Ventspils poliklīnikas Pēdu aprūpes kabinetā nesen darbu sākusi sertificēta podoloģe jeb ārstnieciskās pēdu aprūpes speciāliste Dina Kviese. Pieejami gan valsts apmaksāti pakalpojumi pacientiem ar cukura diabētu, gan maksas pakalpojumi.

Podologs ir pēdu aprūpes speciālists ar medicīnisko izglītību. Speciālists aprūpē un ārstē problemātiskas un diabētiskas pēdas, veic varžacu, papēžu plaisu, pēdu hiperkeratozes jeb ādas sabiezējumu apstrādi, sabiezētu un deformētu nagu apstrādi, ieaugušu nagu korekciju un aprūpi, nagu protezēšanu, sēnīšu skartu nagu un sēnīšu skartas ādas apstrādi, kārpu apstrādi, kā arī konsultē un sniedz ieteikumus pēdu kopšanā un ārstēšanā. «Podoloģijas studiju laikā apgūst dermatoloģijas, ķirurģijas kursu, vispārējo medicīnu, tāpat tiek apgūtas arī visas praktiskās zināšanas, kas saistītas ar pēdām, piemēram, ortopēdija. Podolgs veic ārstniecisko pēdu aprūpi, savukārt pedikīra speciālists – kosmētisko aprūpi, tā ir šo divu speciālistu galvenā atšķirība,» stāsta pēdu aprūpes speciāliste Dina Kviese, kura sniedz savus pakalpojumus Ventspils poliklīnikas Pēdu aprūpes kabinetā.

Ventspils poliklīnikā pieejami divu veidu pakalpojumi: valsts apmaksāti pakalpojumi pacientiem ar cukura diabētu un maksas pakalpojumi. Pacientiem ar cukura diabētu valsts apmaksā vizīti pie podologa četras reizes gadā. Ārstnieciskās pēdu aprūpes speciālistu var apmeklēt ne tikai gadījumos, ja radušās veselības problēmas, bet arī profilaktiski – ja ir vēlme sakopt pēdas un uzlabot pašsajūtu. «Pēdu aprūpe ir aktuāla jebkurā vecumā, jo regulāra pēdu kopšana ir to veselības garantija. Atnākot uz Pēdu aprūpes kabinetu, speciālists novērtē pēdu stāvokli, vai nav vērojamas izmaiņas, piemēram, varbūt kāds nags kļuvis dzeltenāks, pēdu āda kļuvusi sausāka vai izveidojies kāds izaugums,» norāda speciāliste Kviese.

Vaicāta, cik bieži sastopamas pēdu problēmas, speciāliste norāda, ka teju katrs otrais iedzīvotājs saskaras ar šāda rakstura problēmām. Viens no iemesliem – cilvēki neaizdomājas par to, kādus apavus iegādājas, lielākoties tie tiek izvēlēti tikai no glītuma viedokļa, ar domu, ka ar laiku izdosies iestaigāt, diemžēl «iestaigāšana rada tulznas, tulznas noved pie pēdu sausuma, pēc tam rodas varžacis, savukārt varžacis var veicināt iekaisumus, sastrutojumus, no nepareizas apavu izvēles veidojas ieaugušu nagu problēmas», norāda speciāliste. Podoloģe Kviese uzreiz arī norāda, ka ieauguša naga ārstēšana ir ilgstoša, ja netiek mainīti zināmi ieradumi, kas ir veicinājuši šīs problēmas rašanos. Podoloģe iesaka pacientam, ko vajadzētu mainīt, lai ieauguša naga problēma neatkārtotos. «Tikko esat pamanījuši izmaiņas savu pēdu un nagu izskatā vai jūtat kaut kādu diskomfortu, iesaku uzreiz doties pie pēdu aprūpes speciālista,» norāda Kviese, uzsverot, ka vizīte pie podologa nav sāpīga, lai arī varbūt maldīgi tāds priekšstats ir radies, zinot, ar kādiem instrumentiem strādā šis speciālists. Kviese arī pastāsta, ka visi darbā izmantotie instrumenti ir sterili, kas nozīmē, ka droši var apstrādāt brūces, līdz ar to pacientiem nekādi sastrutojumi neradīsies. «Instrumenti atrodas speciālās atvilktnēs ar ultravioleto starojumu, lai nodrošinātu instrumentu sterilitāti. Kad tiek pabeigts darbs ar kārtējo ar pacientu, tiek veikta instrumentu priekšmērcēšana, sagatavota ultraskaņas vanniņa, lai nodrošinātu attīrīšanu ar ultravioletajiem viļņiem. Tāpat kabinetā ir pieejams instrumentu sterilizēšanas aparāts. Viss notiek mehanizēti,» stāsta speciāliste.

Ikdienā pie podologa vēršas ne tikai pieaugušie, bet arī bērni, kuriem uz pēdām visbiežāk novērojamas kārpas vai kuriem ir ieaugušie nadziņi, tāpat šī speciālista palīdzība nereti nepieciešama tiem, kas sporto, kad pēda tiek pastiprināti noslogota gan skriešanā, gan bremzēšanā, arī baseinā nereti var iegūt nagu sēnītes.

Pēc vidusskolas pabeigšanas Valdemārpilī Dina Kviese ieturēja nelielu pauzīti – izvēle, pa kuru ceļu tālāk doties savā dzīvē, nenāca viegli: galvā virmoja doma par dermatoloģijas studijām, bet tad, kādas paziņas iedrošināta, Dina uzsāka medicīnas studijas podoloģijā Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžā. «Man ļoti patīk darbs, kuru es ikdienā daru, man patīk strādāt ar cilvēkiem un palīdzēt viņiem. Tas nemaz nav saistīts ar rutīnu: jauns pacients, jauni izaicinājumi. Šobrīd dzīvoju un strādāju Ventspilī, un esmu ar visu ļoti apmierināta. Ne mirkli neesmu nožēlojusi savas profesijas izvēli,» saka Dina Kviese. Sarunas izskaņā Dina Kviese aicina vīriešus nekautrēties un tāpat reizi gadā doties pie podologa: sievietes šo speciālistu uztver vieglāk, smaidot bilst jaunā podoloģe.

Lai apmeklētu Pēdu aprūpes kabinetu, ģimenes ārsta nosūtījums nepieciešams tikai pacientiem ar cukura diabētu. Ar pakalpojumu cenām var iepazīties poliklīnikas tīmekļvietnes sadaļā Cenrādis. Lai pierakstītos, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru – zvanot uz tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pastu: registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: