18. jūnijā plkst. 12 Ventspilī tiks atklāts zinātnes centrs ''VIZIUM'', kas būs unikāla vieta Latvijā, kurā ar tehnoloģiju, radošo darbnīcu un zinātnes šovu palīdzību visu vecumu interesentus izglītos par STEM jomu – zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātnēm un matemātiku.

Atklāšanas pasākumu varēs apmeklēt ikviens, piedaloties dažādās bezmaksas aktivitātēs, kas tiks organizētas pie zinātnes centra, kā arī apmeklējot VIZIUM ekspozīciju zāles.

Zinātnes centrs ''VIZIUM'' ir daudzfunkcionāls zinātnes un tehnoloģiju komplekss, kas darbosies Ventspilī, Rūpniecības ielā 2. Zinātnes centra apmeklētājiem būs iespēja mijiedarboties ar vairāk kā 80 interaktīviem un izglītojošiem eksponātiem septiņās tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītās galerijās. VIZIUM būs pieejamas arī tehniski radošās darbnīcas un zinātnes šovi, kas piešķirs zinātnes centra apmeklējumam papildus vērtību.

Zinātnes centra eksponāti ir izveidoti, lai apmeklētājam ļautu izmēģināt, izjust, aptaustīt un izdzīvot jaunu pieredzi, ko dzīvē bieži vien nebūs pat mēģinājuši, tādējādi ļaujot labāk izprast viedās tehnoloģijas, matemātiku, fiziku, ģeogrāfiju un dabaszinātnes. Arī pašiem mazākajiem zinātnes centra apmeklētājiem ir nodrošinātas ekspozīcijas un aktivitātes, kas izglītos un jau no mazotnes veicinās interesi par mūsdienu tehnoloģijām. Salīdzinot ar citiem zinātnes centriem Latvijā un pasaulē, zinātnes centra ''VIZIUM'' ekspozīcija atšķiras ar to, ka tā veidota kā viens vienots arhitektonisks risinājums, kā arī ekspozīcijā plašāk un vairāk integrētas dažādas tehnoloģijas, piemēram, virtuālā realitāte, projekcijas, simulatori u.c.

Papildus eksponātu izstrādei, zinātnes centrā tiek izstrādātas 22 izglītojošas mācību programmas dažāda vecuma bērniem un pedagogiem. Ģimenēm ar bērniem izveidotas 12 izglītojošas aktivitātes – sešas tehniski radošās darbnīcas un seši zinātnes šovi – kur apmeklētāji varēs paplašināt skolā apgūtās zināšanas, gan izzinot eksponātus vēl detalizētāk un padziļinātāk, gan veicot dažādus eksperimentus.

Ventspils valstspilsētas mērs Jānis Vītoliņš akcentē: ''Ventspils ir pilsēta ar vīziju, tāpēc mēs ļoti lepojamies ar jauno zinātnes centru, kas tuvākajā laikā noteikti piesaistīs ļoti daudz apmeklētāju. Mēs aktīvi domājam ne tikai par pilsētas infrastruktūras attīstību, bet arī vēlamies, lai sabiedrība apgūst jaunas un neredzētas sajūtas, tāpēc ļoti novērtējam, ka kopā ar profesionālu komandu, esam radījuši projektu, kas tik ļoti raksturojas ar nākotnes attīstību.''

Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne norāda: ''Zinātnes centra ''VIZIUM'' viens no mērķiem ir veikt izglītojošo funkciju, tam pievēršam viss lielāko vērību. Katra veidotā ekspozīcija mums kaut ko māca, protams, arī izklaidē, bet galvenokārt mēs vēlamies, lai veidojas pievienotā vērtība un bērni kaut ko jaunu apgūst. Nākotnē mēs vēlamies, lai katrs Latvijas bērns vismaz vienreiz ir apmeklējis zinātnes centru ''VIZIUM'' un iepazinies ar jaunākajām tehnoloģijām.''

Pēc eksponātu zāles un zinātnes šovu apmeklējumiem, ikvienam zinātnes centra apmeklētājam, būs iespēja ieturēt gardu maltīti zinātnes centra kafejnīcā, izbaudīt skaisto skatu uz Ventspili un uzņemt fotoattēlu uz ''VIZIUM'' plašās terases vai skatu platformas!

Vairāk par zinātnes centru ''VIZIUM'': www.vizium.lv

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -6
    sranskis 10.06.2022, 09:32:44

    Nu re, i ne pusdiena nepagāja, ka uz manu tēmu ir atsauksme!:) Varat tēmu dzest, ja vēlaties!:)

  • 0
    Parko 10.06.2022, 12:27:08

    Kurš izdomāja cenas par biļetēm? 1 Pieaugušajam 15 eur biļete, viziums ir priekš bērniem. Tātad reāla vajadzība ir bērnam nevis pieaugušajam, man jāiet kā pavadonim un jāmaksā tāda summa. Tad turpmāk kad sīkais gribēs uz vizium, viņu pa 2 vai 5 eur iekšā palaidīšu, bet tālāk tad lai iet viens pats un vizium darbinieki lai pieskata. Divi vecāki tas jau ir 30 eur par biļeti. Nu biskin taka pa traku.

  • -9
    Renars Z 10.06.2022, 14:13:37

    Paskaties cenas Igaunijā Zinātnes centrā AHHAA cenas pirms puksti.

  • -2
    Ventspils Digitālais centrs 12.06.2022, 22:10:13

    Labdien,
    Zinātnes centra “VIZIUM” sniegto pakalpojumu maksa noteikta, ņemot vērā Ventspils valstspilsētas pašvaldības sniegto līdzfinansējumu, faktiskos zinātnes centra izdevumus, kā arī, balstoties uz tirgus izpēti jeb citu zinātnes centru, piemēram, AHHAA (Igaunija) un Copernicus (Polija), Heureka (Somija), Phaeno (Vācija) u.c., cenrāžiem (ņemot vērā arī paredzēto apmeklējuma laiku).

  • -8
    Marta P 10.06.2022, 13:19:53

    Paskaties cik maksā zinātnes centru apmeklējums pasaulē. Lietas maksā tik, cik viņas maksā. Kvalitatīvas izklaides vietas apmeklējums maksā tik, cik viņš maksā. Kad ej uz kino ar bērnu, tad jau ar ej tikai līdzi, bet tur kaut kā neprotestē, ka biļete jāpērk. Turklāt šeit tad būs dažādas iespējas, arī vecāks varēs ko padarīt!

  • 0
    Gārfilds 10.06.2022, 17:09:25

    Iemēģināt jauno kafužņiku. Pasēdēt uz jaunā klozeta un iespējams nomazgāties bidē.

  • 0
    Heinrich 10.06.2022, 17:22:50

    Tikai lūgums nekāpt uz podiem ar kājām!
    Mūsdienu santehnika neizturēs krievu kultūras svaru.

  • 0
    yolo 12.06.2022, 16:25:49

    Priekš Ventspils 15e biļetei tiešām šķiet pārāk dārgi. Cerams, ka piedāvājums bûs atbilstošs cenai.

  • -1
    Marta P 13.06.2022, 14:12:38

    Tas ir Zinātnes centrs, ar ekspozīcijām, kur iespējams pašiem darboties, izzināt, mācīties daudzu stundu garumā. tā teikt kvalitatīva izstāde..
    Ja salīdzinām - mašīnītes bērnu pilsētiņā - 4.50 EUR par 10 minūtēm. Nu tad cena ir pat ļoti adekvāta.

  • -1
    Gārfilds 10.06.2022, 17:07:17

    Kā veicas ar fasādes izgaismošanu? Tas jau domes kasjaks bija, uz taupīšanas rēķina. Bildes visās brošūrās maksimāli apstrādātas. Naktī viena tumsa, neskaitot uzrakstu.

  • -1
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 13.06.2022, 11:55:37

    Labdien! Šobrīd norisinās projekta izstrāde, pēc kā tiks veikta fasādes izgaismošana.

  • 0
    Tā nu ir 10.06.2022, 23:20:36

    Heinricham!
    Tas cilvēks nav no labām mājām,
    kas kāpj uz poda abām kājām.
    ...un tam kā lauķim jānomirst,
    ja nemāk cilvēcīgi di..t !!!

  • 0
    ventspilnieks 36,7 11.06.2022, 10:20:17

    Mājaslapā ir bagi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: