Otrdien, 8. februārī, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome nolēma aicināt Saeimu nepieņemt trešajā lasījumā likumprojektu ''Grozījumi Likumā par ostām'' (turpmāk - Ostu likumprojekts) un to nodot atpakaļ Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai (turpmāk - Tautsaimniecības komisija) trūkumu novēršanai.

Savā lēmumā Dome konstatē, ka minētais likumprojekts pārkāpj Ventspils pašvaldības vietējās kopienas tiesības lietot savu īpašumu un tas ir pretrunā ar labas likumdošanas principa prasībām, kas, cita starpā, ietver arī Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pārkāpumu, proti, nav izvērtēti valsts iesaistes komercdarbībā nosacījumi, tai skaitā nav veikts ekonomiskais izvērtējums plānotajām izmaiņām ostu pārvaldībā.

Vienlaikus Dome atzīst par prettiesisku Ostu likumprojektā Ventspils valstspilsētas pašvaldībai paredzēto pienākumu būtisku daļu tās administratīvās teritorijas, un savu īpašumu vairāk nekā 150 miljonu EUR vērtībā nodot piespiedu valdījumā un bezatlīdzības lietošanā 2019. gada nogalē steigā izveidotajai Ventspils ostas pārvaldes kapitālsabiedrībai ''Ventas osta''. Šāda prasība neatbilst vietējās kopienas tiesiskajām vajadzībām un interesēm, kā arī turpmāk var apdraudēt pašvaldības kompetences izpildi. Minētais likuma regulējums ir pretrunā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu, kas paredz, ka vietējā pašvaldība nozīmē vietējās varas tiesības un spēju regulēt un vadīt nozīmīgu valsts lietu daļu uz savu atbildību un vietējo iedzīvotāju interesēs.

Šobrīd kopējā pilsētas teritorija ir 5 786 ha, bet ostas pārvaldes pārvaldītā teritorija – 2 451,39 ha, jeb 42,37 % no visas Ventspils valstspilsētas administratīvās teritorijas.

Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes pieņemto lēmumu tiks informēti visi 13. Saeimas deputāti, Valsts prezidents, Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Lielo pilsētu asociācija.

Ventspils dome atzīmē, ka Ostu likumprojektā ietvertās tiesību normas turpmāk ierobežos pašvaldības tiesības lietot savu īpašumu. Jaunveidojamā Ventspils ostas pārvaldes kapitālsabiedrība komercdarbībā gūto peļņu izmantos pēc saviem ieskatiem. Turklāt ar Ostu likumprojekta pieņemšanu tiek radīta iespēja arī tos līdzekļus, kas tiks iegūti no pašvaldības īpašuma iznomāšanas vai apbūves, izmantot ar Ventspils pašvaldību, ostu un tās teritoriju nekādā veidā nesaistītu mērķu sasniegšanai, kas ir acīmredzamā pretrunā ar vietējās kopienas iedzīvotāju interesēm.

Ne Saeimai, ne pašvaldībai joprojām nav objektīvas informācijas par jaunveidojamās Ventspils ostas pārvaldes kapitālsabiedrības izveides pamatojumu, kā arī šādas saimnieciskas vienības ilgtspēju un ekonomisko patstāvību. Ventspils dome secinājusi, ka Ostu likumprojekta pārejas noteikumos noteiktais termiņš un darbības jaunas kapitālsabiedrības izveidei (2023. gada 1. janvāris) ir nepamatotas un faktiski neiespējamas.

Līdz šim Ventspils valstspilsētas pašvaldības domei nav prasīts oficiāls viedoklis domes lēmuma formā par Ostu likumprojektu. Vienlaikus pašvaldība pēc savas iniciatīvas ir nosūtījusi Saeimai vairākas vēstules, informējot Tautsaimniecības komisiju par būtiskiem likumprojekta trūkumiem. Ne uz vienu no šīm vēstulēm pašvaldība nav saņēmusi rakstveida atbildi. Arī uz pašvaldības pārstāvju mutvārdos uzdotajiem jautājumiem Tautsaimniecības komisijas sēdēs netika sniegtas atbildes pēc būtības. Tādējādi Ostu likumprojekta izstrādes gaitā Tautsaimniecības komisijā nav pienācīgi izvērtēts pašvaldības viedoklis par Ventspils valstspilsētas vietējai kopienai būtiskiem jautājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -11
    Renars Z 09.02.2022, 10:26:15

    Kādā sakarā valdība iedomājas tā vienkārši sagrābt Ventspils pašvaldības īpašumu?

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 10.02.2022, 12:28:48

    Atbild Ventspils osta:
    Līdz 2019.gada decembrim Ventspils brīvosta bija atvasināta publiska persona, kuru proporcionāli pārvaldīja 4 valsts un 4 pašvaldības pārstāvji. Ienākumi no ostas darbības obligāti bija jāizmanto ostas attīstībai. 42% no Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas ir iekļauta brīvostas teritorijā, un Ventspils brīvostai bija pienākums attīstīt šajā teritorijā rūpniecību.
    Jaunais Ostu likums piedāvā ostas pārvaldību nodot kapitālsabiedrībai “Ventas osta”, kurā uz valsts vārda tiks ieguldīts kopīpašums, kas līdz šim ir Ventspils brīvostas pārvaldes īpašums, kurš veidots, izmantojot pašvaldības un valsts īpašumu.
    Kapitālsabiedrībai tiek nodots Ventspils pašvaldības īpašums apmēram 150 miljonu eiro vērtībā un visa ostas teritorija, neprasot Domes piekrišanu. Ventspils pašvaldība par savu īpašumu nekādu kompensāciju nesaņem.

  • -3
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 10.02.2022, 12:29:00

    Jaunizveidotai kapitālsabiedrībai nav pienākums savus finanšu līdzekļus izmantot ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, t.i. līdzekļus investēt Ventspilī.

  • -1
    Renars Z 10.02.2022, 18:51:05

    Valstij būtu jāatbalsta pašvaldības, bet Latvijā viss ir otrādi.

  • -10
    Marta P 09.02.2022, 13:33:38

    Te jau izskatās vēl labāk - īpašumu un peļņu savāks, bet uzturēšanu iedos pašvaldībai. Tā nu gan laba sadarbība, ne! Kāds ventspilniekiem ieguvums no šī? Vai valdība domā par iedzīvotājiem?

  • -2
    Partijas Biedrs 09.02.2022, 17:07:57

    Patvaldībnieki (lembergisti pirmām kārtām) gribētu gan tikt atpakaļ pie siles?

  • -5
    sranskis 09.02.2022, 18:48:45

    Vai tas kādam Saeimā interesē? Viņiem tikai darbs neklātienē un kompensācijas par dzīvojamo telpu īri un transporta izmantošanu!

  • 0
    Vadims Kevrelis 10.02.2022, 09:14:49

    Vārdā '' kopienas'' vietā varēja lietot vārdu vietējā komūna.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: