Rūpējoties par iedzīvotāju, tajā skaitā mazo ventspilnieku drošību, Ventspils valstspilsētas pašvaldības policija atgādina vecākiem lietas, kas būtu jāpārrunā ar bērniem, lai tie justos droši un pasargāti.

Bērniem būtu jāzina pamatlietas, ko nekad nedrīkst darīt, piemēram, iesaistīties sarunā ar svešiem cilvēkiem, pieņemt dāvanas uz ielas no svešiem cilvēkiem, kāpt mašīnā pie nepazīstamiem cilvēkiem, staigāt diennakts tumšajā laikā, dot savu telefonu citiem u.c.

Jāpārrunā drošības noteikumi dodoties uz skolu, maršruts pa kuru bērns nokļūs skolā vai mājās. Bērns jāsagatavo un ar viņu jāpārrunā situācijas, kas var notikt ikdienā un kā rīkoties.

Bērnam jāiemāca zvanīt uz ārkārtas telefona numuriem – 112; 110, ja ir nopietnas, apdraudošas situācijas. Jāzina, kā sazināties ar vecākiem. Bērniem ir jāzin ne tikai savs vārds un uzvārds, bet arī vecāku vārds un uzvārds, kā arī jāiemācās mājas adrese un vecāku tālruņa numuri.

Jāpārrunā, pie kā vērsties pēc palīdzības neparedzētās situācijās. Tajā brīdī tuvākā persona pie kā vērsties var būt - policists, veikala pārdevējs vai kāds cits pieaugušais.

Bērnam jāizstāsta, ko darīt, pie kā vērsties, ja skolā rodas situācijas, kurās bērns nezin, kā rīkoties.

Vecākiem bērniem saistoša ir laika pavadīšana ar draugiem un vienaudžiem, tāpēc jāpārrunā ar bērnu, ko nedrīkst darīt, lai neapdraudētu savu drošību. Pašvaldības policijas pieredze liecina, ka smēķēšana, alkohola un citu apreibinošu vielu lietošana notiek draugu un paziņu lokā, bērniem patīk iesaistīties riskantos pasākumos, piemēram, iekļūstot pamestās celtnēs, staigājot pa ēku jumtiem, kurinot ugunskurus neatļautās vietās, lecot no tiltiem ūdenī, u.c.

Vecākiem ar bērniem jāvienojas par pulksteņlaiku, cikos bērnam jābūt mājās, kā sazināsies ar vecākiem. Vecākiem jāzin, ar ko kopā viņu bērns pavada laiku, jāiepazīstas ar bērnu draugiem, jāzina kā viņus sazvanīt, kā sazvanīt draugu vecākus, kas ir draugu vecāki.

Atgādinājumam jāmin, ka vecāki ir atbildīgi par savu bērnu drošību, tāpēc pašvaldības policija aicina vecākus veidot ar bērniem uzticības un cieņas pilnas attiecības, interesēties par savu bērnu gaitām, zināt vietas, kur viņi pavada laiku.

Pašvaldības policijas darbinieki daudzreiz ir konstatējuši, ka bērni bieži neievēro ceļu satiksmes noteikumus, cita starpā, neizmanto veloķiveres, šķērso ielu brauktuves tam neparedzētās vietās, vada transportlīdzekļus un piedalās ceļu satiksmē bez atbilstošas velosipēda, mopēda vai pat automobiļa vadītāja apliecības. Bērni ar velosipēdiem un elektroskrejriteņiem nereti lielā ātrumā šķērso gājēju pārejas, lielā ātrumā pārvietojas pa ietvēm un brauktuvēm, uz velosipēdiem un elektroskrejriteņiem ved citus bērnus, brauc neturot velosipēdu stūres. Kopumā tas nopietni apdraud ne tikai pašus, bet arī citus satiksmes dalībniekus. Lai rūpētos par bērnu drošību, svarīgi regulāri atgādināt bērniem ceļu satiksmes noteikumus, kā arī apgādāt bērnus ar veloķiverēm.

Bērni, kuri nav sasnieguši 16 gadu vecumu, bez pilngadīgas personas, kura par viņu atbildīga, nakts laikā (plkst. 22 – 6) nedrīkst atrasties publiskās vietās.

Pašvaldības policija atgādina, ka nepieciešamības gadījumā ar Valsts policiju iespējams sazināties, zvanot - 110 vai Pašvaldības policijai - 63680808; 28680808.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 15:01:55

    Malači!
    Par bērnu drošības lietām jāatgādina atkal un atkal!

  • -1
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 01.10.2021, 16:30:17

    Ventspils valstspilsētas pašvaldības policija pateicas par pateicības vārdiem Ventspils valstspilsētas pašvaldības policijas darbiniekiem! Pārsvarā gadījumos ikdienā policijas darbinieki risina sarežģītus, ar pārkāpumiem saistītus notikumus un pateicības vārdus dzirdam ne pārāk bieži, tāpēc atzinīgi novērtējam Jūsu pateicības un atzinības vārdus.
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības policija atgādina, ka nepieciešamības gadījumā ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības policiju iespējams sazināties, zvanot - 63680808; 28680808.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 01.10.2021, 12:51:37

    Ierēdņiem (policistiem, pažarniekiem, pastniekiem, mediķiem, bāriņtiesai utt) jāprasa uzrādīt dienesta apliecību. Savādāk katrs blēdis var iekļūt un izpētīt kā aptīrīt īpašumu kamēr vecāki nav mājās.

  • -4
    Nif nifs 02.10.2021, 22:21:48

    Pilnīgi noteikti, katram pastniekam katrai pastkastītei jāuzrāda dienesta apliecība :))) > pats apjaut, ko sarakstīji?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 04.10.2021, 21:49:40

    Pastnieki iznēsāja pensijas, (nez vai arī tagad), ierakstītas vēstules, viltus pastnieks vienkārši izlūko, ko nospert ... cerams apjaut, un vari iztēloties.

  • -6
    Latvija pāri visām! 04.10.2021, 14:29:48

    Gan jau kariņš ar levitu izdomās viedpaskastītes,
    kurām pastniekam būs jāuzrāda govju pases kuārkods...)))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: