Kļūstot par Ventspils Augstskolas (VeA) padomes locekli un "konstatējot būtisku naudas plūsmas apgrūtinājumu", Ventspils mērs Jānis Vītoliņš lūdzis tiesībsargājošajām iestādēm sniegt informāciju par izmeklēšanas gaitu kādā VeA īstenotā Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projektā.

Runājot par iespējamo iemeslu tiesībsargājošo institūciju darbībām VeA, Vītoliņš aģentūrai LETA uzsvēra, ka viņam nav informācijas par to, kura procesa ietvaros šīs darbības veiktas, jo to zinot tikai attiecīgo institūciju pārstāvji.

"Tomēr kā augstskolas padomes priekšsēdētāja vietnieks varu pieļaut, ka, iespējams, izmeklēšanas darbības notiek saistībā ar kāda konkrēta ES fondu projekta realizāciju, kurā VeA ir vadošais partneris," piebilda pašvaldības vadītājs. Viņš uzsvēra, ka VeA ir valsts augstskola un Ventspils pašvaldība tieši nav iesaistīta ne augstskolas pārvaldībā, ne arī šajā projektā.

Vītoliņš nav parakstījies par informācijas neizpaušanu, jo viņam nav statusa šajā procesā, tādēļ viņš varot sniegt vispārēju informāciju. "Šā gada 18.februārī, kļūstot par VeA padomes locekli un vēlāk izskatot VeA budžeta projektu, padome konstatēja, ka viens no būtiskiem apgrūtinājumiem augstskolas naudas plūsmā ir projekts, kurā Centrālā finanšu līgumu aģentūra (CFLA) ir apturējusi finansēšanu jau no 2020.gada, jo ir ierosināts process un tiek veiktas operatīvās darbības," stāstīja Vītoliņš.

CFLA bija atļāvusi turpināt projekta aktivitātes un gan VeA, gan projekta partneri bija iztērējuši apjomīgu finansējumu, lai priekšfinansētu projekta aktivitātes. Tā kā ne augstskolas, ne CFLA rīcībā nebija informācijas par iespējamo procesa beigu termiņu, bet ES projekta realizācijas gala termiņš bija paredzēts jau šā gada 31.jūlijā, tad Vītoliņš kā VeA padomes loceklis vērsies ar lūgumu Iekšlietu ministrijā un Valsts policijā sniegt informāciju par iespējamo procesa pabeigšanas termiņu, kā arī iespēju tiesībsargājošajām institūcijām atļaut atjaunot projekta finansēšanu tajā sadaļā, par kuru nenotiek operatīvās darbības un nav risku par iespējamiem pārkāpumiem. "Par šiem lūgumiem es arī informēju gan VeA padomes locekļus, gan rektoru, gan CFLA," piebilda mērs.

Aprīlī viņš saņēmis atbildi no Valsts policijas par to, ka iesniegums pārsūtīts pēc piekritības Eiropas prokuratūrai. Pēc dažām dienām saņēmis atbildi arī no Eiropas prokuratūras, ka kompetento institūciju atzinuma gala termiņu pašreizējā procesa gaitā nav iespējams noteikt, bet procesa virzītājs apliecina - izmeklēšana tiek veikta, lai iespējami ātrāk noskaidrotu visus apstākļus un nokļūtu līdz rezultātam, norāda Vītoliņš.

Viņš uzsver, ka tā kā Ventspils dome ir VeA sadarbības partneris kopš augstskolas dibināšanas, un visā tās pastāvēšanas vēsturē pašvaldība to ir atbalstījusi arī finansiāli, tad pašvaldībai ir ļoti svarīga augstskolas labā slava un stabila darbība. "Tādēļ aicinu VeA vadību un amatpersonas maksimāli sadarboties ar tiesībsargājošajām institūcijām šajā, vai arī kādā citā procesā, ja tāds eksistē. Domāju, ka gan augstskolai, gan ventspilniekiem ir ļoti svarīgi, lai tiktu noskaidrota objektīvā patiesība, tiktu sodīti iespējamie likumpārkāpēji, ja tādi tiek konstatēti un augstskola varētu turpināt stabilu darbību," aicina Vītoliņš.

Jau ziņojām, ka KNAB veica procesuālās darbības Ventspils Augstskolā un aizturēja vienu personu.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    reku 10.06.2022, 19:55:40

    Kamdēļ tāda taisnošanās?
    Aizdomīgi.Vai tik nebūs spēkā teiciens-kas vainīgs,tas bailīgs?

  • -10
    Kļumpats 10.06.2022, 21:03:46

    Taisnošanās? Ir situācijas, ir jautājumi un atbildes. Tiešām spēcīgi sanāk atrast jebkurā situācijā kaut ko, lai arī tur nekā nav... Vai tik nebūs spēkā teiciens par mušām un ziloni?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: