Ventspilī patvērumu radušie ukraiņu bēgļi arī paši cenšas izrādīt rūpes. Ukraiņu bēgļu labdarības akcija palīdzējusi papildināt atbalsta centra ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš dārza labiekārtojumu. Savu artavu snieguši arī novada iedzīvotāji un pilsētas uzņēmēji.

Atbalsta centra Cimdiņš pastāvīgie klienti, viņu gādīgie audzinātāji un sociālie darbinieki pagājušajā nedēļā jautri nosvinēja vasaras beigas un sava dārza labiekārtojuma noslēgumu. Centra vadītāja Ieva Sāmīte, atklājot pasākumu Cimdiņa dārzā, pastāstīja: «Šovasar esam labi pastrādājuši. Pateicoties mūsu labvēļiem un mecenātiem, kas ziedoja mums naudu, esam iegādājušies smilšu kasti, ērtus soliņus visā dārzā, kurus varam izmantot atpūtai karstā laikā, un sildītāju, ko varēsim rudenī izmantot zem nojumes esošās terases apsildīšanai. Tādējādi varēsim vairāk laika pavadīt svaigā gaisā.»

Viss iesākās ar Ukrainas bēgļu iniciatīvu, kuri nolēma savākt naudu smilšu kastei. Iepriekš jau rakstījām par šo ukraiņu bēgļu labdarības akciju. Smilšu kastei bija nepieciešami 200 eiro. Taču savākt izdevās divreiz vairāk – 400 eiro. Atradās brīvprātīgie, kuri uzmeistaroja gan smilšu kasti, gan vēl zemos soliņus, uz kuriem ērti apsēsties dārzā pasākumu laikā. Pagājušajā nedēļā ukraiņu bēgļi – bērni, pusaudži un pieaugušie – ieradās ciemos pie Cimdiņa. «Mums gribējās organizēt labdarības akciju, tādējādi sakot paldies Ventspils iedzīvotājiem par to, ka viņi mums ir radījuši tik lieliskus dzīves apstākļus, ka mēs vispār nejūtamies kā bēgļi un kaut kādā veidā aizskarti,» stāsta Valentīna Bosaja. «Ukrainā biju iesaistījusies palīdzības sniegšanā bērniem invalīdiem. Atbraucot uz Ventspili, vēlējos palīdzēt kādam bērnam invalīdam, kuram nepieciešama steidzama ārstēšana,» savu tautieti papildina Ludmila Atanasova. Viena bērna invalīda vietā Ukrainas bēgļi palīdzēja uzreiz veselam namam Cimdiņš, kur atbalstu gūst vairāk nekā simt ventspilnieku ar īpašām vajadzībām. «Bijām pārsteigti, kad uzzinājām, kas viņiem vajadzīgs. Izrādās, viņiem pietrūka tikai smilšu kastes!» stāsta sievietes.

Ideja nopelnīt naudu smilšu kastei Cimdiņam iepatikās ukraiņu bērniem un pusaudžiem. Viņi paši nopirka produktus, pagatavoja ēdienu un pārdeva to tirgū Pilsētas svētkos. Ukraiņu sievietes pieļauj, ka sadarbība ar Cimdiņu turpināsies arī turpmāk. «Tagad mēs strādājam un arī paši varam kaut kā palīdzēt ventspilniekiem. Ukraiņi ir čakla tauta,» saka Ludmila. «Tādējādi mēs gribam parādīt, ka esam atbraukuši uz šejieni ne tikai pēc palīdzības, bet arī paši varam kaut ko dot, un esam gatavi mūsu tautu integrācijai,» piebilst Valentīna.

Atbalsta centram Cimdiņš ir daudz palīgu un mecenātu. Dārza labiekārtošanā piedalījās arī uzņēmēju ģimene, kam pieder konditoreja Kārumnieks. «Mums kafejnīcā stāv kaste, kurā pircēji atstāj dzeramnaudu. Divas reizes kaste jau tikusi piepildīta. Pirmo reizi kastes naudu ziedojām Rīgas bērnu slimnīcai, bet otro reizi – Cimdiņam,» stāsta uzņēmēju jaunākās paaudzes pārstāvji Alise un Jānis.

Starp atbalsta centra Cimdiņš atbalstītājiem ir arī Māras un Ilmāra Krauļu ģimene. «Vīram jubilejā sadāvināja naudu, bet viņš nolēma to ziedot Cimdiņam,» stāsta Māra Kraule. Visi ziedotāji saņēma pašu rokām darinātas dāvanas no pateicīgajiem atbalsta centra apmeklētājiem. «Smilšu kaste un soliņi mums nemitīgi atgādinās par jums, bet jums par mums – mūsu dāvanas,» atbalstītājiem pateicās Ieva Sāmīte.

Atvadīšanās no vasaras un dārza labiekārtojuma noslēguma svētkus padarīja krāšņāku Ugāles amatierteātra pašdarbnieki, kuri uz Cimdiņu atveda jautru izrādi Trīs sivēntiņi un vilks. «Parasti jau iepriekš plānojam savas vajadzības, rakstām vēstules un apzināti ejam uz savu mērķi. Šoreiz viss iznāca citādi – labsirdīgi cilvēki paši nāca pie mums ar palīdzību,» stāsta Sāmīte. Viņa uzreiz arī piebilst, ka Cimdiņš ikdienā ik mirkli izjūt rūpes un interesi no ventspilnieku puses, vēlmi saprast, palīdzēt un atbalstīt.

Pateicoties šādai nemitīgai uzmanībai no atsevišķu ventspilnieku un pilsētas uzņēmumu puses, Cimdiņš var atļauties daudz vairāk, nekā to paredz atbalsta centra pakalpojumi. Šovasar uzņēmums Kurekss ziedojis Cimdiņam naudu, lai 25 smagi slimie centra klienti varētu desmit dienas atpūsties bez vecākiem Latgalē. Un tas ir tikai viens no daudzajiem labajiem darbiem un tikai viena no labsirdības izpausmēm, kas piepilda cilvēku ar īpašām vajadzībām pasauli ar mīlestību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: