Uzvaras parkā esošais piemineklis Rīgas pašvaldībai būs jādemontē līdz 15. novembrim, paredz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbalstītais likumprojekts "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Likumprojekts, kas atbalstīts pirms pirmā lasījuma Saeimā paredz, ka padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15. novembrim. Tas attiecas arī uz pieminekli Uzvaras parkā Rīgā.

Komisija izskatīja darba grupā piedāvātās izmaiņas likumprojektam "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Viena no idejām paredz, ka pašvaldībām ir tiesības ierosināt objekta demontāžu, neatkarīgi no objekta piederības un bez saskaņošanas ar zemes vai objekta īpašnieku vai tiesisko vadītāju.

Ar likumu arī paredzēts noteikt, ka Rīgā, Uzvaras parkā esošais monuments "Padomju Armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" ir demontējams. Citus likumā noteiktajiem kritērijiem atbilstošus demontējamos objektus nosaka Ministru kabinets.

Papildus komisija sprieda, ka sabiedrībai ir jāsniedz iespēja ne tikai ziedot finanšu līdzekļus, bet arī pakalpojumus okupācijas režīmu slavinošu pieminekļu nojaukšanai.

Komisija atbalstīja priekšlikumu nodot likumprojektu izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, dokumentu ir paredzēts virzīt steidzamības kārtībā.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka likuma mērķis ir nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudējumu, paust nosodošu nostāju pret PSRS un nacistiskās Vācijas prettiesiskajām okupācijas varām, kā arī novērst nepatiesu, neprecīzu un neobjektīvu vēsturisku notikumu atspoguļojumu.

Ar jauno likumu paredzēts noteikt, ka publiskajā vidē tiek aizliegts eksponēt pieminekļus, mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem - piemineklis slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārisma ideoloģiju, vardarbību, militāru agresiju un kara ideoloģiju, kā arī ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Tomēr likumprojektā tiek izcelts, ka tas neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, vai citiem veidojumiem, kas atrodas karā kritušo karavīru apbedījuma vietās, kā arī padomju vai nacistiskās terora upuru piemiņas vietās.

Iepriekš ziņots, ka komisijas sēdē, kas norisinājās 24. maijā, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons piedāvāja izveidot konsultatīvo padomi, ar kuru, demontējot padomju režīmu slavinošus objektus, atbildīgai personai būtu iespējams konsultēties.

Vairāki sapulces dalībnieki izteica ieteikumus, kurus vajadzētu veikt, lai precizētu likumu, piemēram, "4. maija deklarācijas" kluba pārstāve Ilma Čepāne ieteica pievienot informāciju, ka likums balstās uz Satversmes preambulas 3. daļu, kas nosaka, ka Latvijas tauta neatzīst okupācijas režīmus.

Papildus tika diskutēts par papildu finansējuma piešķiršanu Okupācijas muzejam, kuram tiktu nodotas demontējamo objektu oriģinālās detaļas vai fragmenti.

Savukārt Rīgas domes vadība uzsver, ka, lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā būtu jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru.

Saeima iepriekš pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko atcelti savulaik ar Krieviju noslēgtā dokumentā bijušie juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Sagaidot Saeimas lēmumu, Rīgas dome nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

Lasi vēl

Komentāri (35)

  • -5
    Pilsēta 25.05.2022, 15:04:41

    Diezgan traki, ka viens štrunta akmens bluķis var tā sašķelt Latvijas sabiedrību.
    Atliek vien cerēt, ka tie kuri dzirstījās pie tā pieminekļa tagad piekārs auseklīšus un ziedus ies likt pie dižozoliem un velna akmeņiem.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 25.05.2022, 20:17:33

    Kā var sašķelt to,kas nekad nav bijis vienots?

  • -6
    Pornieks 25.05.2022, 15:39:13

    Acīmredzot ņemšanās joprojām ap vairāk kā pusgadsimtu senu vēsturi.
    Sirsnīgi iesaku ar tematu neslimot īpaši karstasinīgajiem dienvidniekiem.

  • -1
    еs 25.05.2022, 15:58:49

    https://nra.lv/_files/202006/parskats_padpiemSA-A1-202006.pdf

    296
    Ventspils
    Pils ielā (bij. Fabriciusa iela)
    Piemineklis J. Fabriciusam
    Piemineklis padomju militārajam darbiniekam, pilsoņu kara varonim Jānim Fabriciusam (1877. - 1929.)
    Piemineklis

  • -2
    borsinsh 25.05.2022, 16:17:31

    to > "es": pilnigi piekritu! visu to sarkano jau sen vajadzeja nojaukt .
    pirms vairakiem gadiem nobalsoju par tos novakshanu, nu bet bijushie komjaunieshi LV saemaa lidz shodien pretim vai neatlauj(?)

  • -1
    ventspilnieks 36,7 25.05.2022, 16:31:16

    Es jau te pievērsu uzmanību tai sarkanās armijas piemiņas vietai Vasarnīču ielas galā. Par kādu tēviju tie pufaikas cīnījās, kur, kad? Ja tur kāds denaturāta dzērājs guļ, tad pieminēt kā 2.pasaules kara kritušos un esošās plāksnes aizvākt.
    Starp citu, tur tālāk pa ceļu mežā vēl viens okupācijas piemineklis atrodas.

    Fabriciuss 1940.gadā neiebrauca šeit ar tankiem tā kā tas mani mazāk satrauc kā Ošenieka iemīļotā vieta :)

  • -8
    Kļumpats 25.05.2022, 16:38:49

    Tomēr likumprojektā tiek izcelts, ka tas neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, vai citiem veidojumiem, kas atrodas karā kritušo karavīru apbedījuma vietās,

  • 0
    ventspilnieks 36,7 25.05.2022, 22:19:37

    Es jau nesaku, ka jāaizvāc, es pievērsu uzmanību, kas tur tagad rakstīts un kā būtu vēlams

  • -8
    Kļumpats 25.05.2022, 16:37:56

    Patika, kā kāds VB lasītājs aicina paskatīties uz Fabriciusu kā cilvēku, kurš no maza miestiņa milzīgā impērijā prata kļūt par augsta ranga oficieri. Jā, piedalījās cīņās pret jauniņu Latvijas valsti, bet tas bija tāds to laiku paradokss - tu militārajā skolā mācījies pie vienas varas, turpināji savu dienestu pie citas, bet pieši vēl arī tā valsts sašķeļas. Starp citu, atbildēts nav jautājums, vai Fabriciuss nekļuva par Staļina izrēķināšanās upuri. Pirms (ja) jaucam nost, kaut ko no tā derētu noskaidrot un saprast.

  • -6
    Pornieks 25.05.2022, 17:10:20

    Zini ko, Pēter, nu viņš tur tāds stāv, Jānis vārdā, Jānā Zariņa darināts.
    Un es kaut kā nevienu neesmu pamanījis kas, vārdā pats nosaucies, pilnīgi nopietni gribētu to Fabriciusu noņemt tur. Uzlieciet pa Jāņiem ozollapu vainagu, augšā puļķīts, apakšā muļķīts. Bet par spīti NRA mans ventiņ puik viedokls - lai viņš tur ir kamēr pilsētā vēl tēlniecības objektu pārapdzīvotība nevienu nost nespiež. Nezinu, es viņu kā kādu čēkistu dergli nemāku uztvert, droši vien strēlnieki arī labāk satika kādu latviešu komisāru savā pulkā.
    Uzvaras parks - tā ir pavisam cita lieta ar visiem mītiņiem un provokācijām.

  • 0
    еs 27.05.2022, 22:57:05

    Kādēļ šim objektam ir jābūt eksponētam publiskā ārtelpā un tieši Ventspilī, ne Zlēkās?
    Un kādas loģikas pēc Fabriciusa tēlam Ventspilī telpiski ir jābūt lielākam par, piemēram, Jāņa Prinča tēlu?

  • -5
    Tā nu ir 25.05.2022, 17:48:20

    Jā. Nu interesanti gan! Tagats te plēšas un peras ap tiem padomjlaika pieminekļiem. BET!!! Padomājiet. Tad jau jāsāk plēst nost un spridzināt un demontēt VISU, kas celts padomjlaikā...! TIKAI! Nevajag aizmirst, gandrīz visas dzīvojamās mājas takš arī ir celtas padomjlaikā, kur tagats dzīvo lielais vairums to laiku nīdēji... Ne tā? NUTAD, jājauc nost, jāspridzina un jādemontē arī visas tās... .. Kāpēc gan tieši par šo tēmu NEVIENS neieminas,no bļauriem!!!??? Dzīvosam plastmasas eiropejiskās moduļmājās... . Lielākā daļa no padomjlaikā celtām būvēm ir nozagtas, piesavinātas! Lūdzu! Jauciet un demontējiet vai uzspridzinat VISAS tās...! ĀĀĀĀ!!! Tur rokas par īsām, lai kautko PAŠI uzbūvētu, ( mājeles no špickkastītēm, kas pie pirmā vēja pūtiena aiziet pa gaisu, za to eiropejiski, ko tagats ''būvē''), a to staigātu ar pliku pakaļu...!!! Vot kā!

  • -7
    Elviss22 25.05.2022, 18:54:08

    Es arī nesaprotu, kam tas piemineklis virsū skrien, lai stāv. Un ja es būtu pie lemšanas par to 9. maiju, neliktos ne zinis, lai iet un liek ziedus, tagad nu pa vairākiem miljoniem jauks nost, ziedojiet to naudu labāk slimiem bērniem, vai veciem cilvēkiem.Tad jau tiešām jānojauc vis, kas uzcelts psrs laikā.

  • -2
    еs 25.05.2022, 19:18:00

    "Nevajag aizmirst, gandrīz visas dzīvojamās mājas takš arī ir celtas padomjlaikā"

    Ja Latvija nebūtu piedzīvojusi okupācijas, vai:

    a. Latvijā 20.gadsimta otrajā pusē netiktu uzcelta neviena dzīvojamā māja;
    b. vai Latvija celtu un eksponētu pieminekli cilvēkam, kurš cīnījās pret Latvijas valsti?

  • -3
    Marta P 26.05.2022, 14:46:47

    Nu šajā laikā mums domas līdzīgas, ka visu, kas celts tajā laikā var būt nevajag nīcināt nost, ne viss ir slikts. Turklāt tā visa nīcināšana ir vairāk tādā padomju stilā, ja tā drīkst izteikties. Un "uzvaras" pieminekli - piekrītu, tas ir pretrunā ar mūsu tautas likteni, sajūtām. Bet tādi vietējie puikas, kas vienkārši dzīvoja tajos laikos - nu ir jāpaskata plašāk, kāpēc tāds piemineklis viņam celts. Un piemiņas vietas ar - piemiņas vietas ir piemiņas vietas, tur piemin kritušos, iemin cilvēkus, nevis slavina kādu varu, notikumu. Labāk lai piemineklis ir kādam vietējam, mūsu apkārtnes cilvēkam, kas ko sasniedzis.

  • -4
    Pornieks 25.05.2022, 18:21:12

    Klār liet!
    Pasauc Putleronkol, viņam i firm ku pa fikso demonte viss ko vaig un ko nevaig!

  • -7
    Lea 25.05.2022, 18:41:25

    a kur mums Latvijā ir ''nacistiskā režīma slavinojoši objekti'', kas būtu jānojauc?
    Atbalstīsim tagad ukraiņu nacionālfašistus un tad gan ar laiku mums būs pieminekļu, par kuriem mums būs kauns,

  • 0
    ventspilnieks 36,7 25.05.2022, 22:27:08

    Kā saprast "mums būs kauns"? Es kautkur lasīju uzaicinājumu doties atpakaļ uz plašo, vareno. Tad tur varēsiet bariņā saukt "mums".

  • 0
    sranskis 26.05.2022, 10:09:26

    Mēs šeit redzam tikai vienu rašistu aizstāvi komentāra autora personā!

  • -3
    Elviss22 25.05.2022, 19:46:06

    to tam es
    Cik dzīvojamās mājas ir uzceltas tagad, pa šiem 30 gadiem? Dažas privātmājas, domātas vienai ģimenei, bet psrs laikā celtajās dzīvo cik ģimenes, aizej un paskaiti.

  • -4
    Pornieks 25.05.2022, 20:08:17

    Varet' padomat' Zvaigznītē, Skrundā un Kaŗostā pilnīgi kāju nav kur nolikt, visur cilvēki spiežas virsū.

  • -5
    Pornieks 25.05.2022, 20:13:52

    Starp citu, nacionālradikāļi var nepukstēt ka nav kur nometināt bēgļus.
    Protams, gan apstākļos kur druscīt jāpadomā vai mājās nav labāk.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 25.05.2022, 22:36:48

    Būtu jau labāk, ka nav ne to māju, ne tās iedzīvotāju .... 80 gadi un tā arī dzīvojam divās pasaulēs

  • -3
    Pornieks 26.05.2022, 09:28:22

    SIA Cremlin&Co
    Risinam problēmas, liekam jumtus.

  • 0
    Heinrich 26.05.2022, 05:39:20

    Interesanti,kad vienreiz pārstās lietot vārda "nacionālsociālisms" muļķīgo saīsinājumu?

  • -1
    sranskis 26.05.2022, 10:10:25

    No vārda socialisms baidās!

  • -7
    A.n.i.t.a 26.05.2022, 05:52:00

    Manuprāt, pieminekli vajadzēja nojaukt jau 1991. gadā vai tūlīt pēc tam , nevis vēl slēgt kaut kādu līgumu ar Krieviju par pieminekļa saglabāšanu,drīzāk tagad pie atbildības saucami tie līguma slēdzēji no Latvijas puses. Šobrīd pilnīgi nelaikā jaukt ko nost, tikai lieki kaitina jau tā trakos. Vairāk kā 30 gadus atļāva lielkrievu šovinistiem brīvas valsts galvaspilsētas vidū slavināt Krieviju , tagad pēkšņi- nedrīkst .Vai tad Krievija līdz šai dienai nekad nav uzbrukusi kaimiņvalstīm ???? Kā tad ar Čečeniju , Gruziju un to pašu Ukrainu?Kāpēc toreiz negāza visus pieminekļus?

  • -4
    Pornieks 26.05.2022, 09:39:35

    Toreiz vajadzēja izdabūt kaut kā no LR teritorijas ārā okupācijas karaspēku.
    Pēc idejas pats par sevi tas betona stabs arī tagad nevienam ēst neprasa.
    Pēc idejas ja līgums starp valstīm bijis noslēgts, tātad arī būtu jāpilda.
    Pavaicājiet vai Latvijas karevji miera uzturēšanas spēku sastāvā Afganistānā, piemēram ieradās ar ziediem rokās un neviltotiem smaidiem. Tas karš tiklab ir zaudēts, tā sanāk.
    Taču paliek dažas lietas kas sakņotas pašu cilvēku ATTIEKSMĒ pret pastāvošo un notiekošo.
    Tas nev pēkšņi, nebūt. Tam ir iemesls. Ne tikai saūtums par militāru agresiju.
    Ņemsim lokāli: vai šovinisti kam būtu jāuzņemas morālo atbildību par genocīdu Austrumukrainā ir gatavi rūpēties par bēgļiem?
    Drīzāk ka viņi labprātāk tā vietā Latvijas Republikā ierīkotu savu kārtību.

  • -4
    Pornieks 26.05.2022, 10:01:06

    Tas ka Rīgas Dome aizsūta nākamajā rītā (kā ik gadus) nošķūrēt ziedu paklāju ar traktorīti arī diez vai rada miera un atvieglojuma sajūtas jau tā trakajos.
    Nu pat galējam nacionālsociālistam, kuru nedz pie mums nedz Ukrainā neesot, saprāta robežās nenosaukt to par diez cik taktisku rīcību.
    Būtu bijis prātīgāk ļaut saorganizēties kādiem LKS brīvprātīgajiem pēc nedēļas kad tās tulpes un neļķes ir acīmredzami jau čupā.
    Iespējams ka viņi atkal jau kaut ko negrib darīt, iespējams ka laukuma tīrīšana jāveic operatīvā kārtībā lai nepievēršot pūļa un provokatoru uzmanību veiklāk atrisinātu problēmu.
    Varbūt kādam tas tik un tā škiet demonstratīvi un pazemojoši.
    Mans viedoklis būtu ka ziedi paliek ziedi, tas kaut kā traki kad gariem zobiem atļauj kādiem tur nākt un pēc tam ņems žigli nošķūrēs ar greideri.
    Zelenskis arī kaut kā sacīja ka tie krievu kareivju līķi nav tomēr lopi ko šā tā kaudzē samet un izved uz kopēju bedri nevienam nezināmā punktā uz kartes.

  • -4
    Pornieks 26.05.2022, 10:09:03

    Savdbīgais moments atkal jau būtu tajā ka, piemēram, Rīgas Brāļu Kapos tur pirms Mūžīgās uguns kur apglabāti daudzi ar krievu vārdiem un uzvārdiem ir tikai priežu skaidas ko saber kapu sakopšanas līguma ietvaros.
    Manuprāt darbojas noteikts stereotips kur jābūt iegravētam raksturīgajam formas kreklam, apaļajai ķiverei kādas nēsāja sarkanarmieši.
    Tas tad būs tas kas krievvalodīgajam iedzīvotāju slānim šķitīs tuvs, saprotams un vēsturiski vērtīgs.
    Latvieši gluži otrādi, drīzāk runās par Lesteni no tā viedokļa ka sabiedrībai jāpolarizējas uz nacionāla pamata un vai arī, kā tagad mēdz skatīt, Rietumu demokrātisko vērtību un Krievu pasaules pretstatus.

  • -6
    Armands Vijups 26.05.2022, 10:26:49

    Par Fabriciusa pieminekli šeit jau izskanēja cilvēcīgi komentāri. Nedomāju, ka tieši šis piemineklis šeit un tagad slavina padomju vai Krievijas armiju un Krievijas agresiju Ukrainā. Jā, J.F. nebija mums pieņemamas ideoloģijas atbalstītājs un neatkarīgas Latvijas piekritējs. Bet tās, simts gadus atpakaļ skatāmās vēstures novada visspilgtākais pārstāvis, vispamanāmākā figūra. Jāprot novērtēt arī pretinieki. Neko šis piemineklis neslavina. Vēstures liecība. Veselīgi domājot, vajag saglabāt . Lielākas bažas izraisa tie komentāri, kas aicina demolēt kapus, kalt nost "nepareizos" uzrakstus un simbolus. Un par okupācijas pieminekli nodēvē nogalināto Ventspils ebreju piemiņas zīmi!!! Cik gan lielam "sovjetam" jābūt , lai cīnītos ar ktritušajiem - šķiet, ka izņemot komunistus, nekur pasaulē tik necilvēcīga doma nevienam nopietnam cilvēkam nav ienākusi prātā. Pie mums, izrādās, tādi ir.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 26.05.2022, 17:21:21

    Laiks rādīs, kuram taisnība.
    Interesanti, ka sarakstā ir aizvācamas piemiņas plāksnes 2.PK kritušajiem N ciema iedzīvotājiem, tieši kur pāri gāja fronte. Kāds viņiem jautāja - sarkanais vai brūnais esi?

  • -4
    Pornieks 26.05.2022, 12:02:30

    Slavina, vai cildina, nu droši vien ka uz postamenta ir celtas kādas vērtības par kurām tiecies pastāvēt šāds kareivīgi stalts tēls. Bet tas neizslēdz šeit latviskumu ja kādam tas pilsētā dārgs. Tur jau jebkurš ienaidnieks ir pirmkārt ideoloģiski atšķirīgi noskaņots cilvēks. Ko arī rāda Krievijas (vai jebkurš cits) pilsoņu karš kad nav nozīmes nacionālajai piederībai. Komunismā sākotnēji vienkāršoti varēja būt attīstīta sociālistiskā līnija (pretēji mūsdienu, tiklab sengrieķu oligarhijām) kurai būtu arī jābūt saprotamai jebkuram piezemēti domājošam latvietim, zemnieku, kalpu puisim no Zlēkām (dotā gad.).
    Tracis ap Pārdaugavas objektu turpretī ir prokrievisks vai, varbūt iecietīgi korektāk sacīsim, redzami iepretī augšmin. situācijai Brāļu kapos demonstrē starpnacionālo plaisu.

  • -1
    Heinrich 28.05.2022, 07:38:16

    Jālegalizē līdz šim varturu visādi apkarotā latviešu tautas organizācija "Pērkonkrusts"!
    Jāatvainojas tās biedriem par ieslodzījumā pavadīto laiku,attiecīgi izmaksājot kompensācijas.
    "Pērkonkrusts" šo Pārdaugavas fallisko monstru varbūt likvidētu pilnīgi par brīvu.

  • 0
    Krišs Daugulis 07.07.2022, 21:52:07

    "Man kā latviešu tautas daļai ir pieņemams tikai etniskais nacionālisms pretēji režīma paustajam valstiskajam nacionālismam, kas pēc savas būtības ir nacionālisma surogāts ar devīzi «Visi pasaules salašņas, apvienojieties!». (..) Nav noslēpums, ka katra krietna latvieša sirdī mājo doma - būtu kāds to «atbrīvotāju» pieminekli uzspēris gaisā. Tautas griba ir Dieva griba. (..) Krievijai ir tiesības Latvijā savākt savu «stabu» ar visiem saviem pazaudētajiem dēliem un meitām. ”
    —Igors Šiškins, 1998. gads

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: