Ventspilī šā gada pirmais pavasara mēnesis laika apstākļu ziņā bijis vēsākais pēdējo trīs gadu laikā, bet par 4,3 grādiem siltāks nekā mēnesi iepriekš.

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtajiem datiem Ventspilī vidējā āra gaisa temperatūra martā sasniedza +2 grādus. Savukārt ventspilnieku kopējais patērētais siltumenerģijas apjoms sasniedzis 18 086 Mwh, kas ir par 25,56 % mazāk nekā šā gada februārī. Lai arī maksu par apkuri un karstā ūdens sagatavošanu veido siltumenerģijas tarifs, kas visiem ventspilniekiem ir vienāds – 54,90 eiro/MWh, tomēr mainīgā daļa, kas ietekmē maksājuma apmēru, ir ēkas siltuma patēriņš.

Mazāks siltumenerģijas patēriņš vērojams tajās daudzdzīvokļu ēkās, kurās veikti energoefektivitātes pasākumi. Piemēram, ja salīdzina divas 316. sērijas dzīvojamās mājas ar 24 dzīvokļu īpašumiem – Lielais prospekts 41 (nesiltināta ēka) un Lielais prospekts 44 (siltināta ēka), tad siltumenerģijas patēriņš apkurei nerenovētā ēkā bijis par 90,98% lielāks nekā renovētā ēkā. Līdz ar to apkures izmaksas uz 1 m2 ēkā, kurā veikti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, sasniedz 0,64 eiro + 12% PVN, bet nesiltinātā ēkā – 1,22 eiro + 12% PVN.

Tajā pašā laikā, salīdzinot divas 318. sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ar 85 dzīvokļu īpašumiem – Sarkanmuižas dambis 18 (nesiltināta ēka) un Sarkanmuižas dambis 22 (siltināta ēka), tad siltumenerģijas patēriņš apkurei nerenovētā ēkā bijis par 55,78% lielāks nekā renovētā ēkā. Savukārt apkures izmaksas uz 1m2 ēkā, kurā veikti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, sasniedz 0,70 eiro + 12% PVN, bet nesiltinātā ēkā – 1,12 eiro + 12% PVN.

Atgādinām, ka aprēķini par izlietoto siltumenerģiju tiek veikti tikai un vienīgi pēc ēkas siltummezglā ierīkotā siltumenerģijas skaitītāja rādījumiem. Detalizētu informāciju par katras dzīvojamās ēkas, kas izmanto tiešos norēķinus, siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv sadaļā e-pakalpojumi.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Alberts koks 20.04.2021, 15:09:39

    Gribētos gan nedaudz precizēt. Ne tikai no tā ka ēka ir siltināta ir atkarīgs tās siltuma patēriņš. Mājas vajag siltināt, bet ja tās siltummezgla iestatījumi ir palaisti pašplūsmā vai tos regulē kāds, kurš no kontroliera nezina vairāk kā + un -, tad lieli siltuma zudumi būs dēļ nevajadzīgas sildīšanas un, starp citu arī veselības problēmas no paaugstinātas temperatūras mājā . Atcerieties, ka arī mājas siltuma pārvades sistēma un kontrolierī iestatītie režīmi ir liela daļa īpašnieku naudas.

  • 0
    žurka 20.04.2021, 15:52:06

    Es ar gribētu precizēt: ja siltinātām mājām ilgstoši lietainā laikā nepievada pietiekoši daudz siltuma, sāk izplatīties pelējums. Kā arī - renovējot mājas, ļoti svarīgi ir sakārtot ventilācijas sistēmas un ievērot siltināšanas tehnoloģiju. Ar putoplastu siltinātas daudzas mājas, kurām ārpusē jau redzams pelējums - pelēcīgi zaļganas sienas. Tad bail pat iedomāties, kas tur darās iekšā.

  • 0
    Alberts koks 20.04.2021, 16:13:20

    Pelēcīgi zaļganās sienas no ārpuses parasti veidojas ēnainajā pusē vai pie kādiem lielākiem kokiem kuri tuvu mājai, vai no jumta gar sienu tekošais lietus ūdens kurš pie šī palielinātā mitruma rada sienas apmetuma kārtā labvēlīgu augsni aļģēm/sēnēm. To Jūs novērosiet pie liela daudzuma mājām dažās ātrāk dažās vēlāk, vietās kur ir aizvējš ēnains mitrs... Lai novērstu nepieciešams apstrādāt ar ķīmiju priekš aļģēm un censties šādās vietās izzāģēt lielos kokus, bet ne tur kur lielie koki aiztur vējus, un protams, ja tā ir ēnas puse un kāda "virsmas neventilējošā kabata" tas var atkārtoties tur pie vainas nav putuplasts. Iekšējā ventilācija liela problēma visās renovētajās mājās, sevišķi tajās kurās aizstiklo lodžijas. Pie klasiskas ventilācijas, ja tā strādā un nav sadarīti kādi brīnumi nekāds pelējums robežās no 18-22 grādiem rasties nevar.

  • -2
    Arnis Junge 21.04.2021, 15:54:23

    Tas ir papildus atgādinājums iedzīvotājiem, ka Siltums siltumu ražo un aizgādā līdz mājām, tā pat kā siltums tiek ražots visu cauru gadu, bet par to, cik daudz siltums tiek laists mājās, kad sāk un kad pārtrauc apkuri, par to jau lemj mājas iedzīvotāji un apsaimniekotājs. Ja ir par karstu vai par aukstu, tad jārunā ar apsaimniekotāju. Tas, protams, tālāk arī ietekmē siltumenerģijas rēķinu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: