Pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātu iniciatīvas ir savākti 36 parlamentāriešu paraksti, lai Valsts prezidentam Egilam Levitam prasītu apturēt Saeimā pieņemto grozījumu Likumā par ostām publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Satversmes 72. pantā teikts, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja referendumu pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa jeb aptuveni 155 000 vēlētāju. Ja divu mēnešu tik daudz parakstu netiek savākti, likums ir publicējams. Tautas nobalsošana tomēr nenotiek, ja Saeima vēlreiz balso par šo likumu un ja par tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem, teikts Satversmē.

«Latvijas ostas ir liela mūsu valsts vērtība, un par tām ir jārūpējas ar vislielāko rūpību un atbildību. Diemžēl nākas secināt, ka sasteigtas un nepārdomātas ostu pārvaldības reformas šo vērtību grauj, noniecina un neliecina par valstiski atbildīgu rīcību,» par prasījumā Valsts prezidentam ZZS pausto nostāju informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa. Opozīcijas deputāti uzskata, ka pieņemtie grozījumi par ostām tika pamatoti ar politisku saukli par nepieciešamību veikt «vienkāršu ostu pārvaldības reformu», uzskatot, ka Rīgas un Ventspils ostu pārvalžu kā atvasinātu publisko tiesību personu pārveidošana par valsts kapitālsabiedrībām «ir formāls un pienācīgas apspriešanas Saeimā necienīgs jautājums».

Parlamentārieši uzsver, ka grozījumi radot nepieņemamu precedentu un «turpmāk apdraud faktiski jebkuras pašvaldības teritoriālo un finansiālo autonomiju» Latvijā, īstenojot neizdiskutētas, nepamatotas un pēc būtības nevajadzīgas valsts pārvaldes reformas.

Kā norāda ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Uldis Augulis, diskutējot par ostu pārvaldības modeļa maiņu, parlamenta atbildīgajā komisijā vairākkārt uzdots jautājums par to, kā tas ietekmēs ostu attīstību, tomēr šāds izvērtējums neesot saņemts. «Aktīvi, ar ko strādās jaunās kapitālsabiedrības, būs pusmiljarda eiro vērtībā. Tajā pašā laikā nav veikts izvērtējums, kas pamatoti argumentētu sasteigto un neizdiskutēto ostu pārvaldības maiņu,» pauž ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Augulis pārmet, ka nekvalitatīvi sagatavotais likums rada bažas, ka tiek veidoti priekšnoteikumi, lai ostas nevis attīstītos, bet stagnētu. Politiķis arī apgalvo, ka turklāt tas ir mēģinājums virzīties uz ostu privatizāciju, kas ir pilnībā nepieļaujami un «sabiedrības un valsts interesēm neatbilstoši,» akcentē Augulis.

Vēstulē prezidentam Saeimas deputāti norāda, ka atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem likumā par ostām ap 42% no Ventspils valstspilsētas administratīvās teritorijas (tajā skaitā pašvaldības īpašums vairāk nekā 150 miljonu eiro vērtībā) «bez jebkāda ekonomiska un tiesiska pamatojuma» tiek nodots valsts kapitālsabiedrības beztermiņa un bezatlīdzības lietošanā.

Politiķis apgalvo, ka tas liegs pašvaldībai jebkādā veidā rīkoties ar savu īpašumu, kas atrodas šajā teritorijā, tostarp, jaunveidojamās Ventspils ostas kapitālsabiedrības valdījumā nonāks divas pirmsskolas izglītības iestādes un vairākas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. ZZS vērtējumā, tā ir «juridiski un faktiski absurda situācija».

Likumā par ostām ir paredzētas tiesības valsts kapitālsabiedrībai pēc saviem ieskatiem izmantot Ventspils valstspilsētas pašvaldībai piederošu nekustamo īpašumu, to izīrēt, iznomāt, apbūvēt, apgrūtināt un brīvi rīkoties ar visiem ienākumiem, kas iegūti, izmantojot pašvaldības īpašumu. «Šāda rīcība ir krasā pretrunā pašvaldības pienākumam ar savu īpašumu rīkoties savu iedzīvotāju interesēs,» uzskata parlamentārieši.

ZZS arī kritizē to, ka Ministru kabinets un Satiksmes ministrija neesot veikuši publiskas personas līdzdalības jaunveidojamā valsts kapitālsabiedrībā izvērtējumu, kas ļaujot apšaubīt tās ekonomisko patstāvību un darbības ilgtspēju. Politiķu ieskatā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija neesot padziļināti vērtējusi jautājumu pēc būtības. Papildus tam, Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes viedoklis par likumā par ostām paredzēto Rīgas pašvaldības īpašumu ieguldīšanu jaunveidojamās valsts kapitālsabiedrības pamatkapitālā «pat netika noskaidrots», neskatoties uz to, ka Saeimas opozīcijas deputāti šādu viedokli pieprasīja, apgalvo Kārkliņa.

«Šāda jaunveidojamās valsts kapitālsabiedrības izveides izvērtējuma neesība ļauj uzskatīt, ka kapitālsabiedrība nebūs ilgtspējīga un finansiāli patstāvīga. Tas savukārt nozīmē to, ka būs nepieciešama valsts vai cita papildus finansējuma piesaiste,» vēstulē Valsts prezidentam norāda 36 Saeimas deputāti. Politiķu ieskatā drošticami ir pieļaujama iespēja par šo kapitālsabiedrību vērtību, kas ietver arī pašvaldības īpašumu, nokļūšanu privāto investoru rokās, «ko Latvijas sabiedrībā ir pieņemts saukt par prihvatizāciju».

Kā ziņots, pēc ilgām un plašām debatēm Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Ostu likumā, kas nosaka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modeļa maiņu. Likumā noteikts, ka Rīgas un Ventspils ostas tiks pārveidotas par kapitālsabiedrībām.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Vadims Kevrelis 18.02.2022, 13:31:35

    Varbūt Saeimā un Pašvaldībā esošās vairākuma partijas pašas sev Valstī esošajās ostās iedala pa piestātnei. Un ja nākamajās vēlēšanās partija nav iekļuvusi, tad piestātne pārietu pie nākamās Saeimā un Pašvaldībā iekļuvušās vairākuma partijas.

  • -1
    еs 18.02.2022, 13:53:08

    Referendumi konceptuāli ir laba lieta.

    Taču 2009.gadā, kad pensionāriem ar ZZS atbalstu (https://titania.saeima.lv/LIVS/SaeimaLIVS.nsf/0/F8A09F8BAD0FA83DC22575DA004503A0/$file/074.htm) neatbilstoši Satversmi samazināja pensijas apmēru (ST spriedums: https://www.satv.tiesa.gov.lv/press-release/pensiju-samazinajums-neatbilst-satversmei/), referendums ZZS nebija vajadzīgs.

  • -6
    Renars Z 18.02.2022, 14:22:53

    Lai veicas referendumā, šitas tā nevar palikt, pārāk negodīgi.

  • -3
    Kriska 18.02.2022, 15:28:14

    Cik % vēlētāju būs lasījuši vai sapratuši likumu , kas aiz tā slēpjas, lai varētu apzināti balsot? Referendums šajā gadījumā - lieki iztērētā nauda

  • -4
    sranskis 18.02.2022, 22:17:38

    Loģiski, ka tantei Dagdā vai kolhozniekam Rūjienā gluži vienalga par referendumu un kur nu vēl šo likumu!
    Tik kas notiek tad, ja Saeima balso otro reizi un nesavāc 3/4 balsu? Tad JēKāPisti izgāzušies. Līdz ar to likuma bīdītājiem ērtāks ir referendums.

  • 0
    Marta P 21.02.2022, 17:50:53

    Ir jau bijuši skaidrojoši raksti i te, i Ventspils.lv. Cilvēkiem jau tomēr būtu arī jāinteresējas par to, kas notiek viņu pilsētā..
    Un jā, arī tantei Dagdā nebūtu jābūt vienalga par valstī pieņemtiem likumiem, pat, ja tas viņu tieši neietekmē. Taču nav vienalga par to, ka ceļ vai neceļ minimālo algu arī tad, ja saņem vairāk kā minimālo, tas tomēr nodrošina cilvēkiem iztiku. Tā par ir ar šo likumu, nevienam nebūtu jābūt vienalga par tādu ķep-ļep uztaisītu likumu, kur nav pamanīts, ka valstij aiziet pašvaldības dārziņi un dzīvojamās mājas. Kas tad mums būs gan pilsētas, gan valsts dārziņi Ventspilī? Un kā tad būs, kuri būs labāki, tie divi būs tādi valsts pabērni?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 19.02.2022, 00:47:44

    Bilde laba, tā no kura gadsimta ? :D

  • 0
    Cita ventspilniece. 19.02.2022, 09:06:23

    Nav tik sen,kā uzņemts,varbūt 3-4 gadi apakļam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: