Man ir patiess gods sveikt Jūs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā. Pirms 32 gadiem Latvijas patriotu balsojums nodrošināja mums iespēju dzīvot tādā valstī, kāda tā ir šodien. Valstī, kura ir brīva un droša dzīvesvieta ikvienam pilsonim.

Protams, 4. maija balsojums bija tikai sākums. Ceļš uz brīvības faktisko atjaunošanu un pilnvērtīgu Latvijas atgriešanos Eiropas demokrātijā nebija viegls. Okupācijas karaspēks pameta Latviju tikai pēc četriem gadiem un vēl pēc desmit gadiem mēs kļuvām par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti. Tomēr bez 4. maija viss tālākais nebūtu bijis iespējams.

Šodienas jaunajai paaudzei šķiet pašsaprotami, ka dzīvojam pilsētā, kas sniedz visplašākās iespējas. Ir visas iespējas iegūt augsta līmeņa izglītību, atrast piemērotu darbu. Izveidots daudzveidīgs piedāvājums brīvā laika pavadīšanai, ikviens var atrast sev ko piemērotu un noderīgu kultūras, sporta un izklaides jomā. Ventspilnieki to paveikuši soli pa solim, neatlaidīgā un mērķtiecīgā darbā veidojot savu nākotnes pilsētu, un turpina to darīt. Nenovērtējama bagātība ir iespējas katram pilsonim brīvi paust savus uzskatus, tiesības būt pasargātam no kādas svešas varas iejaukšanās katra personīgajā dzīvē. Tāpēc mēs negribam pazaudēt visdārgāko, ko mums atnesis 4. maijā uzsāktais ceļš, – brīvību. 

Pašreizējie notikumi Ukrainā mums parāda to, ka diemžēl arī šodien, 21. gadsimtā nevienas Eiropas valsts brīvība nav garantēta. Baismīgie notikumi, kuru rezultātā tūkstošiem Ukrainas iedzīvotājiem ir nogalināti vai ievainoti, kur jau vairāk nekā 5 miljoni Ukrainas pilsoņi ir spiesti pamest savas mājas un doties bēgļu gaitās, mums no jauna palīdz saprast brīvības un demokrātijas patieso vērtību. Mēs redzam, ka to, ko tauta ir cēlusi un attīstījusi desmitiem gadu, agresors var iznīcināt pāris mēnešu laikā. Mūsu tauta gadsimtu gaitā ir piedzīvojusi daudzu svešu varu iebrukumus, tāpēc mums ir saprotama Ukrainas traģēdija, tāpēc mēs sniedzam iespējamo atbalstu Ukrainas brīvības cīnītājiem un ukraiņu bēgļiem.

Šodien, Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā, vēlos lūgt ikvienu ventspilnieku uz brīdi padomāt par to, cik viņam ir svarīga brīvība un ko tās labā viņš ir gatavs darīt. Kopā ar savas ģimenes locekļiem pārrunāt vēstures notikumus, pastāstīt jaunajai paaudzei par to, kā ir bijis dzīvot ierobežotībā, lai arī jaunā paaudze, kas nav piedzīvojusi šos drūmos laikus, spētu pilnībā novērtēt to, kas mums ir dots, pateicoties 4. maija balsojumam.

Dievs svētī un pasargā mūsu valsti un mūsu pilsētu!

Jānis Vītoliņš, Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Larijs Kukarans 04.05.2022, 10:12:45

    Neatkarīgi no valsts iekārtas,visur murgo vienu un to pašu,tiem kam smadzenes strādā,un kas atšķir melnu no balta,var šitādus pekstiņus nestāstīt.

  • 0
    Heinrich 04.05.2022, 10:21:37

    Pie varas visus šos gadus ir bijusi tā sauktā "4.maija kliķe"-komūnistu,čekistu,kolaboracionistu ideju atbalstītāji un viņu līdzskrējēji.
    Lai labāk atzīmējam šī paša mēneša 15.datumu.
    Kad reiz nāks tāds cilvēks,kas būs cienīgs saukties par Vadoni un atkalatjaunos nacionālu Latviju?

  • -4
    es pats 04.05.2022, 21:33:30

    Herinrihs musina tautiņu.!5.maijā Ulmanis atlaida Saeimu.Forši.
    Kaut kas putinisks.Tāds mums tas Heinrihs-fui!

  • 0
    .Nahs Nahs 05.05.2022, 04:44:14

    Vai nebūtu laiks ari pie mums vienreiz izbeigt tas partiju būšanas?
    K.Ulmanis,izcils tautsaimnieks,bet gandriz nulle politikā,tomēr izdarīja labu darbu,atlaižot to liekēžu baru.
    Vienigā nelaime,ka mums nav tāda harizmātiska vadoņa,kurš varētu ieviest valstī dzelžainu kārtību.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: