Ventspils pensionāru biedrības Ventspils liedags vadītāja Marija Kuzmane apzinās, ka cilvēkiem senioru vecumā ir sevišķi liels risks smagi saslimt ar Covid-19, tāpēc ne mirkli nešaubījās par savu lēmumu vakcinēties.

Gan Marija, gan arī viņas vīrs Alberts ir vakcinējušies pret Covid-19 un gaida, kad beigsies sešu mēnešu periods, lai saņemtu vakcīnas trešo devu. Seniore atzīst, ka, pieņemot lēmumu vakcinēties, nevienu brīdi nav šaubījusies par savu izvēli. Viņi apzinās, ka vecuma grupai, kuru pārstāv, proti, 70 gadi un vairāk, ir augsts risks smagi saslimt ar Covid-19. «Kāpēc sevi un citus pakļaut riskam,» nosaka Marija.

Abiem arī ļoti paveicies ar ģimenes ārstiem, kas ir zinoši, pretimnākoši, pieredzes bagāti un ieinteresēti savu pacientu veselībā un pirmie uzrunāja Mariju un Albertu, lai informētu par iespēju vakcinēties pret Covid-19 un apvaicātos par šaubām, ja tādas būtu. Seniore neslēpj, ka viņai reizēm grūti izprast ģimenes ārstus, kuri saviem pacientiem kategoriski iesaka nevakcinēties, un arī cilvēkus, kuri, nespēdami pieņemt galīgo lēmumu, aprobežojas tikai ar vienu viedokli un nemeklē atbildes uz saviem jautājumiem arī pie citiem speciālistiem. Tajā pašā laikā spēj viņus saprast, jo ģimenes ārsts ir cilvēks, kuram mums jāuztic sava veselība un kuram nevar daudz iebilst.

Sarunās ar līdzcilvēkiem sieviete pārliecinājusies, ka ļoti liela nozīme ir arī tam, kāds viedoklis valda ģimenē un kā katrs no tuviniekiem skatās uz nākotni un dzīvi kopumā, tāpēc ir svarīgi prast uzklausīt, pieņemt un arī pašam izvērtēt dažādus viedokļus un rīcības variantus. «Redzot, kas visapkārt notiek, kas notiek slimnīcās, kā ārsti cīnās par Covid-19 slimnieku dzīvībām, brīnos, kā cilvēki var palikt vienaldzīgi. (..) Tas ir ļoti, ļoti liels risks. Kam vēl ir jānotiek, lai cilvēki to saprastu,» pauž seniore. Viņa ar nožēlu atzīst, ka daļa cilvēku to sāk uztvert nopietni tikai tad, kad slimība skar paša ģimeni un tuviniekus un kad notiek nelaime.

Uzreiz pēc vakcīnu saņemšanas un arī vēlāk abi seniori, gan Marija, gan Alberts, jutušies labi. Albertam tikpat kā nav bijis, par ko sūdzēties, savukārt Marija dienu pēc pirmās potes īslaicīgi izjuta nelielu sagurumu un konstatēja nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, ko ātri vien novērsa ar pretdrudža zālēm. Ģimenes un tuvāko radu, draugu lokā Marija un Alberts jūtas droši, jo arī pārējie ir vakcinējušies pret Covid-19.

Ventspils liedagā apvienojušies aktīvi un dzīvespriecīgi seniori, kuri labprāt bauda kopīgas nodarbes un iesaistās sabiedriskajā dzīvē. Biedrības vadītāja zina teikt, ka seniori alkst atgriezties normālā dzīvē, «jo cilvēki grib būt kopā, cilvēki grib satikties». Augustā atsākot radošās aktivitātes, biedrības pārstāvji bijuši ārkārtīgi priecīgi par iespēju atkal sanākt kopā un darboties, bet epidemioloģiskās situācijas saasināšanās dēļ prieks bija īss.

Marija neslēpj, ka pašreizējā krīze medicīnā dara bažīgu. Viņu uztrauc, ka varētu pienākt brīdis, kad nav iespējams laikus tikt pie kāda speciālista vai uz izmeklējumu. Albertam novembrī gaidāms izmeklējums, un pastāv iespēja, ka būs jātaisa operācija, taču nav zināms, vai šīs situācijas dēļ izdosies tikt pie speciālista Rīgā. «Ar bažām gaidām, kas notiks pēc 15. novembra, cik apzinīga būs bijusi mūsu sabiedrība, vai tā līkne ies uz leju vai joprojām paliks nemainīga. Tas ir ļoti nopietni, un viena daļa cilvēku diemžēl to nesaprot,» neslēpj Marija.

Seniore uzskata, ka sabiedrībai beidzot ir jāsaņemas un jāieklausās speciālistos, lai uzvar veselais saprāts: «Aizejot vakcinēties, tu pasargā ne tikai sevi, bet arī savus mīļos un tuvos, savus kaimiņus un radus.»

Publikācija tapusi sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: