Atzītais un plaši apmeklētais Ghetto Games festivāls, kurš ik vasaru notiek mūsu pilsētā, ir ticis pie savas gotiņas. Tā novietota blakus skeitparkam.

Jaunais eksponāts tapis sadarbojoties Ventspils pašvaldībai ar ekstrēmo un ielu sporta festivāla Ghetto Games mākslinieciskākā tēla radītāju Vladislavu Lakši. Vladislava darbi ir provokatīvi un nevienu neatstāj vienaldzīgu. Tie pat spējuši izraisīt tūkstošiem komentāru zem kāda NBA art ieraksta Instagramā un radīt skatītāju diskusija pie zīmējuma mākslas galerijā. Mākslinieks 2019. gadā noslēdzis divu gadu līgumu ar NBA čempionvienību Toronto Raptors. Par apgleznošanas objektu izmantota starptautiskās mākslas un labdarības akcijas Cow Parade 2012. gada figūra, viens no trīs Tautas govs savu laiku nokalpojušajiem, demontētajiem eksponātiem.

Ghetto Games, pieaicinot Lakši, gotiņas figūru atjaunoja, radot vizuāli spilgtu Ventspils un Ghetto Games sadarbības simbolu. Gotiņa radīta ekstrēmo sporta veidu festivāla noskaņās, uz tās attēloti pasaulē slaveni Ventspils sportisti, kā, piemēram, olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Kārlis Lasmanis un skeitbordists Madars Apse, BMX braucējs Tomass Grīnbergs un citi sportisti.

Getiņš ir lepns

Ghetto Games organizētājs Raimonds Elbakjans dalījās savos iespaidos par jauno apskates objektu: «Kādreiz jaunībā, kad spēlēju Ventspilī basīti, skatījos uz tām pirmajām gotiņām, un likās, ka tas ir ļoti forši un kaut kas izcils. Ghetto Games tas ir liels gods, un tas apliecina mūsu kopējo ilggadējo un veiksmīgo sadarbību ar Ventspils pašvaldību. Vai Getiņa govs saglabās šādu izskatu vienmēr, tas šobrīd ir jautājums, varbūt reizi pa reizei tā savu stilu pamainīs. Iespējams, ka klāt nāks vēl citas gotiņas no citiem lieliem nozīmīgiem notikumiem un pasākumiem, kas notiek Ventspilī. Liels paldies, un patīkami, ka ir iespēja tā sadarboties.»

Interese nav zudusi

Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Kalsere pauž, ka gotiņas Ventspilī joprojām ir mīlēts apskates objekts, jo īpaši pilsētas viesu vidū: «Par to liecina pieprasījums pēc Tūrisma informācijas centra veidotās pastaigu kartes, kurā atrodamas ne vien gotiņas, bet arī strūklakas un ziedu skulptūras. Ceļotāji, galvenokārt ģimenes, aktīvi iesaistās gotiņu meklēšanā. Tas ir labs veids, kā pie reizes apskatīt visu pilsētu. Un kā liecība, ka cilvēki mīl Ventspils gotiņas, ir neskaitāmie viesu ietagojumi sociālajos tīklos pie fotoattēliem, kuros dažādos veidos tverti mirkļi ar govs skulptūrām. Lai arī Cow Parade ir beigusies, šīs mākslas akcijas vērtība Ventspilī ir nezūdoša. Ne mazums cilvēku Ventspils asociējas tieši ar pilsētā izvietotajām govju skulptūrām.» Kalsere priecājas, ka teju pēc 10 gadiem parādei pievienojies jaunais eksponāts Ghetto Games govs.

Gotiņa mērķu sasniegšanai

Pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas galvenā māksliniece Anda Mendriķe saka šādi: «Atjaunotā Cow Parade gotiņas figūra atspoguļo ielu sporta un mūsdienu jauniešu kultūru, stilu un šī laika aktuālos varoņus, tā ir spilgta un precīza mākslinieka liecība par mūsu laiku. Vladislava Lakšes darbs ir viegli nolasāms un izaicinošs. Iespējams, tas pat motivēs kādu jaunieti neatlaidīgāk iet uz savu mērķi!»

Šobrīd pilsētā dažādās vietās ir sastopamas 24 dabiska lieluma govis un trīs lielās gotiņas – Govs Matrozis, Puķu Govs un Govs Ceļotāja. Ghetto Games gotiņa ir pēc skaita 28., un tā atrodas pie skeitparka ieejas Kuldīgas ielā 63. Apskatīt dzīvē visas Ventspilī pieejamās gotiņas var dodoties pastaigā, izmantojot Tūrisma informācijas centra sagatavoto pastaigu KARTI.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Eeeeeeeeee 21.10.2021, 13:49:11

    Šī pilsēta ir apbrīnojama! :D

  • 0
    ventspilnieks 36,7 21.10.2021, 13:51:01

    Aleluja!
    Bet ir cerība uz pašvaldību referenduma likumu ;)

  • 0
    Pilsēta 21.10.2021, 18:19:44

    Itiņš, ventiņš, getiņš.
    Brīžam rodas jautājums par to cilvēku kuri izdomā nosaukumus zglītības līmeni.

  • 0
    reku 21.10.2021, 19:16:25

    Kur tad dzeltenās žīdu zvaigznes,ja jau reiz geto?

  • -1
    tiešām suns 22.10.2021, 09:55:56

    nākošo reizi ejam uz vēlēšanām lielākā pulkā,kaut kā tā.

  • 0
    trakais oposums 22.10.2021, 22:56:08

    Pilsēta kurā piedzimst plastikāta govis :))) Ko domātu par arhitektu,kurš restaurētā koka mājā iebāztu plastmasas logus?

  • 0
    Krišs Daugulis 22.10.2021, 23:07:07

    Tas ir slimi...
    Un tas ka Tu to dzēs arī liecina, ka Tev nav labi ar veselību :)/⁰

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: