Kad Krista Kristiāna Zēberga mācījās Ventspils 2. pamatskolas 9. klasē un izmantoja iespēju piedalīties Ēnu dienās, lai kaut nedaudz iepazītu Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas ikdienu, apņēmīgā jauniete tobrīd zinājusi, ka vēlas kļūt par vecmāti.

Ventspilniece Krista Kristiāna Zēberga atzīst, ka viņai vienmēr ļoti patikuši bērni un šķitusi interesanta slimnīcas vide, tādēļ jau skolas laikā sapratusi, ka labprāt izvēlētos profesiju, kas saistīta ar medicīnu. Neatlaidīgi ejot pretim savam sapnim, viņai ir izdevies to īstenot – Krista Kristiāna Zēberga ieguvusi vecmātes specialitāti un tagad strādā Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. «Joprojām spilgti atceros to brīdi, kad ēnoju Ventspils slimnīcā. Sākumā man piedāvāja ēnot ginekologu, bet tā sanāca, ka paliku postenī pie vecmātēm. Nenobijos, drīzāk guvu vēl lielāku pārliecību par to, ka vēlos kļūt par vecmāti, lai arī tolaik mācījos vēl tikai 9. klasē,» vaicāta par savu profesijas izvēli, stāsta vecmāte Krista Kristiāna. Vēlāk, būdama jau vidusskolniece, ventspilniece izmantojusi iespēju ēnot medicīnas personālu arī Rīgas Dzemdību namā – aprunājusies ar vecmātēm, kur labāk apgūt šo profesiju, un vēlreiz guvusi apstiprinājumu par savas profesijas izvēli.

Krista Kristiāna Zēberga ir dzimusi un uzaugusi Ventspilī, pabeigusi Ventspils Valsts 1. ģimnāziju. Pēc vidusskolas iestājusies Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledžā, ko veiksmīgi pabeigusi. Bet Krista Kristiāna, lai arī ieguvusi vecmātes profesiju, pie iegūtajām zināšanām neapstājas – šī gada septembrī viņa turpinās studijas Rīgas Stradiņa universitātes bakalaura studiju programmā Vecmāte. «Ventspils slimnīcu sāku iepazīt pirmās prakses laikā, kad vēl mācījos Rīgas 1. medicīnas koledžā. Tolaik sāku strādāt arī kā sanitāre, pagājušajā gadā jau kļuvu par māsu asistenti, bet no šī gada 1. jūlija esmu kvalificēta vecmāte,» turpina Krista Kristiāna, uzreiz arī piebilstot, ka viņas pienākumos šobrīd ietilpst piedalīties sievietes pēcdzemdību procesā, sniedzot visu nepieciešamo palīdzību. Vaicāta, vai pirmās dzemdības, kurās Krista Kristiāna asistējusi, atstājušas uz viņu lielu iespaidu, ilgi nedomājot, viņa bilst, ka nekas nenotiek tā, kā rāda filmās: «Dzīvē viss ir pavisam citādāk. Klātesošais personāls pēc dzemdībām man teica, ka tik lielas acis man vēl nebija redzējuši – bijusi doma, ka varbūt tūliņ noģībšu, bet nē – aizrautība par redzēto ņēmusi virsroku. Man ļoti patīk šis darbs.»

Kristas Kristiānas Zēbergas ģimene iepriekš nav bijusi saistīta ar medicīnu, lai gan meitenes vecmāmiņa un mamma savulaik mēģinājušas pievērsties šai nozarei, bet kaut kas līdz galam viņām nav sanācis, savukārt Kristai Kristiānai ir ļoti labi veicies ar savas vēlmes īstenošanu. «Es apzinos, ka vecmātes darbs ir ļoti atbildīgs, ir jābūt ļoti zinošai un jāspēj laikus pamanīt visādas lietas un paredzēt situācijas, izprotot, pie kā viss var novest, jo atbildība ir ne tikai par vienu dzīvību, bet uzreiz par divām, bet vienlaikus bērniņa dzimšana ir kaut kas ļoti īpašs,» saka Krista Kristiāna. Sarunas izskaņā jaunā speciāliste vēlas pateikties slimnīcas kolektīvam, kas viņu uzņēmis ļoti pretimnākoši un atbalstoši, īpašu paldies veltot visām vecmātēm kolēģēm, kas neskopojas ar padomu un draudzīgu atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: