Apkopoti balsojuma rezultāti par katrā plānošanas reģionā iedzīvotāju trīs visaugstāk novērtētajām pašvaldībām. Kurzemes plānošanas reģionā par ģimenēm draudzīgām iedzīvotāji atzinuši Ventspils valstspilsētu, Saldus novadu un Liepājas valstspilsētu.

Šis vērtējums pašvaldībām dos priekšrocības Sabiedrības integrācijas fonda rīkotajā konkursā ''Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022'', lai cīnītos par tituliem un nozīmīgām naudas balvām ģimeniskas vides uzlabošanai.

Iedzīvotāju balsojums, kurā visu 43 pašvaldību iedzīvotāji novērtēja pašvaldību sniegumu, norisinājās no 2021. gada 9. novembra līdz 12. decembrim vietnē vietagimenei.lv.

''Esam gandarīti par ik gadu aizvien pieaugošo iedzīvotāju atsaucību, vērtējot savu pašvaldību paveikto, izsakot viedokļus un piedaloties ikgadējā iedzīvotāju balsojumā. Kopumā šajā reizē esam saņēmuši un apkopojuši gandrīz 59 tūkstošus balsu, kā arī pašvaldībām vērtīgus komentārus, lai tās motivētu attīstīties arī turpmāk,'' stāsta Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce. ''Līdzīgi kā citus gadus, arī šajā reizē iedzīvotāji visaugstāk novērtējuši un izcēluši pašvaldību paveikto infrastruktūras uzlabojumos, interešu izglītības pieejamībā un piedāvājumā, kā arī brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošināšanā. Līdztekus aktuāli arvien palikuši jautājumi par bērnudārzu pieejamību, kā arī nepieciešamību sakārtot mājokļu un nekustamo īpašumu jomas.''

Komentāros minēti arī ieteikumi, kas saistīti ar plaisas mazināšanu starp dažādiem sabiedrības slāņiem. Tāpat norādīts, ka pašvaldībām līdztekus maznodrošināto vai daudzbērnu ģimeņu jautājumu risināšanai, nepieciešams tik pat intensīvi strādāt arī pie pakalpojumiem, kas būtiski pārējām sabiedrības grupām, piemēram, jauniešiem vai ģimenēm, kurās ir mazāk par trim bērniem.

''Mūsu novērojumi liecina, ka attālinātā darba iespējas ir radījušas savu ietekmi uz iedzīvotāju ikdienu un mājvietas izvēli vai labiekārtošanu. Attālums līdz darba vietai nereti vairs nav izšķirošs, tādēļ ir ģimenes, kas izvēlas pārcelties uz dzīvi reģionos. Kā viens no lielākajiem mājokļu kreditētājiem aizvien biežāk savā praksē novērojam, ka, izvēloties savu dzīvesvietu Latvijas reģionos, iedzīvotāji ļoti rūpīgi izvērtē apkārtējo vidi. Cilvēkiem būtiski ir tādi jautājumi, kā, piemēram, labiekārtotas atpūtas vietas, bērnu rotaļu laukumu pieejamība, viegli izbraucami ceļi, apgaismotas sabiedriskā transporta pieturvietas u.tml. Tādēļ izprotam šī konkursa nozīmi un ar prieku to atbalstām, lai kopīgiem spēkiem motivētu pašvaldības aizvien vairāk iesaistīties apkārtējās vides uzlabošanā,'' atzīst ''Luminor'' vadītāja Latvijā Kerli Gabrilovica.

Pārējos plānošanas reģionos iedzīvotāju balsojumā par ģimenēm draudzīgākajām atzīti: Zemgales plānošanas reģionā – Aizkraukles novads, Jelgavas novads un Jelgavas valstspilsēta; Latgales plānošanas reģionā – Preiļu novads, Rēzeknes valstspilsēta un Ludzas novads; Vidzemes plānošanas reģionā – Varakļānu novads, Valkas novads un Gulbenes novads; Rīgas plānošanas reģionā – Ādažu novads, Jūrmalas  valstspilsēta un Siguldas novads.

Sabiedrības integrācijas fonda rīkoto konkursu ''Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022'' plānots uzsākt pavasarī, un tajā tiks vērtēti pašvaldību sniegtie dati, ņemts vērā 2021. gada nogales iedzīvotāju sniegtais vērtējums par pašvaldībām, kā arī vērtēšanas komisijas iegūtie dati par iedzīvotājiem pieejamajiem pakalpojumiem ģimeņu atbalstam.

Noslēgumā viena no 43 pašvaldībām, kas tiks atzīta par ģimenei draudzīgāko valsts mērogā, saņems naudas balvu vismaz 25 000 eiro apmērā. Savukārt katras pašvaldību grupas uzvarētājs – balvu vismaz 15 000 eiro apmērā. Kopējais konkursa naudas balvu fonds, kas tiks sadalīts starp uzvarētājpašvaldībām, būs 100 000 eiro.

Plašāka informācija par katrā pašvaldībā pieejamajiem pakalpojumiem un atbalstiem pēc konkursa tiks apkopota un publicēta vietnē: vietagimenei.lv/pasvaldibas. Tādējādi iedzīvotājiem vienuviet būs iespēja ar to iepazīties, izvērtēt un nepieciešamības gadījumā arī salīdzināt. Konkurss norisinās jau kopš 2017. gada, un tā primārais mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm, vienlaikus veicinot arī iedzīvotāju iesaisti sev svarīgu jautājumu risināšanā. Līdztekus konkurss veido vidi arī pašvaldību draudzīgai sāncensībai, tādējādi mudinot tās attīstīt aizvien plašāku un pieejamāku ģimenēm paredzēto pakalpojumu klāstu.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -2
    _āmen_ 12.01.2022, 11:43:27

    Kur aptauja par jauniešiem draudzīgāko pilsētu? Varu nojaust kurā vietā būtu diženā Ventspils.

  • -7
    Ventspils Izglītības pārvalde 12.01.2022, 14:17:33

    Labdien! Ventspils pilsētas ieguldījums jaunatnes jomas attīstībā, brīvā laika pavadīšanas iespējās, infrastruktūras pieejamībā, uzņēmējspēju atbalstā, formālās un neformālās izglītības piedāvājumā un vēl citās jauniešiem nozīmīgās jomās pavisam nesenā pagātnē novērtēts ar titulu “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2020”. Konkursu organizēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), bet vērtēšanu veica eksperti no IZM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Valsts izglītības satura centra, Latvijas Jaunatnes padomes un Latvijas Pašvaldību savienības.

  • -6
    Ventspils Izglītības pārvalde 12.01.2022, 14:17:45

    Šajā gadā Ventspils Izglītības pārvalde īsteno projektu “Ventspils – Jauniešiem draudzīga pilsēta”, kura ietvaros tiks veikta arī skolēnu, studentu, kā arī strādājošo jauniešu aptaujas un fokusgrupu intervijas, apzinot esošo situāciju par jauniešu vajadzībām. Projekta laikā ar aktīvu jauniešu un ekspertu līdzdalību tiks meklēti risinājumi un sagatavoti priekšlikumi, lai jaunieši būtu informētāki par savām iespējām pilsētā, lai pakalpojumi būtu pieejamāki un kopumā Ventspils būtu saistoša jauniešiem kā dzīvesvietas izvēle, tajā skaitā arī pēc izglītības iegūšanas citās pilsētās vai valstīs.

  • -13
    Marta P 12.01.2022, 11:59:15

    Ventspils vēl nesen ieguva Jauniešu galvaspilsētas titulu, gan jau tur pamatā bija kāda līdzīga aptauja!

  • -6
    krustmateflorence 12.01.2022, 13:12:58

    Ventspili līmenī uztur , pateicoties kultūras iestādēm un ar kultūru saistītie cilvēki.
    Nebūtu šeit bibliotēkas . teātra nama un koncertzāles Latvija un jūras klātiene, šeit vienkārši būtu ļoti ,ļoti garlaicīgi dzīvot.

  • -3
    Gārfilds 12.01.2022, 13:38:42

    75% no iedzīvotājiem šīs iestādes vispār neapmeklē. Jūru ieskaitot.

  • -6
    Eeeeeeeeee 12.01.2022, 13:53:29

    Te tāpat ir garlaicīgi bez gala! :D Te nekas nenotiek! :D

  • -3
    Marta P 13.01.2022, 14:26:46

    Cilvēki kā vietējie, tā viesi apmeklē gan minētās kultūras telpas, gan jūru, Protams, ne visi. Bet tie, kuri neapmeklē, neapmeklēs arī citus pasākumus un iestādes, jo gluži vienkārši nevēlas iesaistīties.
    Šie kā reiz ir arī tie pieši cilvēki, vairumā gadījumu, kuri sūdzas, ka nekas nenotiek, kaut arī notiek, tie vienkārši neko neapmeklē. Tie ir tautā tā sauktie dīvāna eksperti, kuriem ir viedoklis, ka jebkuru sporta veidu dara labāk, kā profesionāli sportisti, jebkuru ielu notīrītu labāk, kā jebkurš sētnieks, jebkuru pasākumu uztaisītu labāk, kā jebkurš kultūras darbinieks un jebkuru māju uzceltu labāk, kā jebkurš celtnieks. Tikai nezināmu iemeslu dēļ pat viņu pašu mājās ar sportu parasti nodarbojas sieva, tā pat kā ar tīrīšanas un mājas labošanas darbiem. Un eksperti ir labi vien dīvānā sēdēšanas jomā.

  • -1
    Kriska 12.01.2022, 13:51:13

    Es viens no tiem

  • -1
    Vadims Kevrelis 12.01.2022, 14:51:18

    Protams jauniešiem ir jābūt un viņu intereses ir jāatbalsta bet vai varētu citu vārdu salikumu šai devīzei ''draudzīga pilsēta'' izdomāt, citādi ko padomās mazuļi.

  • -2
    Renars Z 12.01.2022, 15:38:48

    Neaizmirsīsim vēl ir Kino Rio, ko var apmeklēt. Sen neesmu bijis planetārijā, patika toreiz. Un agrāk gājām uz Štrālzundi ( Platā un Saules ielas stūris) spēlēt biljardu, bija liels biljarda klubs.
    Ko vēlas mūsdienu jaunieši?

  • -4
    Marta P 13.01.2022, 14:28:46

    Iespējas kur iet, kur pavadīt laiku gan sportojot, gan izglītojoties, gan kultūru baudot, gan mūziku klausoties ir.. Kas trūkst? Dzerstuvju, naktsklubu, azartspēļu zāļu? Vai tas ir tas, kas jauniešiem būtu vajadzīgs?

  • -1
    Vadims Kevrelis 12.01.2022, 16:53:13

    Padomju laikos savas intereses atbalstīju un nodrošināju es pats bez jebkādas ''Partijas'' vai Domes piesaistes.

  • -1
    krustmateflorence 12.01.2022, 17:51:26

    tā tauta kurai nav kultūras , nav arī nākotnes, jo no desas vien dzīvot nevar... .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: