Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji kopš gada sākuma maksā par atkritumu izvešanu pēc jaunas metodikas, kas motivē izmantot efektīvākus risinājumus korektā sadzīves atkritumu uzskaitē. Uzkrāta pirmā pieredze sadzīves atkritumu apsaimniekošanā pēc jaunās kārtības.

To dzīvojamo māju īpašnieki, kuru mājas apsaimnieko pašvaldības uzņēmums Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ), izvēlas optimālu konteineru daudzumu un optimālu atkritumu izvešanas biežumu, kā arī izmanto tehniskos risinājumus efektīvākai un taisnīgākai sadzīves atkritumu apsaimniekošanai. Īpaši aktuāli tādi risinājumi ir sadzīves atkritumu uzskaitei laukumos, ko izmanto vairākas dzīvojamās mājas vai juridiskās personas.

Konteineru laukumu atkritumu savākšanai Saules ielā 31 līdz ar minētas ēkas nomniekiem izmanto vēl arī Saules ielas 33, Lielā prospekta 54 un Lielās Dzirnavu ielas 24 māju iedzīvotāji, kā arī līdzās laukumam esošo garāžu lietotāji. Konteineru laukuma izvietojums piesaista arī citu mājsaimniecību iedzīvotājus, kuri nereti ar automašīnām uz šejieni atved atkritumus maisiem. Netieši uz to norāda nedabiski ātrais konteineru piepildījums ar atkritumiem. Līdz ar to šo daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem un uzņēmumam VNĪ, kas iznomā komerctelpas Saules ielā 31, sanāk maksāt par svešiem atkritumiem, kas izmesti viņu konteineros.

Situācijas risināšanai pašvaldības uzņēmums VNĪ piedāvāja līdzās esošo daudzdzīvokļu māju pārvaldniekiem ierīkot pie konteineru laukuma Saules ielā 31 videonovērošanas kameru. Lai arī šī risinājuma īstenošanai vajadzīgi papildu līdzekļi – jānopērk videokamera, jānodrošina bezvadu internets un ierakstošā ierīce, – māju pārvaldnieki piekrita investēt uzkrātos līdzekļus šajā tehniskajā risinājumā. Pirmie rezultāti nebija ilgi jāgaida. Videokameras darbības pirmajā nedēļā tika piefiksēti 18 gadījumi, kad, iespējams, notika nesankcionēta atkritumu izmešana konteineros. Viens no tādiem gadījumiem redzams fotoattēlā. Videoierakstā tika fiksēts, kā automašīnas vadītājs izcēla no mašīnas bagāžnieka vairākus maisus ar atkritumiem un izmeta konteinerā.

Visu aizdomīgo informāciju, kas uzņemta videokamerā, VNĪ nodod Pašvaldības policijai, kas savukārt rīkojas savas kompetences ietvaros, un, apstiprinoties nesankcionētai atkritumu izmešanai, var piemērot administratīvo sodu, ko paredz pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi. Šobrīd Pašvaldības policijas rīcībā jau ir aptuveni 30 tādas epizodes. Drīzumā VNĪ plāno ierīkot videonovērošanas kameru pie pazemes konteineriem Inženieru ielā 101.

Videonovērošanas kameru izmantošana nav vienīgais veids, kā efektīvi nodrošināt un kontrolēt konteineru piepildījumu. Sadzīves atkritumu izvešanas jaunā uzskaites metode apsaimniekošanas jomā veicina attiecību sakārtošanos starp VNĪ un tām juridiskajām personām, kuras izmanto tās pašas sadzīves atkritumu konteineru novietnes, ko daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji. Ar tiem atkritumu apsaimniekotājam jābūt noslēgtiem atsevišķiem līgumiem, kas paredz savu kārtību radīto atkritumu daudzuma uzskaitē.

Savukārt vairāku daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji pārskatījuši konteineru iztukšošanas biežumu, kā arī izmantojamo konteineru skaitu. Piemēram, pieminētajā laukumā Saules ielā 31 iepriekš konteineri tika iztukšoti sešas reizes nedēļā – visas dienas, izņemot otrdienu. Līdz ar to trešdienas rītos teritorija pie konteineriem nereti bija piegāzta ar atkritumiem. Tagad atkritumus no Saules ielas 31 izved katru dienu, savukārt konteineru skaits ir samazināts līdz diviem iepriekšējo trīs vietā.

Efektīvai sadzīves atkritumu apsaimniekošanai dažās vietās atrasti citi risinājumi. Piemēram, pie daudzdzīvokļu mājas Aleksandra ielā 13 likvidēts atkritumu savākšanas laukums. Uz šī laukuma konteineriem atkritumus nesa trīs māju – Aleksandra ielas 13, 17 un Lielā prospekta 34 – iedzīvotāji. Tomēr šeit bija līdzīga situācija kā Saules ielā 31: caurstaigājams pagalms, un konteineros atkritumus meta visi, kam nebija slinkums.

Tagad Aleksandra ielas 13, 17 un Lielā prospekta 34 māju iedzīvotājiem jāizmanto atkritumu pazemes konteineri Jūras ielā 3a, kas tiek iztukšoti katru otro dienu. Pazemes konteineros tagad atkritumus izmet iedzīvotāji no visa lielā Aleksandra ielas–Jūras ielas–Lielā prospekta kvartāla. Ņemot vērā jauno pieredzi, VNĪ plāno piedāvāt iedzīvotājiem arī šajā laukumā ierīkot videonovērošanu, lai nodrošinātu kvartāla iedzīvotāju interešu ievērošanu.

No 2021. gada 1. decembra Ventspils labiekārtošanas kombināts piemēro jaunu sadzīves atkritumu uzskaitīšanas metodiku, kas ir atkarīga no izvesto atkritumu apjoma un iztukšoto konteineru daudzuma.

FOTO: Videonovērošanas kamera piefiksēja, iespējams, nesankcionētu atkritumu izmešanu Saules ielā 31.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • 0
    Kriska 19.04.2022, 09:44:37

    Kāds tolks no šī foto - mašinas Nr nav redzams. Vai VB speciāli tādu ielika?

  • 0
    Lielais Kretīns 19.04.2022, 09:54:52

    Interesanti, vai pēc soda uzlikšanas tiek arī pieprasīts apmaksāt atkritumu rēķinu? Manuprāt tie paris eiro sods neko nemaina.

    Daudz labāk būtu ja soda vietā būtu jāapmaksā tā mēneša atkritumu izvešana, lai iedzīvotāji, kuri investēja kamerā kaut ko reāli saņemtu atpakaļ

  • 0
    Lielais Kretīns 19.04.2022, 09:59:08

    Iznāk, ka iedzīvotājiem jāmaksā par svešiem atkritumiem, iedzīvotājiem jāmaksā par kameru, iedzīvotājiem jāmaksā par būri priekš atkritumiem...

    Kamēr pašvaldība saņem naudu par atkritumu izvešanu un noķeršanas gadījumā arī sodu, no tā kurš nemet savos konteineros

    Manuprāt pašvaldībai vai VLK pašai būtu jāuzstāda kameras un arī jāķer šie te, nevis iedzīvotājiem.

    Kas būs nākamais? Iedzīvotājiem par savu naudu būs jāpērk Lembergam pusdienas?

  • 0
    _āmen_ 19.04.2022, 10:29:33

    Un ko tālak? Kā noskaidrosiet cilvēka identitāti? Ar mašīnu musarus nedrīkst izmest? Varbūt viņš savai mammai palīdz iznest jeb tas arī aizliegts?

  • 0
    Marta P 19.04.2022, 15:38:02

    Nu lai parāda, kur tad tā mamma dzīvo.
    Turklāt, ja kādam no tām mājām palīdzētu, tad jau nebrauktu ar auto, tad tik izietu no kāpņu telpas.

  • 0
    _āmen_ 19.04.2022, 16:00:15

    Jā, un tagad iedzīvotājiem būs jāmaksā par video noverošanu un policija tērēs savus resursus lai pa visu Latviju atrastu nelegālos atkrituma metējus? Tu ar galvu domā? Tikpat labi cilvēks uzvelk kapuci un izmet atkritumus vai to izdara nakts laikā. Neviena kamera šeit nepalīdzēs. VLK lai paši risina šo jautājumu.

  • -2
    Marta P 20.04.2022, 14:34:05

    Nu man jau šķiet, ka video novērošanas izmaksas uz māju, uz katru iedzīvotāju beigu galā mazākas, nekā par tiem atkritumiem, ko citi sametīs.
    Piedodiet, atvainojiet, bet nu ja nav prāta pašam noorganizēt sev konteineru un grib iedzīvoties uz citu līdzcilvēku rēķina, nu tad ir jāsaņem sods.

  • -1
    Pareizais viedoklis 19.04.2022, 10:43:04

    atkritumi uz garāžas jumta, piefiksējāt!

  • 0
    Pavasaris22 19.04.2022, 11:04:51

    Šādu situāciju redzēju arī Pārventā pie Ugāles 32-32a mājas. Vairākkārt piebrauca viena un tā pati mašīna izgāst maisiem atkritumus. Manuprāt šī ir cīņa ar vējdzirnavām.

  • -2
    Marta P 19.04.2022, 15:36:46

    Nu ja pieķer, jāmaksā sods. Kaut kādā brīdī cilvēkam izdevīgāk paliks maksāt par savu konteneru, nekā sodus regulāri.

  • 0
    qwerty 19.04.2022, 11:36:17

    Būšu nepopulārs, ja citādi nevar, tad jāliek katram maksāt atkritumu nodokli. Visi mēs aiz sevis kaut ko atstājam (gan burtiski,gan pārnesti), kā zīdainis piekakātu pamperu,tā pensionārs tukšo taru utt. Sen jau ir aprēķināts cik kg atkritumu viens cilvēks ,,saražo,,. Man nekas nav pret, ja piemēram mēnesī tie būs 3 eur no cilvēka.Lai tad maksā visi vienādi un met laukā kur ērtāk (konteineirā protams, ne mežā)

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 19.04.2022, 14:53:45

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka līdz 01.12.2021. aprēķina kārtība par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās paredzēja vienādu maksājumu par vienu personu visās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, neatkarīgi no faktiski izvestā sadzīves atkritumu apjoma no mājas vai māju grupas. Izvērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, secināts, ka šāda aprēķina kārtība neveicina atkritumu rašanās samazināšanu, iedzīvotāju iesaistīšanos atkritumu šķirošanā un atbildību par pašu radītajiem atkritumiem, turklāt tā vairs neatbilst normatīvajam regulējumam atkritumu apsaimniekošanas jomā. Aicinām iedzīvotājus atkritumus izmest tikai savai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai piesaistītajā konteinera novietnē!

  • 0
    Lielais Kretīns 19.04.2022, 15:08:21

    šis jaunais modelis arī neko nemaina, tikai to, ka ir jāmaksā par citu atkritumiem. Mēnesī izmetu ārā divus mazos rimi maisiņus, bet maksāju 3.8 eiro, tātad iznāk, ka mani divi mazie rimi maisiņi aizņem 1/2 no lielā konteinera, nekādas ļoģikas.

  • -3
    Marta P 20.04.2022, 14:39:40

    Dzīvojot daudzdzīvokļu mājā ir kaut kādi rēķini, kas dalās uz visiem, uz galviņām, tā teikt. Nu ar to ir jārēķinās.
    Jā, ir kas vairāk saražo atkritumus, ir kas cenšas piekopt tā saukto bezatkritumu dzīvesveidu - nu tiem jau ar jāmaksā par vidējo. Vienīgais mierinājums, ka tas vidējais jau ar samazinās, ja pats vairāk šķiro, mazāk saražo atkritumus.
    Ir brīnišķīgi, ka saražo tik maz atkritumus, būtu labs piemērs kaimiņiem. Pēc savas mājas redzu, ka kaimiņi vēl aktīvāk šķiro atkritumus, līdz ar ko arī samazinās tas kopējais atkritumu daudzums. Cerams, ka šī sistēma vedīs pie prāta un cilvēki vairāk sāks šķirot un mazāk radīs tos atkritumus.

  • -2
    Kriska 19.04.2022, 15:18:43

    qwerty, a ko darīs ar tiem kurie nestrāda vai neoficiāli strādā? Atkritumus ražo, bet nodokli vilkt nav no kā.
    Tikai tagad pamanīju cik ērts šis niks. Malacis

  • -1
    edmundos 20.04.2022, 19:15:05

    Doma jau laba! Atkal izveidota sistēma, kur sarežģījumi uzvelti uz iedzīvotāju pleciem. Gribētu redzēt kādu tiesāšanos, kur vajadzēs pierādīt cik likumīgi ir iegūti pierādījumi? Nēesmu pārliecināts par juridisko pusi šiem sodiem.
    Varbūt vajadzētu municipālai policijai šīs kameras uzstādīt, lai cīnās ar šiem procesiem.
    Marta P!
    Beidziet spīdēt ar savām gudrībām. Izskatās, ka dzīvojat uz citas planētas.

  • -1
    Marta P 21.04.2022, 14:02:28

    Nu sistēma visiem vienlīdzīga šobrīd. Maksā par atkritumu apjomu - i privātmājas, i daudzdzīvokļu. Iepriekš citādi vieniem uz galviņām, citiem uz apjomu.
    Par kamerām - daudzīvokļu mājās konteineri parasti ir uz mājas zemes, kas ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. Kāpēc gan īpašnieki nedrīkstētu savā zemē veikt videonovērošanu. nevienam nepiederošam nav jāiet pie svešas mājas konteineriem.

  • -1
    .Nahs Nahs 20.04.2022, 19:31:07

    Municipālai policijai drīzāk vajadzētu nevis cīnīties ar atkritumu izgāzējiem svešos konteineros,bet "pievērt acis" uz pieķerto svešinieku pārmācīšanu no mājas iedzīvotāju puses.
    Kas būs reiz dabūjis kāvienu,otrreiz uz tiem konteineriem vairs nevilksies.Un vienalga,kaut vai sieviete,pa purnu bez žēlastības!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: