Ukrainas bēgļi varēs saņemt pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību, ko paredz Eiropas Atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām (EAFVP), otrdien lēma valdība. Plānots, ka EAFVP atbalsts būs pieejams Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri vērsušies pašvaldības sociālajā dienestā un saņēmuši izziņu par nonākšanu krīzes situācijā.

Saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu, pamatā EAFVP atbalstu būs iespējams saņemt pēc primārā atbalsta jeb izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī pirmās nepieciešamības preces līdz 90 dienām saņemšanas.

Savukārt gadījumā, ja Ukrainas civiliedzīvotāji nav izmitināti atbilstoši iepriekš minētajam, vai kuriem izmitināšanas vietās nav nodrošināta ēdināšana un higiēnas preces, tad EAFVP atbalsts izsniedzams nekavējoties. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad Ukrainas civiliedzīvotāji apmetušies mājsaimniecībās pie radiniekiem, paziņām vai brīvprātīgo ierādītajos mitekļos un tie ir vērsušies pašvaldības sociālajā dienestā un ir saņēmuši izziņu par nonākšanu krīzes situācijā.

EAFVP atbalsta izsniegšanā piemērojams dubultās finansēšanas nepieļaušanas princips, nedublējot valsts un no citiem avotiem sniegto atbalstu. Tomēr, ņemot vērā to, ka EAFVP ietvaros sniedzamā atbalsta apjoms nav paredzēts Ukrainas civiliedzīvotāju visu 100% vajadzību segšanai, tā papildināmība ar citu atbalstu nav izslēgta.

Tāpat EAFVP iekļauts arī īpašs atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem - papildu pārtikas atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem vecumā no 7 līdz 24 mēnešiem, papildu higiēnas preču atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem no dzimšanas līdz 2 gadu vecumam, kā arī mācību piederumi mājsaimniecībām ar sākumskolas un pamatskolas vecuma bērniem.

Partnerorganizācijām nepieciešams veikt atsevišķu uzskaiti par Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto EAFVP atbalstu, kā arī noteikt tiesības saņemt netiešo attiecināmo izmaksu maksājumu par Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto EAFVP atbalstu tādā pašā apmērā kā tas ir noteikts darbības programmā.

Paredzēts, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem EAFVP atbalsta saturs un apjoms būs tādā pašā apmērā kā Latvijas iedzīvotājiem - pārtikas atbalsts, tostarp gatavās maltītes zupas virtuvēs, pamata materiālā palīdzība, kā arī iespēja piedalīties partnerorganizāciju organizētajos papildpasākumos.

EAFVP atbalsta saņemšanai ir jāuzrāda pašvaldības sociālā dienesta izsniegtā izziņa, savukārt EAFVP zupas virtuvēs gatavās maltītes var saņemt bez izziņas vai citu dokumentu uzrādīšanas.

EAFVP atbalstu Ukrainas civiliedzīvotāji varēs saņemt vairāk nekā 470 vietās visā Latvijas teritorijā, taču tas sniedzams tikai Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma darbības laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: