Iedzīvotājiem, kuri būs saņēmuši divas vakcīnas pret Covid-19 devas, bet pēc vai pirms tam ar šo slimību saslimuši un tas būs laboratoriski apstiprināts, vakcinācijas sertifikātiem Latvijā pakalpojumu saņemšanai derīguma termiņš netiks piemērots, norādīja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus jeb 270 dienas pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnām un piecus mēnešus jeb 150 dienas pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas.

Savukārt, ja Covid-19 ir pārslimots un primārā vakcinācija veikta ar vienu vakcīnas devu no divu devu Covid-19 vakcīnām - "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca", tad vakcinācijas sertifikāts ir derīgs deviņus mēnešus jeb 270 dienas. Savukārt, ja iedzīvotājs ir saņēmis vienu "Johnson&Johnson" vakcīnu un saslimis ar Covid-19 vai vienu devu saņēmis pēc pārslimošanas, tad vakcinācijas sertifikāts būs derīgs sešus mēnešus jeb 180 dienas.

Vienlaikus tajos gadījumos, kad ir saņemtas divas "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas vai divas dažādas vakcīnas un iedzīvotājs pēc tām ir saslimis ar Covid-19, vakcīnu sertifikāta termiņš ierobežots netiks. Vakcinācijas sertifikāta termiņš nebūs ierobežots arī tad, ja persona būs saslimusi, bet pēc tam vakcinējusies ar divām "Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca" vai jauktajām vakcīnām.

Revakcinācijas sertifikāts sāks darboties, tiklīdz informācija par balstvakcinas saņemšanu būs ievadīta e-veselībā. Iedzīvotājiem balstvakcīnas sertifikāts būs redzams turpat, kur citi sertifikāti - vietnē "covid19sertifikats.lv". Parasti tas notiek divu dienu laikā.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama.

Kā skaidroja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, patlaban vakcīnu ražotājs vēl nav pieteicis reģistrāciju Eiropas Zāļu aģentūrā, lai varētu veikt revakcināciju cilvēkiem līdz 18 gadu vecumam. Tiklīdz tas tiks izdarīts, Latvija gaidīs apstiprinājumu par revakcinācijas veikšanu no Eiropas Zāļu aģentūras, tālāk sekos Imunizācijas valsts padomes izvērtējums, pēc kuras Latvija sāks revakcinēt arī iedzīvotājus jaunākus par 18 gadiem.

Savukārt darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Personām, kuras ir tikai pārslimojušas Covid-19, bet tām nav vakcinācijas sertifikāta, pārslimošanas sertifikāts tāpat kā iepriekš būs derīgs tikai sešus mēnešus.

Pašreiz tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15. februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv". Derīguma termiņu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija.

Balstvakcinācija ir pieejama trīs mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas, bet "Johnson & Johnson" ražotās vakcīnas gadījumā - divus mēnešus pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

Jau ziņots, ka valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15. februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -3
    Pipars 08.01.2022, 18:49:46

    Šie noteikumi apliecina,ka vakcinacijai ir ĺoti mazs sakars ar epidemijas ierobežošanu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: