Arī aizvadītajos svētkos un šā gada sākumā krāpnieki aktīvi ir uzrunājuši iedzīvotājus, kuri bija izvietojuši savas preces pārdošanai interneta tirdzniecības platformās. Nosūtot saiti uz viltus interneta vietnēm, kas vizuāli atgādina DPD Latvija un Omniva interneta mājaslapas, iedzīvotājiem ir izvilināti norēķinu karšu dati, kā rezultātā izkrāpta nauda.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, un nepārbaudītās interneta vietnēs neizpaust savus personīgos un bankas kontu datus!

Krāpnieki uzrunā iedzīvotājus, kas savas preces izvieto pārdošanai dažādās interneta tirdzniecības platformās, kā piemēram, ss.com vai reklama.lv, izrādot interesi iegādāties noskatīto preci ar nosacījumu, ka tiks izmantots kurjera pakalpojums. Ar šādu paņēmienu sarakstes laikā krāpnieki pārdevējam atsūta interneta saiti, kuru atverot, pārdevējs nonāk viltus interneta vietnē, kas tikai vizuāli atgādina DPD Latvija vai Omniva interneta mājaslapu. Šajā viltus vietnē tiek prasīts ievadīt norēķinu kartes datus, lai it kā ērtāk un ātrāk saņemtu apmaksu par preci. Atsevišķos policijas fiksētajos gadījumos iedzīvotājiem ticis lūgs arī norādīt konta atlikumu.

Valsts policijā jau ir uzsākti vairāki kriminālprocesi par iespējamām nelikumīgām darbībām ar maksāšanas līdzekļiem, izmantojot viltus kurjerdienesta interneta lapu, kā rezultātā bez personas ziņas ir piekļūts internetbankai, veicot finanšu līdzekļu pārskaitījumus, t.i. kvalificēts pēc Krimināllikuma 193.1 panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Pievērs uzmanību – iespējams Tevi uzrunā krāpnieki!

- krāpnieki komunikācijai ar pārdevēju parasti izmanto populāras telefona aplikācijas, parasti WhatsApp;
- krāpnieki komunicē gan krievu, gan latviešu valodā. Līdz šim krāpnieki, sazinoties ar pārdevējiem, sarakstes laikā izmantoja tikai krievu valodu, taču jau ir fiksēti vairāki gadījumi, kad sarakstē tiek izmantota arī latviešu valoda;
- krāpnieki ir pieklājīgi, interesējas par preci, tās stāvokli, atrašanās vietu, kā arī lūdz nosūtīt papildus foto, video u.c. informāciju;
- vienojoties par darījumu, krāpnieki pārdevējam nosūta interneta saiti, kurai sekojot, pārdevējs tiek nosūtīts uz viltus interneta vietni, kas tikai vizuāli atgādina DPD Latvija un/vai Omniva interneta mājaslapu.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un drošības nolūkos pārliecināties par interneta vietnēm, kurās tiek izpausta personīga rakstura informācija – personas dati, elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) dati un cita veida informācija, tādējādi nepakļaujot sevi riskam kļūt par krāpšanas upuriem.

Tāpat tiek izteikta pateicība interneta lietotājiem, kas nekavējoties informēja Valsts policiju par šāda veida krāpšanas mēģinājumiem!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: