Divus Ventspils muzeja objektus tiek plānots pieteikt nozīmīgai būvobjektu skatei - Gada būvei. Tā ir Laivu māja Piejūras brīvdabas muzejā un Skatu tornis – Militārā mantojuma objekts.

Skates žūrija pabija Ventspilī un apskatīja abus objektus, lai gūtu ieskatu par pretendentu atbilstību kategorijām. Laivu māja varētu pretendēt kategorijā Koka būve, bet Militārā mantojuma objekts – skatu tornis, - kategorijā Privātās vai publiskās teritorijas labiekārtojums.

Žūrijas sastāvā ir publiciste Agrita Lūse, būvuzraugs Leonards Dubkēvičs, mikroklimata eksperts Artūrs Brahmanis, Latvijas Restauratoru biedrības pārstāvis Ronalds Lūsis, biedrības ''Zaļās mājas'' vadītājs Kristaps Ceplis, arhitekti Jānis Dripe, Agnese Lāce, Antra Saknīte, Anna Vasiļjeva, Gundars Vērpe, kultūras mantojuma speciāliste Ināra Appena, būvinženieris Kirils Loškarjovs, būvuzraugs Jānis Zolbergs, nekustamo īpašumu speciāliste Paula Jansone un Sandris Celmiņš – Būvniecības Valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvis.

Skati Gada būve organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar BVKB, VNĪ, Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, RISEBA FAD un 15 būvniecības nozares sabiedriskajām organizācijām.

Skates mērķis ir veicināt būvniecības procesa kvalitāti, nosakot un popularizējot labākās būves un labās prakses piemērus būvniecības procesā Latvijā un ārzemēs 2021. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību un motivēt nozares pārstāvjus profesionāliem izaicinājumiem akcentējot būvniecības procesa gala rezultātu – būvi.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -4
    Heinrich 12.01.2022, 15:16:54

    Vai tad nu to skatu torni vajadzēja?
    No tā savulaik krievu okupanti koriģējuši savas artilērijas uguni pa Kriegsmarine torpēdkuteriem.Vispār jau abi labi-bāz tik maisā,bet vācietis tomēr drusku pieņemamāks bija.
    Tā jau laikam bija komūnistu funkcionāra krievmīļa ideja,ka torni par katru cenu jāsaglabā?

  • -3
    Pilsēta 12.01.2022, 16:38:16

    Ventspilī vis ir tik smieklīgi. Tagad jau "cep" rakstu par to, ka tikai plāno kaut ko darīt. Kādreiz rakstīja un atskaitījās par jau izdarītiem darbiem,bet tagad jau par plāniem. Droši vien kādam "plānojas" kāda prēmija par nesavtīgu darbu.

  • -7
    Marta P 13.01.2022, 14:35:09

    Tāpēc, ka tos neplāno pieteikt paši Ventspilnieki, bet gan žūrija, kura apbraukājot dažādas vietas Latvijā atlasīja objektus, ko pieteikt skatei. Ir nozīmīgi, ka jau šajā posmā Ventspilī esošie objekti tikuši novērtēti no žūrijas puses.

  • 0
    Varis Paijs 13.01.2022, 14:43:00

    Nebūs tiesa. Tu, Martiņ, vari pieteikt kaut savu mazmājiņu, ja tā vēlies.

  • -1
    Ventspils muzejs Projektu nodaļa 18.01.2022, 11:49:15

    Ventspils militārā mantojuma objekts ir unikāls, jo tā ir viena no retajām krasta aizsardzības būvēm Latvijā un Baltijā, kas ataino 2. pasaules kara fortifikācijas vēsturi. Uguns koriģēšanas tornis ir Padomju Savienības būvēts militārs objekts vēl Latvijas Republikas neatkarības gados, un savā veidā simbolizē mazas valsts nespēju stāties pretī lielvarām 2. pasaules kara priekšvakarā. Objekta vēsture saistīta gan ar 2. pasaules karu, padomju laiku, Kubas krīzi un Padomju Savienības sabrukumu, kā arī ar jaunās Latvijas valsts Bruņotajiem spēkiem (arī šie spēki atradušies šajā objektā). Uguns koriģēšanas tornis ir mūsu vēstures, ļoti bieži – smagas un nepatīkamas - liecinieks. Ar “nepatīkamiem” pieminekļiem un piemiņas vietām ierasti cīnījušies totalitārie režīmi. Tajā skaitā – ar PSRS. Mūsdienu demokrātiskajām sabiedrībām tas ir nepieņemami.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: