Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, iekļūšanai ārstniecības iestādēs ikvienam apmeklētājam turpmāk būs jāveic Covid-19 "ātrais antigēnu tests", paredz Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums, kuru atbalstīja valdība.

Šādu sistēmu plānots ieviest no 1. novembra un īstenot visu ārkārtējās situācijas laiku - līdz 2022. gada 11. janvārim.

VM paredz, ka straujā Covid-19 izplatība, visticamāk, tuvākajā laikā sekundāri skars arī ārstniecības iestādes, un vēl vairāk ierobežota veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana var radīt negatīvas sekas nākotnē, tai skaitā palielināt potenciāli novēršamo nāves gadījumu skaitu no neinfekciju slimībām.

Ministrija uzskata, ka ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk ieviest papildu epidemioloģiskās drošības prasības ārstniecības iestādēs - ieviešot visu apmeklētāju izmeklēšanu uz Covid-19.

VM atzīmē, ka ir ierobežots ārstniecības personu skaits, kas jau ilgstoši veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai ir nepietiekams, tādējādi ir būtiski samazināt saslimušo vai mājas karantīnā esošo ārstniecības personu skaitu.

Tāpat ir plānots, ka izmeklējums uz Covid-19 tiktu veikts arī Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) izsaukuma laikā, tādējādi uzreiz nodrošinot nepieciešamos drošības pasākumus hospitalizācijas gadījumā.

Lai nodrošinātu ambulatorās ārstniecības iestādēs antigēnu testēšanu pavisam kopā no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 11. janvārim nepieciešami 12 396 674 eiro.

VM pārstāvis Kaspars Bērziņš valdības sēdē teica, ka, iespējams, ātrie antigēnu testi nākotnē varētu tikt plānoti arī publiskajā sektorā un skolās, bet šodien par šo jautājumu netika lemts.

Ir plānots, ka antigēnu testi divas reizes nedēļā būs jāveic visiem publiskā sektora darbiniekiem, tai skaitā vakcinētajiem. VM uzskata, ka šādi tiks samazināta transmisija starp vakcinētajiem darbiniekiem, kā arī samazināsies laboratoriju noslodze.

Skolās ieviest mājas testēšanu ir plānots 1. novembrī 1. līdz 3. klases skolēniem, lai novērtētu to ērtumu un drošību. Savukārt no 15. novembra ir plānots sākt paštestu ieviešanu 4.-12. klasēm un plašāk 1.-3. klasēm.

VM uzsver, ka, lai mazinātu vīrusu izplatību skolēnu vidū, būs jāveic viens antigēnu tests mājās, kā arī viens skrīninga tests skolā, kā tas bijis līdz šim. Savukārt 4.-12. klasēs paštestu ir paredzēts veikt divas reizes nedēļā.

Bērziņš teica, ka ģimenēm tiks izdalīts papildu viens tests, lai to varētu lietot nepieciešamības gadījumā, vai arī ja pirmais tests tiktu veikts kļūdaini. Kopumā pēc VM datiem nedēļā būs nepieciešami 660 000 antigēnu testu.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -7
    Hēla 26.10.2021, 15:45:52

    Ko vajag,to vajag.
    Kaut gan-vīruss paņems mūs visus.Tikai nav zināms,cik ilgi būs katram jāgaida un cik viegla vai mokoša būs tā nāve...

  • -8
    Pilsēta 26.10.2021, 16:54:35

    Slimais iet uz slimnīcu un pie ieejas jāpierāda, ka esi slims.
    Tad kuru īsti nelaidīs iekšā slimo vai veselo?

  • -7
    Eeeeeeeeee 26.10.2021, 19:17:22

    Jo tālāk, jo dziļāk dupšelī!

  • 0
    tery 27.10.2021, 14:31:40

    Kur veiks tos testus? Pie ieejas poliklīnikā vai būs vēl kaut kur jāiet?

  • -8
    sranskis 27.10.2021, 17:23:09

    Tas tik būs jautri! Slimie un veselie un citādi domājošie stāvēs rindā pie poliklīnikas vai citas iestādes durvīm un gaidīs kamēr šiem iebāzīs puļķi degunā, rīklē vai kur citur, un tad vēl 15 minūtes būs jāgaida rezultāts! Tie lēmumpieņēmēji paši zina kā to realizēt? Tantukiem un citiem tajā rindā un tās 15 minūtes būs jāgaida lietu, salā, sniegputenī vai kā? Un kā ar tiem, kuri būs pozitīvi- vai rindā līdzstāvētājus paziņos par kontaktpersonām?:)

  • -2
    Marta P 28.10.2021, 14:48:25

    Ir, protams, virkne cilvēku, kuri normāli apzinās, ka pie Covid infekcijas pazīmēm, vai cita vīrusa slimības pazīmēm neapmeklē ārstus, tos iepriekš nebrīdinot par to, lai ārsts izlemtu vai pieņemt pacientu, vai ne. Tomēr to indivīdu dēļ, kuri ar visām pazīmēm dodas pie ārsta, to nebrīdinot ir šādi mēri jāpieņem, lai vispār varētu notikt pacientu pieņemšana, un varētu ārstēt citas kaites.

  • -3
    Skuja ,Vilis 27.10.2021, 20:44:43

    Interesanti,vai tā saucamais kurzemnieks,kurš beidzamā laikā rakstīja ar segvārdu "STOPVACZISM",beidzot nosprādzis no kovida?
    Ja tā,tad drīzāk gandrīz jāpriecājas ar šī radījuma galu...
    Bet,kas zina,nezāle jau tik viegli neiznīkst.

  • 0
    ilona kaķis 28.10.2021, 13:08:26

    Nu VM kaut ko ir atkal izperējusi. Taču avīžnieki šo ziņu atgremo bez kādas jēgas,- cilvēkiem 100kārt noderīgāk būtu uzzināt kārtību, kā to ir paredzēts realizēt.
    Vai šos testus būs jāiet taisīt uz kādu laboratoriju/ Jāpierakstās rindā iepriekš uz testiem?
    Vai testus taisīs uz vietas pie poliklīnikas ārdurvīm?
    Vai testi būs uz vietas, vai tie jāsagādā pašam pacientam/ kādi der?
    Vai tie būs bezmaksas, vai jāierēķina kā papildus maksājums?
    Kā pārcelsies mēnešiem gaidītā rinda, ja tests būs, piemēram, viltus pozitīvs?

    Nulle no tiešām svarīgā, kas varētu interesēt cilvēkus.

  • -1
    Marta P 29.10.2021, 14:52:00

    Avīžnieki saka tik daudz, cik viņiem iespējams uzzināt. Diemžēl mūsu valdībai un ministrijām pēdējā laikā ir tāda tendence pateikt, ka tagad būs tā, piemēram, skolās varēs tikai vakcinētie un testētie - rezultātā uzkārās visas latvijas laboratorijas un rezultāti jau principā bija novecojuši, kad tie tika saņemti, jo bija jāgaida 3 dienas. Tā pat ar šo - pasaka caur medijiem, ka pie visām ārstniecības iestādēm būs jātestē, kas, kur, kad, ko un kā - nu neko nepasaka. Ārstniecības iestādes gaida, meklē kā pielāgoties, bet skaidra rīkojuma nav, līdz priekšvakarā tomēr pasaka, ka tomēr ne.
    Veikalniekiem tas pats - naktī lemj, ka var būt no rītdienas visos veikalos cita kārtība... un divos naktī nolemj, ka tomēr vēl ne. Kā lai kāds, jebkurš kaut cik organizēti plāno savu darbu? Tas šobrīd nav iespējams nevienā nozarē!

  • 0
    Ventspils poliklīnika 28.10.2021, 13:52:07

    Labdien!
    Šie valdības plāni jau plaši izskanējuši publiski, diemžēl medicīnas iestādes, tostarp Ventspils poliklīnika, nav saņēmušas informāciju par to ieviešanu reālajā dzīvē. Saņemam arī daudz pacientu zvanu par šo jautājumu, taču pagaidām nevaram sniegt atbildi Lūgums nenoslogot jau tā aizņemto reģistratūras telefonlīniju – tiklīdz ieviesīsim kādas izmaiņas, noteikti par tām informēsim!

  • 0
    ilona kaķis 28.10.2021, 15:20:15

    Kārtējo reizi valdība kaut ko ģenerē, nosaka datumus, bet par to, kā tam jānotiek praktiski, domās pēc tam. Ja šo procesu vispār kaut kā vēl var sasaistīt ar domāšanu.

  • -1
    Barons (Freiherr) 28.10.2021, 14:57:25

    Aber kō bus darit,ja es tō Dakter kung/kundz bus izsaukt uz sav Muiž (Māj Vizit,le zinat)?
    Kuram tad bus vaidziks tō Test iziet pe man Muiž vārtiem,ko?

  • -1
    Marta P 29.10.2021, 14:54:07

    Aizliegs tiem dakteriem braukt uz mājām, ko vēl citu!
    Pie šitā haosa jau parastās kaites neārstē!

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 28.10.2021, 17:03:12

    Labdien! Arī ārstniecības iestādēm jāpielāgojas apstākļiem, lai nodrošinātu maksimāli drošu vidi kā apmeklētājiem, tā ārstniecības personālam. Tai skaitā jāievieš valdības noteiktie drošības pasākumi. Slimnīca šobrīd izstrādā kārtību, kādā saskaņā ar jaunajiem noteikumiem apmeklētāji no 1. novembra tiks testēti, par ko arī informēsim iedzīvotājus.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: