Kreisā krasta deviņstāvu nama iedzīvotāji un dzīvokļu īpašnieki ir apņēmības pilni īstenot savas tiesības pašiem lemt, kas apsaimniekos viņu māju. Šonedēļ viņi atvairīja kārtējo bijušā apsaimniekotājuzņēmuma mēģinājumu ietekmēt dzīvokļa īpašnieku vairākuma lēmumu.

Otrdienas vakarā pie mājas Inženieru ielā 85 sapulcējās vairāki desmiti cilvēku. Daudzi turēja rokās plakātus latviešu un krievu valodā, kas vēstīja: «Mēs esam savas mājas saimnieki, un tikai mums ir tiesības lemt, kas apsaimnieko mūsu māju!», «17 gadu laikā esat noveduši mūsu māju līdz sabrukumam», «Kāpēc 17 apsaimniekošanas gadu laikā ne reizi nav pārbaudīta gāzes sistēma, pagrabi un bēniņi ir pilni atkritumiem, caurules sarūsējušas, bet mājai tikai parādi, parādi, parādi?!» Visi šie jautājumi un aizrādījumi bija adresēti bijušajam nama apsaimniekotājam uzņēmumam SIA Ventspils nami. Plakātu pausto apstiprināja daiļrunīgas fotogrāfijas, salīmētas uz lielas kartona loksnes.

Plkst. 17.30 ieradās SIA Ventspils nami pārstāvji – pēc viņu iniciatīvas arī nama iedzīvotāji bija sapulcējušies. Piedalījās arī pārstāvji no Inženieru ielas 85 tagadējā apsaimniekotāja – SIA Pārvaldnieks V. Sapulcējušos cilvēkus uzrunāja Ventspils namu valdes priekšsēdētājs Mihails Čerņavskis. «Mūsu vizītes un šodienas sapulces mērķis ir risināt problēmu un apspriest jūsu mājā izveidojušos situāciju,» savu runu sāka Čerņavskis. Taču pēc iedzīvotāju noskaņojuma bija redzams, ka neko apspriest viņi nevēlas un viņiem situācija ir skaidra.

Problēmas un izveidojušās situācijas, par ko runāja Ventspils namu vadītājs, būtība ir tajā, ka māju Inženieru ielā 85 no šī gada 1. marta, pēc dzīvokļu īpašnieku vairākuma lēmuma, apsaimnieko uzņēmums Pārvaldnieks V. 17 gadu laikā, kamēr nama pārvaldnieks bija Ventspils nami, tā iekšējās komunikācijas un konstrukcijas novestas līdz avārijas stāvoklim, toties apsaimniekotājs katrā kāpņutelpā ierīkoja dārgus dūmu detektorus, no kuriem katrs izmaksāja vairāk nekā 40 eiro. Tas arī kļuva par iemeslu dzīvokļu īpašnieku vairākuma lēmumam pāriet pie cita pārvaldītāja. Koplīgumu par mājas apsaimniekošanu ar Pārvaldnieku V parakstīja 113 dzīvokļu no kopumā 144 īpašnieki jeb 78,5%. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu, lai pieņemtu lēmumu par nama apsaimniekošanu – uzdot pārvaldīt māju vai atsauktu to – nepieciešams, lai par to nobalsotu trīs ceturtdaļas dzīvokļu īpašnieku, tas ir, 75%.

Tomēr Ventspils namu vadība uzstājīgi uzskata, ka māju apsaimnieko tieši viņu uzņēmums. «Mēs uzskatām, ka jūsu māju apsaimnieko uzņēmums Ventspils nami. To nosaka līgums un likums. Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas to mainīt, viss jāizdara atbilstoši likuma prasībām. Bet jūsu mājā veiktā anketēšana uzskatāma par nelikumīgu,» iedzīvotājiem paziņoja Čerņavskis. Kādēļ anketēšana bijusi nelikumīga? Tāpēc ka daļa iedzīvotāju it kā nav bijuši informēti par veikto aptauju. Vairākuma lēmumam nepiekrītošie vērsās ar iesniegumu Valsts policijā.

Sapulcē izskanēja informācija, ka iesnieguma policijai autori paši nemaz nedzīvojot Ventspilī, tādēļ arī nav jābrīnās, ka laikus nav saņēmuši aptaujas anketu. Un arī sapulcē tādēļ šo nepiekrītošo nebija. Klātesošais uzņēmuma Pārvaldnieks V valdes priekšsēdētājs Sergejs Bikovs norādīja, ka sniedzis policijai visus paskaidrojumus un uzrādījis dokumentus, savukārt Ventspils nami to nav izdarījuši vēl līdz pat šim brīdim. «Policijai vairāk jautājumu mums nav,» sapulcē paziņoja Bikovs. Viņš arī nocitēja likuma pantus, balstoties uz kuriem tika veikta dzīvokļu īpašnieku aptauja, kas bija par pamatu lēmumam par pārvaldnieka maiņu.

Nepietiekami informēts varētu būt pats tagadējais SIA Ventspils nami vadītājs Mihails Čerņavskis, kura pastāvīgā dzīvesvieta ir Lietuvā. Saskaņā ar datubāzes Lursoft informāciju kopš 2019. gada SIA Ventspils nami 100% kapitāla īpašnieks ir uzņēmums SIA City Service, bet patiesais labuma guvējs – Lietuvas iedzīvotājs vai iedzīvotāji. Un arī City Service valdē visi ir Lietuvas iedzīvotāji; 100% uzņēmuma kapitāla reģistrēti Igaunijā, bet kā patiesais labuma guvējs tāpat norādīta fiziskā persona no Lietuvas. Starp citu, tieši ziņas par to, ka «Ventspils nami pārdevušies lietuviešiem», kalpoja par pēdējo pilienu apņēmībai mainīt apsaimniekotājuzņēmumu. Kaut gan neapmierinātība saistībā ar nama apsaimniekošanu brieda jau sen.

Ventas Balss par šo stāstu jau divreiz rakstīja šī gada aprīlī. Lēmumu par pārvaldnieka maiņu vairākums dzīvokļu īpašnieku pieņēma jau aizvadītā gada decembrī. Divus mēnešus pirms līguma parakstīšanas ar jauno apsaimniekotāju dzīvokļu īpašnieki informēja Ventspils namus par savu lēmumu lauzt līgumu ar viņiem. Atbildot uz to, Ventspils nami iesniedza rēķinu par parādu vairāk nekā 27 tūkstošu eiro apmērā. Dzīvokļu īpašniekiem un Pārvaldniekam V vēl joprojām nav izdevies saņemt no Ventspils namiem finanšu dokumentus, kas pamatotu šo parādu.

Šo četru mēnešu laikā, kopš strādā jaunais apsaimniekotājuzņēmums, mājas iedzīvotāji jau pamanījuši reālu darba rezultātu – tiek tīrīti pagrabi, bēniņi, ventilācija, neatliekamo darbu veikšanai sakrāti jau apmēram 4,5 tūkstoši eiro. Pēc Pārvaldnieks V pārstāves Larisas Ulmanes sacītā, pirmām kārtām nepieciešams nomainīt vai saremontēt visas iekšējās komunikācijas. Tā kā tās nav tikušas remontētas gandrīz 20 gadus, tagad pārvaldniekam nākas novērst vienu avāriju pēc otras.

Izveidojušās situācijas rezultātā 113 dzīvokļu īpašnieki par mājas apsaimniekošanu maksā SIA Pārvaldnieks V, pārējie – Ventspils namiem. Pusotru stundu ilgušas vētrainās un emocionālās sapulces laikā pusēm izdevās nonākt pie kaut kāda kompromisa. Tika panākta vienošanās, ka abi apsaimniekotājuzņēmumi iepazīstinās viens otru ar dokumentiem. Taču sapulces laikā dzīvokļu īpašnieki vairākkārt Ventspils nama pārstāvjiem atkārtoja: mēs vairs nevēlamies ar jums sadarboties. Ventspils namu vadītājs apsolīja atdot naudu tiem, kas pēc 1. marta maksā viņiem par nama pārvaldīšanu.

Lasi vēl

Komentāri (34)

  • -1
    Kriska 09.07.2021, 09:41:49

    Malači iedzīvotāji , parādīja, kas ir mājas saimnieks.

  • -4
    Inta 09.07.2021, 10:01:57

    Cik maksā pasūtījuma raksts? Es saprotu,var mainīt apsaimniekotāju,ja neapmierina apsaimniekotāja darbs.Bet jebkura lieta ir jādara korekti un likumīgi.Es esmu pret šo maiņu,jo man nepatīk Pārvaldnieks V izmantotās metodes.Es uzskatu,ka tas notika ar viltu ,jo Pārvaldnieks V nezināma darbiniece personīgi apstaigāja dzīvokļus ,dalīja aptaujas anketas un stāstīja ,cik Ventspils nami slikti,cik Pārvaldnieks V labs,un lētāka apmaksa arī būs,kas bija nepatiesībaI Identiska situācija ar visiem šova elementiem gadus atpakaļ bija ar Inženieru 89,tikai tad neizdevās.Kad Ventsp.nami iedzīvotājiem piedāvāja sakārtot tehniskās lietas,krievu tautības pārstāvji ļoti skaļi gribēja skaistas kāpņu telpas.Un tagad brīnās,no kurienes mājai parādi.Par atlikto maksājumu izliekās nezinot.Gribot sākt "с чистого листа" ar Pārvaldnieks V.Interesanta politika!

  • 0
    specialists 09.07.2021, 13:21:28

    Privātam uzņēmumam neavr pārmest to, ka tas reklamējas un aģitē. Tā drīkst darīt jebkurš, kam nav slinkums.

  • 0
    Alberts koks 09.07.2021, 10:57:37

    20.pants. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšana, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci
    (2) Ja lēmums tiek pieņemts, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, — aptaujas veidā, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks katram dzīvokļa īpašniekam nosūta rakstveida lēmuma par izlemjamo jautājumu projektu un dokumentus, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu, kā arī norāda termiņu, kādā dzīvokļa īpašnieks var rakstveidā balsot “par” vai “pret” attiecīgā lēmuma pieņemšanu. Termiņš nedrīkst būt īsāks par divām nedēļām pēc lēmuma projekta nosūtīšanas. Ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis pret lēmuma pieņemšanu.
    Un nepieciešamas ir 50%+1 bals. Jautājums vai visi īpašnieki saņēma lēmuma projektus un vai ir ievēroti termiņi?

  • -2
    Lustiņš 09.07.2021, 11:06:31

    Lūk https:
    //www.ventasbalss.lv/foto/2179-inzenieru-ielas-85-majas-iemitnieki-proteste-pret-ventspils-namiem/66687vēl diskusija pie foto:

  • -2
    Lustiņš 09.07.2021, 11:08:28

    Ops, nokļūdijos :)

    https:
    //www.ventasbalss.lv/foto/2179-inzenieru-ielas-85-majas-iemitnieki-proteste-pret-ventspils-namiem/66687

  • -2
    Kriska 09.07.2021, 11:50:22

    Inta, ja izrādīsies, ka Pārvaldnieks ir pievīlies, izvēlēs citu. Es arī nesaprotu , kā var būt mājai parādi? Ventspils nav Rīga.

  • 0
    Vija 09.07.2021, 11:55:49

    Inta..... sapulcē tu iebāzi savu mēli pakaļā un ne reizi neaizstāvēji inteliģento lietuveti Mišu uzvalkā un kaklasaitē! Un šodien tu izņēmi savu mēli no pakaļas un sāki smirdēt..........Par vēlu, Inta, par vēlu.......!!!

  • -1
    Inta 09.07.2021, 12:39:18

    Es tieši par šo runāju ! Brīnišķīgs piemērs korektumam,inteliģencei...

  • 0
    Parko 09.07.2021, 12:02:54

    Vai tad Tu nesaproti, ka ievēl jau to, kurš labāk sākumā uzstājas?? Ja iepriekš viņiem nav bijusi pierdze ar VN, un nezina kādi viņi lohatroni, tad attiecīgi arī ievēla. un tikai ar pieredzi uzzina, kas lapsai zem ādas.
    Turklāt, uzskatu, ka VN tad ir labāk, nekā apsaimniekotājs N.Ozollapa, jo viņa reāli VISU Bāž kabatā un mājās nekas netika darīs!! Pati nekur nestrādā, bet atļaujas braukt ceļojumos un uzsaukt hokeju bērniem. - a kur dabū naudu? No apsaimniekošanas!!
    Neko nedarīja lietas labā, TURKLĀT, tiklīdz mums nomainījās no viņas - uz pārvaldnieku V- UZREIZ MUMS VISU SAKĀRTOJA. Jā, pacēla maksu par dažiem EUR, BET TASIR TĀ VĒRTS JO MĒS REDZĒJĀM REZULTĀTU. Visi bēniņi tika iztīrīti, bomži izdzīti, dzeltenās līnijas pie mājām novilktas, jaunas lampas automātiskās saliktas, un viss tika sakārtots. Informāciju lapas izlīmētas visās kāpņu telpās. un ko līdz kāda spuldzīte izdeg, jau tajā dienā nomaina. iepriekš OLAPAI bija mēnesi jālūdzas!! Un tagad viņa grib tiesības uz Inženieru 58

  • 0
    Parko 09.07.2021, 12:03:01

    a neviens reāli viņas NEGRBI!!! JO ZINA KAS ČŪSKAI ZEM ĀDAS!!!!

  • 0
    mernigors 10.07.2021, 09:08:43

    Nu vēl tikai pilnai laimei vajag paskatīties mājas lietās, cik tas izmaksāja.

  • 0
    KRX 09.07.2021, 13:53:26

    Nu, diemžēl, ir pieredze ar VN arī citās adresēs. Par nelaimi, nav neviena laba vārda ko pateikt. VN vispār nereaģē ne uz vienu sūdzību/priekšlikumu. Jābrīnās, ka tāds "bizness" tik ilgi vispār vēl novilcis.

  • -1
    Katram savs 09.07.2021, 15:43:19

    Kas tie par dažiem plakātiem svešvalodā?

  • 0
    celis 09.07.2021, 16:24:18

    Mums tā pati nelaime. Apsaimnieko Ventspils Nami un nekas labs par viņiem nav sakāms. Pavisam drīz arī pāriesim pie cita apsaimniekotāja.

  • -1
    tiešām suns 09.07.2021, 20:26:02

    šitie tad ir tie kas balsoja par cietumnieku? ko sasolīja nedabūja.

  • -1
    tiešām suns 09.07.2021, 20:38:21

    neko nesaprotu-dzīvoju privatā mājā- tad tik labi dome parvalda pilsētu un rūpējas par iedzīvotāju labklājību,ka uzreiz pēc vēlēsanām tauta sāk buntoties?

  • 0
    covid-21 Ventspils 10.07.2021, 06:57:11

    Bet Pārvaldnieks V krievu kantoris tāpat.
    Ko labu no tādiem var sagaidīt?

  • 0
    ne 10.07.2021, 08:01:05

    Kur problēma dzīvot bez apsaimniekotāja un ievēlēt mājas vecāko? Tikai naudas izsviešana.

  • 0
    macro-x 10.07.2021, 10:41:49

    Nopirkt dzīvokli devenēs uz kredīta ir traki

  • 0
    macro-x 10.07.2021, 10:43:36

    Un vislabakais namu apsaimniekotajs ir kurš?

    Lemberga vadītais Ventspils nekustamie ipasumi. Nu atvainojiet, ta nav sakritiba ka shis darba stila spej dot rezultatu.

  • 0
    garamejot 10.07.2021, 20:09:11

    Bikova kungu padzina no ēku apsaimniekošanas vairākās mājās. Re ka negrimst, iestājās saskaņistos un revolucionārs gatavs. Pārņēma, gaspadins, liftu apkalpošanas biznesu....tāpēc jau ir interese par šīm mājām. Vai kāds no iedzīvotājiem ir redzējis tāmē lifta remonta ciparu ?
    108-jā varat apskatīt....podziņas jaunas, linoleja gabals jauns ieklāts, varbūt kāda trose mehānismā nomainīta, darbu padarīja vienā dienā un cipars 5zīmīgs. Ir par ko cīnīties. Pietam, revolucionārs var arī iedzīvotājus uz slaveniem trīs burtiem ceļojumā aizsūtīt :) Un uz foto skaidri redzams , puse no sapulcētiem VN pārstāvi un pārvaldnieka pārstāvi, no 144 dz. kaut kā pamaz dzīvokļu īpasnieku :) Un tie paraksti , staigājot pa dzīvokļiem tiek savākti ar viltus, maldiem un spaidu. Lielākai daļai dzīvokļu īpašniekiem pat netika visdrīzāk kārtīgi paskaidrots par ko kipiššš sacelts....

  • -1
    tiešām suns 11.07.2021, 15:03:01

    AĻO VĪTOLIŅ- JŪS ESAT TAGAD GALVENAIS,PALĪDZIET CILVĒKIEM. ZEM JUMS JAU VISS SASPIESTS UN SALIKTS. DAVAI IESAISTIETIES UN PARĀDIET SAVU VARĒŠANU NE TIKAI BLA- BLA ŠOVOS BET ARĪ LIETĀ. JŪS VECAIS VĪRIETI TAGAD PAR VISU PILSĒTU ATBILDIET. UN PAMĒĢINIET TO NEDARĪT. RĀVĀTIES KĀ DULLS PIE VARAS -TAD NU UZ PRIEKŠU.

  • -1
    Marta P 12.07.2021, 17:52:37

    Suns, es nez kā jums Talsos, bet pie mums dome nevar privātu uzņēmumu diktēt. tur iedzīvotājiem jāmaina apsaimniekotājs uz labāku. Tas, ka privātais sev ielicis vārdu, un tā cūko pilsētas tēlu, tas protams nav forši, bet tam ar domi nekāda sakara.

  • -1
    garamejot 11.07.2021, 21:10:45

    Kāda daļa pie apsaimniekošanas biznesa sadales pašvaldībai un Vītoliņam ? Pārvaldnieks un VN ir privātais bizness. Tāpēc cīnās, kuram nu tiks.... :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: