"Luminor Bank" piešķīrusi 8,7 miljonu eiro aizdevumu pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" no atkritumiem iegūtā kurināmā reģenerācijas iekārtu izbūvei Ventspilī, informē bankas pārstāvji.

Bankā atzīmē, ka projekts ir atbalstīts 2014.-2020. gada plānošanas periodā Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta programmu ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 21,9 miljoni eiro.

"Luminor Bank" piešķirtais aizdevums galvenokārt tiks izmantots iekārtu iegādei un būvniecībai.

Projekts paredz no nešķirotiem sadzīves atkritumiem sagatavota kurināmā sadedzināšanu ar enerģijas atguvi, nodrošinot atkritumos esošu energoresursu atgriešanu tautsaimniecībā kā siltumenerģiju un elektroenerģiju un apglabājamā atkritumu apmēr samazināšanu.

"Ventspils labiekārtošanas kombināta" valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms skaidro, ka jaunā koģenerācijas stacija ļaus pārtraukt ogļu katla darbību, kurš esošajā katlumājā daļēji nodrošina siltuma un tehnoloģiskā tvaika ražošanu, tādējādi pilnībā atsakoties no fosilā kurināmā izmantošanas, kā arī samazināt poligonos apglabājamo atkritumu apmēru.

ES ir vienojusies par stingrākām prasībām attiecībā uz atkritumu pārstrādi un atkārtotu izmantošanu, izvirzot dalībvalstīm mērķi līdz 2035. gadam panākt, lai 65% no sadzīves atkritumiem tiktu izmantoti atkārtoti vai pārstrādāti, bet 10% no atkritumiem - noglabāti atkritumu poligonos, norāda bankā, piebilstot, ka šobrīd Latvijā mazāk nekā 50% no cietajiem sadzīves atkritumiem pārstrādā, un lielākā daļa tiek apglabāta zemē.

"Ventspils labiekārtošanas kombināts" reģistrēts 1994. gadā, un tas ir 100% pašvaldības īpašumā esošs uzņēmums. Viens no uzņēmuma pamatdarbības veidiem ir atkritumu apsaimniekošana Ventspils pilsētā un atsevišķos novados, kas veido aptuveni 40% no uzņēmuma ieņēmumiem. Uzņēmums nodrošina arī ielu un teritoriju labiekārtošanu un uzturēšanu, mehanizēto tīrīšanu un cita veida pakalpojumus.

"Ventspils labiekārtošanas kombināts" 2021. gadā strādāja ar 5,296 miljonu eiro apgrozījumu un guva 153 465 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    reku 08.06.2022, 19:33:47

    Varētu apvienot ar krematoriju.Ventspils kapsētās drīz vairs nebūs brīvu vietu.

  • -3
    Pornieks 08.06.2022, 20:04:31

    Varētu kļūt par miljonāru : vajag tikai dzert un pudeles nodot.
    Vispār jau jo vairāk un savlaicīgi tā bagātība tiek šķirota jo vairāk iespējas Mātei Dabai vēl elpot.
    Neaizmirsīsim arī ka : Severodoņeckā tika pārplēsta skābes cisterna, par Fukusimu nemaz nerunājot.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: