Lai uzlabotu savstarpējo sadarbību pacientu ārstēšanā, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca mūspuses ģimenes ārstiem rīkoja informatīvu pasākumu.

Kā pasākumā akcentēja Ventspils slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis, tikšanās mērķis ir ģimenes ārstiem pastāstīt par aktualitātēm slimnīcā, lai mediķi savas prakses pacientiem varētu nodot informāciju par pieejamiem ārstniecības pakalpojumiem šeit pat Ventspilī.

Pasākumā konkrētu nozaru vadošie speciālisti ģimenes ārstiem pastāstīja par aktualitātēm savās jomās, tostarp par Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centra pakalpojumiem klātesošos informēja traumatologs ortopēds, mugurkaula ķirurgs Jānis Osītis. Viņš stāsta, ka mugurkaula ķirurģijas centrs Ventspils slimnīcā sāka darboties 2019. gadā un īsā laikā tā darbība ir ievērojami paplašinājusies, šobrīd jau piedāvājot pilna spektra mugurkaula ķirurģijas pakalpojumus. Nodaļas komandā ir arī neiroķirurgs Aivars Olmanis un nesen piesaistītais traumatologs ortopēds, mugurkaula ķirurgs Dmitrijs Kirējevs. Ķirurgi veic vidēji septiņas operācijas nedēļā. Tā kā pacientu no Ventspils nav tik daudz, tad, lai nodrošinātu centra darbību, aptuveni 80% pacientu ir no Rīgas un pārējās Latvijas.

Pakalpojumu kvalitāti ievērojami palielinājis jaudīgais mikroskops, kas nodrošina mazāku komplikāciju risku. Nākotnē iecerēts piesaistīt ES fondu finansējumu, lai pilnveidotu mugurkaula kanāla sašaurinājuma operācijas, sašaurinājumus likvidējot pa maziem tuneļiem audos. «Ja tas izdosies, tas dos nozīmīgu kvalitātes uzrāvienu. Tas būs Rietumeiropas līmenis un tehnoloģiju ziņā mēs varēsim konkurēt ar galvaspilsētu,» sacīja Jānis Osītis.

Nodaļā operē arī tādus pacientus, kuri ir citur operējušies un kaut kas nav izdevies. Tāpat operē neizārstētus, izstaigātus lūzumus. Osītis vērsa ģimenes ārstu uzmanību, cik svarīgi ir pacientam savlaicīgi diagnosticēt osteoporotiskus lūzumus. Ir svarīgi to konstatēt pirmajā mēnesī, kamēr cilvēks nav sastaigājis plakanus skriemelīšus, kad ir jau par vēlu tos ārstēt. Osteoporotiskus lūzumus var izārstēt faktiski divu dienu laikā. Ķirurgi lauztajā skriemelītī ieurbj mazu, izturīgu balonu, to uzpūš, atjaunojot skriemeļa izmēru, un ielaiž cietējošu vielu. Šādas tehnoloģijas nav nekur citur Latvijā. Nodaļā tiek veiktas ne tikai operācijas, bet arī dažāda veida blokādes. Gandrīz visas nelielās disku trūces tiek ārstētas ar epidurālu atsāpināšanu. Plānots paplašināt arī mugurkaula onkoloģiju.

Jānis Osītis atklāj, ka pacienti novērtē operācijā iekļauto epidurālo atsāpināšanu. Tas nozīmē, ka pirmās pāris dienas nesāp vispār. Lieliska sadarbība ir izveidojusies ar slimnīcas Fizikālās terapijas un rehabilitācijas nodaļu. Topošais rehabilitācijas centrs dos vēl lielākus plusus pacientu atlabšanai.

Nākamgad iecerēts stiprināt atgriezenisko saiti ar ģimenes ārstiem. Gatavojot pacientu operācijai, viņa ģimenes ārstam uz e-pastu tiktu nosūtīts konsultanta slēdziens par nepieciešamo operāciju, norādot datumu, kurā tā ir ieplānota. Savukārt ķirurgi pretī gribētu saņemt elektronisku nosūtījumu, informāciju par pacienta lietotajiem medikamentiem, par hroniskajām diagnozēm un tamlīdzīgi. Pametot slimnīcu, izraksts tiks iedots ne tikai pacientam uz rokas, bet elektronisku izrakstu saņemtu arī ģimenes ārsts – par to, ka viņa pacients ir izrakstīts no slimnīcas, kāds ir viņa veselības stāvoklis un kādas ir turpmākās rekomendācijas. «Tas būtu Rietumeiropas standarts, ka ģimenes ārsts ir iesaistīts un informēts, kas viņa pacientam ticis darīts slimnīcā. Savukārt mums būtu atgriezeniskā saite, ja vēlāk radīsies kāda problēma,» nākotnes sadarbības formas ieskicē Osītis.

Ģimenes ārsti arī interesējās, ko darīt, ja pacientam ir slikti, bet rindas uz konsultāciju ir garas. Osītis aicināja zvanīt pašiem ķirurgiem. Steidzamos gadījumos viņi centīsies rast iespēju pacientu pieņemt ārpus garajām gaidīšanas rindām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: