Viena no Kurzemes lielākajām piena ražotnēm "Tārgalīte" jauna govju kompleksa modernizācijā un slaukšanas tehnoloģiju robotizācijā investējusi 1,8 miljonus eiro, no kuriem 1,3 miljoni eiro ir bankas "Citadele" finansējums.

Jaunas slaucamo govju novietnes būvniecība tika sākta pagājušā gada septembrī. Šoruden govju komplekss ir nodots ekspluatācijā, un tas ir aprīkots ar slaukšanas robotiem, piena dzesēšanas sistēmu, spēkbarības torņiem un citu aprīkojumu.

"Tārgalīte" valdes locekle Ieva Zariņa informēja, ka jaunais komplekss aprīkots ar daudzām iekārtām - "Lely Luna" rotējošajām birstēm, "Kraiburg" mīkstajiem matračiem un citām. Divu ar pusi mēnešu laikā jaunajā kompleksā ne vien sasniegti vecās kūts piena izslaukumu rādītāji, bet pat tie apsteigti. Savukārt darbiniekiem tagad jādarbojas kā robotu asistentiem, un vairs nav tik fiziski noslogots darbs.

Zariņa informē, ka saimniecības modernizācija turpinās, un sākta jaunu skābbarības tranšeju būvniecība, kas uzlabos rupjās lopbarības kvalitāti, samazinās barības pārvadājumus saimniecībā, kā arī vienlaicīgi tiks sakārtota apkārtējā vide. Vēl tuvākā laikā fermā plānots uzstādīt ceturto slaukšanas robotu, lai ferma var strādāt ar pilnu jaudu.

Slaucot govis robotizēti, ir ievērojami uzlabojusies govju tesmens veselība un piena kvalitāte. Piensaimniecība augstu novērtē arī datorsistēmas T4C priekšrocības, jo tagad ikdienā var sekot līdzi govju veselības rādītājiem un strādāt profilaktiski.

Jaunā govju kompleksa projektā piesaistīts arī Lauku atbalsta dienesta (LAD) finansējums 0,8 miljonu eiro apmērā. Būvniecības darbus veica SIA "Mapri būve".

Ģimenes saimniecība "Tārgalīte" izveidota 1997. gadā. Tās darbības pamatvirzieni ir piena lopkopība un augkopība - saimniecība apsaimnieko 1325 hektārus, un tās ganāmpulkā ir 564 liellopi. "Tārgalīte" saražoto pienu nodod piena pārstrādes uzņēmumam "Talsu piensaimnieks".

Saimniecības lielākie īpašnieki, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Guntis Rozentāls (21,34%) un Gunārs Rozentāls (17,34%). Kompānijas apgrozījums 2020.gadā bija 1,168 miljoni eiro, bet peļņa - 543 856 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    reku 24.09.2021, 13:28:13

    Kā ar strādājošo algām?
    Bija laiks,kad regulāri tika kavētas izmaksas.

  • 0
    Māris Plūmiņš 24.09.2021, 16:14:36

    Tas gan jauki, ka lauku saimniecības attīstās.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: