Vēsturiskais glābšanas tornis pilsētas pludmalē pavisam drīz var piedzīvot atdzimšanu. Tiek gatavots glābšanas stacijas ēkas atjaunošanas projekts kompleksā ar torni.

Kādreiz glābšanas tornis funkcionēja atbilstoši savam nosaukumam – glābēji no tā vēroja pludmali, jūru un atpūtniekus peldsezonas laikā. Vecākas paaudzes ventspilnieki atceras, ka agrāk glābšanas tornis atradās uz pilnīgi līdzenas zemes un nekas netraucēja vērot pludmali, jo lielākās kāpas Medņu ielas galā pludmales ieejā toreiz nebija. Pa kreisi bija kafejnīca un pludmales inventāra nomas punkts. Medņu iela veda tieši uz pludmali. Pa ceļam varēja vēl ieskriet kafejnīcā, lai nopirktu saldējumu un limonādi un paņemtu nomas punktā pludmales inventāru.

Pēdējo desmit gadu laikā glābšanas tornis pārstājis pildīt savas tiešās funkcijas, tagad augstās kāpas dēļ no torņa pat ar binokli jūru vairs nav iespējams saskatīt. Turklāt torņa koka konstrukcijas jau savu laiku ir nokalpojušas, un kāpt pa kāpnēm augšā un atrasties skatu laukumā ir bīstami.

Pirms vairākiem gadiem pilsētas domē tika apspriests jautājums par iespējamu torņa nojaukšanu. Izpētot šo jautājumu, tapa skaidrs, ka torni nojaukt nav lietderīgi. Daudzu ventspilnieku sirdīs šis glābšanas tornis ir mūsu pilsētas vēstures simbols, ar šo objektu saistītas vairāku iedzīvotāju paaudžu atmiņas, kavējoties domās par bērnību un jaunības gadiem. «Ņemot vērā to, ka glābšanas tornis ir Ventspils vēstures liecība, nolemts to saglabāt un atjaunot,» pastāstīja pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože.

Tomēr novecojusī informācija par iespējamu glābšanas torņa nojaukšanu kļuva par diskusijas aizsākumu sociālajā vietnē Facebook. Daži sociālā tīkla lietotāji ar nožēlu un pilsētas domei veltītiem pārmetumiem darīja zināmu par torņa nojaukšanu. Tomēr šīs baumas operatīvi kliedēja Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Guntis Blumbergs. Viņš iesaistījās diskusijā un informēja par glābšanas torņa atjaunošanas projektu, saskaņā ar kuru jau pabeigts iepirkumu konkurss. Par glābšanas stacijas un torņa saglabāšanas iniciatoru kļuva Pašvaldības policija, kuras aprūpē ir šis komplekss. Vasarā glābšanas stacijā uzturas glābēju komanda. Tomēr pienācis laiks atjaunot arī pašu stacijas ēku.

Glābšanas stacijas un torņa atjaunošanas pasūtītāja funkciju pilda pašvaldības uzņēmums Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). «Pagājušā gada beigās iesniedzām pieteikumu projekta līdzfinansēšanai no ES Jūrlietu un zivsaimniecības fonda. Projekts paredz konstrukciju atjaunošanu, fasādes remontu, glābšanas stacijas ēkas energoefektivitātes uzlabošanu, ventilācijas sistēmu un apgaismojuma nomaiņu,» pastāstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš. Elektroenerģijas ražošanai un karstā ūdens nodrošināšanai uz glābšanas stacijas jumta plānots uzstādīt saules bateriju paneļus. Projekts tāpat paredz glābšanas torņa konstrukciju atjaunošanu. Turpmāk šis tornis būs izmantojams nevis glābšanas mērķiem, bet kā pilsētvides objekts.

Pateicoties līdzekļu piesaistīšanai no Eiropas Jūrlietu un zivsaimiecības fonda, var segt līdz 90% projekta izdevumu. Kā pastāstīja Lesiņš, iepirkumu konkurss ir noslēdzies, ir noteikts uzvarētājs. Darbu piedāvātās izmaksas pārsniedz paredzēto summu, tādēļ lēmumu par projekta īstenošanas turpmāko gaitu pieņems pilsētas dome. Ja lēmums būs labvēlīgs, VNĪ slēgs līgumu par būvprojekta izstrādi. Arī būvdarbus paredzēts realizēt jau šovasar.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • 0
    Larijs Kukarans 26.01.2022, 12:49:10

    Nu,no sākuma tur bija ēdnīca Enkurs,,otrā pusē bija kiosks,un tur pirka limonādi,šad tad trāpījās banāni.Kafejnīca,vai pareizāk sakot,lēta dzertuve bija jau pēc tam,90to gadu pašā sākumā.Un vēl,neviss binoklis,bet tālskatis.Būtu uzrakstījuši,kurā gadā glābšanas torni uzslēja.

  • 0
    Kļumpats 26.01.2022, 12:59:44

    1962. gadā.

  • 0
    Aigars G. 26.01.2022, 14:27:16

    Tā lētā dzertuve bija ar Bauskas gaišo aliņu. Tad vēl bija tīri nekas alus.

  • -1
    qwerty 27.01.2022, 08:42:27

    Binoklis (latīņu: bini — ‘pa divi’ + oculus — ‘acs’) ir optisks instruments, ko veido divi tālskati (katrai acij savs) un kas paredzēts attālinātu priekšmetu novērošanai ar abām acīm vienlaicīgi. Tālskati savienoti kopā tā, lai tos varētu fokusēt vienlaicīgi.

  • -5
    Pipars 26.01.2022, 13:14:31

    Uz torņa jumta deretu uzlikt WEB tiesraides kameru,tas tagad populàri.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 26.01.2022, 16:51:27

    Ar super izšķirtspēj un zūm funkcij ;)

  • 0
    .Nahs Nahs 26.01.2022, 13:26:11

    Laba ziņa.

  • -3
    Eeeeeeeeee 26.01.2022, 14:33:50

    Izklausās daudzsološi pēc teorijas un cerams, ka praksē viss būs similāri. :)

  • -2
    ventspilnieks 36,7 26.01.2022, 16:50:15

    Kā var neuzrakstit, ka Kūrav dīķs pa Medņ iel pavasar palos plūd uz jūr. Starp ēdnic un glābšans torn. Le zinat.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: