs jāmaksā mazāk nekā tad, ja māja būtu jau atdzisusi un ēkas apsildei būtu nepieciešams krietni lielāks siltumenerģijas daudzums.

Reizēm arī pat šķietami nebūtiskas izmaiņas iedzīvotāju ikdienas paradumos var palīdzēt samazināt izmaksas par apkuri, tāpēc esam apkopojuši dažus praktiskus padomus.

Uzturēt optimālu mājokļa temperatūru

Svarīgi atcerēties, ka katrs paaugstinātais apkures temperatūras grāds, palielina siltumenerģijas patēriņu par 5 %, līdz ar to arī apkures izmaksas. Piemēram, ja vidējā temperatūra mājoklī ir 23° C, tad enerģija tiek patērēta par 15 % vairāk nekā tad, ja mājoklī tiktu uzturēta temperatūra ap 20° C.

Tajā pat laikā, nepaaugstinot apkures izmaksas, iekštelpu temperatūru iespējams pacelt vēl par 2 – 3 grādiem. Lai to panāktu aiz radiatoriem var pielīmēt speciālu foliju, kas neļaus siltumam aizplūst uz ārsienu un apsildīt to, bet gan atstaros to telpā un par dažiem grādiem paaugstinās temperatūru.

Savukārt, ja mājoklī izbūvētā apkures sistēma pieļauj, tad uz radiatoriem var ierīkot termoregulatorus, lai pēc vajadzības varētu regulēt apsildes temperatūru. Piemēram, dodoties prom ikdienas darba gaitās, šādā veidā iespējams pazemināt temperatūru līdz 18° C, bet ilgstošākā prombūtnē līdz 16° C, tādējādi ietaupot pat trešo daļu no apkures enerģijas patēriņa. Lai mājoklī justos komfortabli un vienlaikus, lai optimāli patērētu siltumenerģiju, ieteicams būtu katrai istabai atsevišķi ieregulēt temperatūru, piemēram, dzīvojamā istabā ap 20 – 22° C, bet guļamistabā 17 – 18° C.

Pārbaudīt mājokļa siltumizolāciju

Viens no būtiskākajiem iemesliem pazeminātai mājokļa temperatūrai apkures sezonas laikā ir ēkas siltumizolācija. Ja mājas īpašniekiem nav iespējas siltināt visu ēku, tad jāpievērš uzmanība tām problemātiskajām vietām, kur jūtama aukstā gaisa plūsma, novēršot cēloņus.

Vispirms mājoklī būtu ieteicams pārbaudīt logus, jo ar gadiem nolietojas blīvgumijas un tās nepieciešams atjaunot. Ja starp loga rāmi un loga apakšpusi, ieliekot papīra lapiņu, var to viegli izvilkt, tad tikpat viegli siltums pa logu izplūst ārā. Tas pats attiecas uz dzīvokļa ārdurvīm, proti, ja ir jūtama aukstā gaisa plūsma, tad arī pie durvīm vajadzētu pielīmēt blīvgumijas.

Apsverot apkures izmaksu ietekmējošos faktorus, aicinām iedzīvotājus ikdienā pievērst uzmanību arī tam, kā ēkā tiek taupīts siltums - vai dzīvoklī un koplietošanas telpās nav ilgstoši atvērti logi uz vēdināšanu, vai nav atstātas neaizvērtas kāpņu telpu ārdurvis, bēniņu lūkas utt. Pievēršot uzmanību šiem faktoriem un, mainot savus ikdienas paradumus, samazināt siltumenerģijas patēriņu iedzīvotāji var pašu spēkiem!

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -2
    Matrix 14.09.2022, 19:14:40

    Un kam lai sūdzas par mājas apsaimniekotāju,kurš apkures sezonā nenoregulē cirkulāciju normāli, lai visos dzīvokļos būtu konfortabli ne tikai pēc viņas uzskatiem ,bet regulē pēc saviem uzskatiem un melo acīs skatīdamies kad nostāda faktu priekšā neņemot vērā iedzīvotāju sūdzību,ka radiatori ir auksti ?!!!???

  • 0
    Didzis_P 15.09.2022, 09:53:22

    Jāizvēlas cits mājas apsaimniekotājs!

  • -3
    Matrix 14.09.2022, 19:20:10

    piemēram, dzīvojamā istabā ap 20 – 22° C, bet guļamistabā 17 – 18° C.
    Jūs nopietni??!Pamēģiniet nesiltinātā mājā padzīvot ar tādu temperatūru paši,guļamistabā itīpaši kad naktī viss aukstumu izjūt visvairāk un radiatoriem nepienāk normāla cirkulācija lai būtu silti!

  • 0
    Didzis_P 15.09.2022, 09:47:29

    nopērc normālu segu, tad guļot nebūs auksti.

  • 0
    Didzis_P 15.09.2022, 09:56:58

    Kam tu pārmet par nesiltinātu māju un to, ka tavā dzīvoklī ir auksti? Ja esi privatizējis savu dzīvokli, tad esi viens no mājas īpašniekiem. Viss tavās iespējās, ko darīt lietas labā, lai viss funkcionētu un mājā būtu silti.

  • -1
    Marta P 15.09.2022, 13:36:07

    Ja ir tik būtiska temperatūras atšķirība pa istabām, tad jau problēma (cik es saprotu) nav , kādu temperatūru noregulē mājas apsaimniekotājs, bet vai visi ir atgaisojuši radiatorus un ir uzstādīti piemēroti radioatori. Ja visā mājā būtu tie 17-18 grādi, tad varētu sūdzēties, bet ja ir vienā istabā 20- 22, kas ir ļoti optimāli, tad vaina ir vai nu sienās vai cirkulācijā radiatoros. Tas pēc manas saprašanas.

  • 0
    žurka 14.09.2022, 19:53:38

    Diemžēl termoregulatoru uzstādīšana ne visās mājās ir iespējama. Un vēl - kam guļamistaba, kam dzīvojamā istaba - reti kuram ir dzīvokļi ar pietiekami daudz istabām visiem ģimenes locekļiem. Nestādos priekšā, kā vispār savienotā dzīvoklī bez termoregulatora var dabūt vienā istabā +17, otrā +22, ja vien nav dienvidu/ziemeļu virziens ar visu laiku aizvērtām durvīm.

  • 0
    Didzis_P 15.09.2022, 09:52:44

    Ne jau uz visiem 100% attiecas ieteikumi, ja tev ir atvērts dzīvokļa plānojums, tad jāsamierinās ar to, kā ir, vai arī jārod kāds cits risinājums, protams, ja ir vēlēšanās

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: