Svinot Dakteru Klaunu programmas 10 gadu jubileju, norisinājās labdarības velomaratons, kurā Dakteris Klauns Jānis Taukulis jeb dakteris Jaukulis, ar velosipēdu apceļojot 10 pilsētas visā Latvijā, paviesojās arī Ventspilī.

Dzirnavu laukumā uz sarkano degunu zibakciju kuplā skaitā – teju 400 – pulcējās bērni no Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēm, arī pirmklasnieki. Kopā ar dakteri Jaukuli tapa sarkano degunu kopbilde. Jānis Taukulis, kurš Latviju ar velosipēdu apceļoja jau otro gadu, mūsu pilsētā ieradās jau pēc krietni liela pieveikta ceļa posma, velomaratona 17. dienā. «Maršruts ir izveidots kā bezgalības zīme. Sāku no Rīgas, devos uz Latgali, tad uz Vidzemi, Zemgali, Kurzemi, un tālāk ceļš ved atpakaļ uz Rīgu, apceļojot pilsētas, kurās strādā Dakteri Klauni. Šis maratons ir sevis izaicināšana, jo pirmās dienas bija plus 33 grādi, līdzi mugursoma, bija jādzer ļoti daudz ūdens un jāpieveic mūsu Latvijas pauguri, kas, braucot ar velosipēdu, patiesībā šķiet kā kalni. Bija grūti, un vēl četras dienas priekšā,» viesojoties Ventspilī, pastāstīja Jānis.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Dakteri Klauni aktīvi darbojās līdz 2019. gadam, taču, sākoties Covid-19 pandēmijai, uz laiku Dr. Klaunu darbība tika apturēta. Pandēmijai mazinoties, tika izsludināta pieteikšanās jaunajā Dakteru Klaunu Reģionālajā skolā, akcentējot dalību tieši darbam reģionālajās slimnīcās Kurzemē un Latgalē. Šajā skolā šobrīd mācās arī divi potenciālie mūsu Dr. Klauni – ventspilnieces Anna Krauze un Baiba Brauna, lai jau tuvākajā laikā pēc veiksmīgas skolas pabeigšanas uzsāktu regulāru, patstāvīgu darbu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā – Bērnu nodaļā.

Prieku par jauno Dakteru Klaunu apmācību pauž Dr. Klauna darbības Ventspils slimnīcā aizsācēja Rebeka Busule: «Man ir liels lepnums un gods, ka esmu bijusi dakteru klaunu projektā no pašiem pirmsākumiem. Man bija uzdevums ievadīt šo projektu mūsu slimnīcas Bērnu nodaļā kopā ar Bērnu nodaļas vadītāju dakteri Ievu Ozolu, kura bija ļoti atsaucīga un atvērta projektam. Tas bija liels izaicinājums veikt šo neparasto uzdevumu – kā dakterim klaunam grūtos brīžos būt kopā ar ģimenēm un personālu. Pateicoties atsaucīgajai slimnīcas vadībai, [Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietniekam – red.] Guntim Blumbergam un personālam, bez raizēm iedzīvojos slimnīcas vidē. Par projektu man ir vispatīkamākās atmiņas. Ļoti priecājos un novēlu veiksmi jaunajām meitenēm turpināt projektu Ventspils slimnīcas Bērnu nodaļā!»

Ventspils slimnīcas Bērnu nodaļa nodrošina neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību bērniem no 10 dienu līdz 18 gadu vecumam. Nepieciešamības gadījumā bērniem tiek nodrošināti visi Diagnostikas nodaļā pieejamie izmeklējumi, kā arī bērniņus un viņu vecākus sagaida profesionāls personāls un mājīgas palātas. Nodaļā izveidota arī atpūtas istaba, kur bērni var pavadīt laiku rotaļājoties vai skatoties bērnu animācijas un mākslas filmas.

Dr. Klauns dibinātāja un vadītāja Marianna Milovska velk paralēles ar izaicinājumiem, ar kādiem saskaras bērni, nonākot ārstniecības iestādē: «Bērni slimnīcā arī veic sava veida maratonu, kad ir jāpacīnās ar sevi un jāiziet cauri kādiem procesiem, lai izveseļotos. Ir ļoti svarīgi, ka arī bērni var atbalstīt dakteri klaunu. Mēs atdodam bērnam kontroli pār situāciju, un viņš pēkšņi kaut kādā veidā var palīdzēt Dakterim Klaunam, pēkšņi viņam ir spēks.»

Lai kļūtu par Dakteri Klaunu, sākumā jāiziet četru posmu atlase, aizpildot anketu, piedaloties individuālā intervijā un aktiermeistarības treniņā, ka arī psiholoģiskajā pārbaudījumā. Izturot atlasi, topošie Dakteri Klauni uzsāk pusgadu ilgas apmācības, tad kopā ar mentoru iziet praksi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet pēc tam – savā slimnīcā, noslēgumā kļūstot par sertificētiem Dakteriem Klauniem.

Smaidam ir liela nozīme

Edijs Ilziņš, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts

– Es ar patiesu prieku skatos, ka mūsu slimnīcā atgriežas Dakteri Klauni. Ārstniecības procesā ļoti liela nozīme ir pozitīvām emocijām, smaidam un situācijas uztverei. Tāpēc ļoti priecājos, ka Dakteri Klauni pacientiem uzlabos garastāvokli un pašsajūtu, izraisīs mūsos smaidu.

Prieks par iesāktā turpinājumu

Rebeka Busule, Dr. Klauna darbības Ventspils slimnīcā aizsācēja

– Man ir liels lepnums un gods, ka esmu bijusi Dakteru Klaunu projektā no pašiem pirmsākumiem. Man bija uzdevums ievadīt šo projektu mūsu slimnīcas Bērnu nodaļā kopā ar Bērnu nodaļas vadītāju, dakteri Ievu Ozolu, kura bija ļoti atsaucīga un atvērta projektam. Tas bija liels izaicinājums veikt šo neparasto uzdevumu – kā Dakterim Klaunam grūtos brīžos būt kopā ar ģimenēm un personālu. Tajā laikā, kad projekts dzima Latvijā, strādāju Rīgā un tādēļ varēju iziet mācības. Pēc tam varēju to realizēt Ventspilī, pateicoties atsaucīgajai slimnīcas vadībai, (Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietniekam sadarbības jautājumos– red. piez.) Guntim Blumbergam un visiem, kas palīdzēja man iedzīvoties slimnīcas vidē. Nokalpoju projektā 7 vai 8 gadus, un pienāca visiem zināmie pasaules notikumi un pārmaiņas arī Bērnu nodaļā. Es nesajutu, kā varētu turpināt iesākto attālināti vai maskā, ar vizieri, tāpēc pandēmijas dēļ projekts manā dzīvē arvien attālinājās, dzīve ievirzījās citādāk. Bet par projektu man ir vispatīkamākās atmiņas. Ļoti priecājos un novēlu veiksmi jaunajām meitenēm turpināt projektu Ventspils slimnīcas Bērnu nodaļā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: