Dažādas emocijas izsaukusi pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga izvēle daļu no savām apcietinājumā rakstītajām vēstulēm parakstīt kā politiski represētajam. Lembergs skaidro, ka noticis pārpratums.

Sabiedrības komentāri, galvenokārt sociālajos medijos, bija dažādi – kādam tas likās amizanti, citam nepamatoti, bet vēl kāds bija sašutis. Šāda paraksta izmantošanu nosodījusi biedrība Latvijas Politiski represēto apvienība (LPRA), norādot, ka sevišķi ciniski šādi parakstītas vēstules publicēt 25. martā, kad tiek pieminēta staļiniskā terora upuru piemiņa. «Šo publikāciju sakarā saņemam daudzu politiski represēto sašutuma vēstules ar jautājumu, kopš kura laika Lembergam būtu piešķirts politiski represētās personas statuss? Politiski represētās personas statuss Latvijā tiek piešķirts atbilstoši īpašam likumam Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem. Ja Lembergs var dokumentāli pierādīt, ka cietis no komunistiskā vai nacistiskā okupācijas režīma, viņam likumā noteiktajā kārtībā jāvēršas ar attiecīgu iesniegumu un reabilitācijas dokumentiem Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Taču līdz šim politiski represētās personas statuss Lembergam piešķirts nav,» skaidro LPRA valdes priekšsēdētājs Ivars Kaļķis.

LPRA principiāli norobežojas no jebkādiem vērtējumiem pret Lembergu ierosinātajā krimināllietā un nekādi neiejaucas pastāvošajā tiesvedībā, kā arī neapšauba Lemberga tiesības paust savu viedokli, tomēr vienlaikus pieprasa faktu precizitāti un kategoriski iebilst pret necieņas izrādīšanu saistībā ar Latvijas tautas traģisko okupācijas laika pieredzi.

Tā kā akmeņi mesti arī Ventas Balss lauciņā, lūdzām Lembergu skaidrot savu nostāju par šāda paraksta izmantošanu un iemeslu, kāpēc uzskata sevi par politiski represētu personu. «Neesmu, nepretendēju un nevaru pretendēt uz Staļina PSRS laika politiski represētā statusu. Es šai laikā pat nebiju dzimis. Ja kāds šo manis parakstīto statusu uztver šādi, tad atvainojos – noticis pārpratums. Vienlaicīgi gan ir uzdodams jautājums: vai 21. gadsimta Latvijā var būt politiski represētais? Mūsdienās krimināllikumā nav PSRS 58. panta. Ir citi. Korupcija, finanšu līdzekļu atmazgāšana. Ja cilvēks ir nevēlams faktiskajiem Latvijas ārzemju saimniekiem un viņu vietējiem pakalpiņiem, tad atrast cietējus no korupcijas – nav problēmu! Klāt pieliek finanšu atmazgāšanu 11 gadu garumā no 1995. gada, un lieta gatava. Tas nekas, ka finanšu atmazgāšanas novēršanas likums pieņemts 1998. gadā un tam nav atpakaļejoša spēka,» skaidro Lembergs.

Viņš atgādina, ka pirmās instances tiesa viņu notiesāja arī par to, ka 1995. gada februārī no Bankas Baltija, tās īpašnieka Aleksandra Laventa esot izspiests kukulis – SIA LAT Transnafta daļas. Notiesāt nav traucējis pat tas, ka gan Lavents, gan Banka Baltija tiesā noraidīja kukuļa izspiešanas faktu. «Lavents tiesā kategoriskā sašutumā pauda izbrīnu par šādu prokuroru fantāziju. Vienalga. Pirmās instances tiesa notiesāja, bet kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu – taisnība gan, ka cietumā, ne Sibīrijā. Kādus faktus vēl vajag? Visi kukuļi bāzējas uz eksprokurora V. Kokaļa, miljonāru A. Gulbja, J. Krūmiņa, V. Krastiņa pēkšņi 2007. gadā atausušām atmiņām par nenotikušām kukuļa spiešanām 1993.–1995. gadā. Līdz 2007. gadam nekādi kukuļi, to spiešana kungiem atmiņā nebija. Pēc prokurora priekšlikuma pēc 12–14 gadiem atmiņā atausa pagātnes šausmas, kuras līdz tam bija aizmirstas. Ļoti ticami! Tā nav politika?» spriež Lembergs.

Ventspils mērs atgādina, ka pēdējos 12 gados, kad jau notika tiesa, viņš apmēram 60–70 reizes izbraucis no valsts un pabijis Āzijā, Amerikā, Eiropā, Āfrikā, džungļos un tuksnesī. «Kāpēc mani jāliek cietumā? Aizmukšu? Nesagaidīsiet! Neceriet! Uzskatu sevi par politiski represēto, bet ne Staļina režīma. Līdzcilvēkiem, protams, ir tiesības arī uz citu viedokli,» atzīst Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • -1
    Spīdola 23.04.2021, 11:31:44

    Tiešām interesanti...

  • -3
    tiešām suns 23.04.2021, 12:04:37

    ne tas vārds - nesaprasts ,pārprasts.absolūti nevainīgs...notikusi kļūda utt.nekauņa ar visiem saviem līdzskrējējiem...

  • -4
    Vpr 23.04.2021, 12:13:14

    Vai viņš pats nav bijis represētājs (represors), nevis represētais?

    Administratīvā un politiskā nozīmē, 1988.-2021.gadā.
    “Ja jums kaut kas nepatīk, vācieties prom no Ventspils”

  • -3
    Nah-nahs- ceturtais sivēns 23.04.2021, 12:14:40

    NOST AR LIELO BRĀLI!

  • -2
    tiešām suns 23.04.2021, 12:33:41

    papīrs iztur visu-60 reizes bija izbraucis nav mucis nav slēpies utt. vienmēr atgriezies-ha- ha. visi taču zina-ja vajag cilvēku atgriezt -no antarktīdas atvedīs...bet runa ir par nekaunību ,visatļautību lūk tā..naudai ir milzīga vara,bet kā tad šoreiz tā-paskopojās? vai atraidīja jo tā nevar turpināties...kaut kā tā...

  • -32
    Latvija pāri visām! 23.04.2021, 13:08:00

    Tas absolūti ir skaidrs,
    ka ārzemju interešu grupējumu pakalpiņiem vietējais finanšu smagsvars ir kā dadzis acīs,
    jo neļauj viegli un nepiespiesti īstenot savas ieceres.
    Kaut vai tāpēc ka šādam smagsvaram ir savi masu mediji, kas rada disonansi "jaukajā" oficiālajā vienvirziena propagandas ainā.
    Savukārt, Latvijas Republikas interesēs ir, lai šādi vietējie smagsvari būtu un ar savu klātbūtni nodrošinātu plašāku informatīvo un politisko pārstāvniecību.
    Nevajag aizmirst, ka arī ārzemju grupējumi, kas cenšas pārvaldīt Latviju, ir korumpēti caur caurēm,
    un savus milzu kapitālus ir guvuši un turpina gūt spekulatīvā un noziedzīgā ceļā.
    Šī brīža medicīniski totalitārā afēra, kurā iesaistītas augsta ranga vietējās amatpersonas, tam ir spilgts apliecinājums.

  • -2
    trakais oposums 23.04.2021, 13:11:54

    Tieši tā jau laicīgi pirms vēlēšanām taisām no Lemberga nevainīgi notiesāto.

  • -2
    trakais oposums 23.04.2021, 13:17:11

    Varbūt partiju "Latvijai un Ventspilij" pārdēvēt par "Lembergam un ģimenei":)))

  • -19
    Peļu junkuriene 23.04.2021, 13:32:44

    Lai mani peles sagrauž ja es balsošu par 7.sarakstu!!!

  • -3
    Spīdola 23.04.2021, 15:30:55

    Lembergistiem pēc priekšraksta nav varianti, cita lieta, ko kurš indivīds darīs, palikdams kabīnē ar savu sirdsapziñu. Tas, kā te izpaužas portālā, neko daudz nenozē.

  • -3
    Pipars 23.04.2021, 15:46:05

    Ko sēsi,to pļausi.
    Ventspils domē reti tika ņemts vērā opozīcijas viedoklis,tieši tāpat ka tagad Saeimā.
    Valdošā koalīcija regulāri noraida opozīcijas priekšlikumu,lai cik labi un pareizi tie būtu.
    Tāda nu mums ir ta politiskā kultūra gan Latvijā,gan Ventspili.

  • -3
    tiešām suns 23.04.2021, 16:33:15

    opozīcija ir kā kauls kaklā mūsu pašvaldībai...labi dūšīgi cilvēki ar skatu nākotnē,,,vēlu veiksmi un ventspilnieku atbalstu...balsošu tikai par 7. sarakstu.,kā arī daudzi daudzi citi,///par cietumnieku un veco kliķi lai balso tie kas no tā barojas -VIŅI NU TOČNA BŪS MAZĀKUMĀ....KĀ ARĪ TIE KURIEM DRAUDOT AR ATLAIŠANU LIKA PARAKSTĪTIES PASI ZINĀT PAR KO...DIEZVAI BALSOS PĀRDZĪVOJUŠI TĀDU PAZEMOJUMU...BET LAIKS RĀDĪS.30 GADUS ESAT VISUS ČAKARĒJUŠI=PIETIEK

  • -29
    Latvija pāri visām! 23.04.2021, 19:17:43

    Mūs visus šobrīd politiski represē.
    Kaitīgo masku piespiedu nēsāšana, procesiju, un pārējie aizliegumi, fakcinācijas draudi - kas cits tas kā politiska represēšana.

  • -25
    Latvija pāri visām! 23.04.2021, 19:18:02

    t.i.profesiju

  • -3
    Ina Fominova 24.04.2021, 11:08:13

    Vienkarsi riebjas vel kaut ko vina rakstitu, teiktu lasit, par vinu lasit.
    Represetais... Visa pilseta ir tevis represeta - plaujot un slaukot pilsetas ipasumu, liekot tadus logus, kadi patik tev, celot zogus, kadus tu gribi, krasojot tos tada krasa, kadu tu gribi, uzsakot tadu biznesu, kadu tu gribi, un nelaujot uzsakt, ja tev tas nepatik, vienlaikus visam tam pilsetas un valsts ipasumi ir palikusi par taviem ipasumiem, un tu vel kaut ko murkski par represeto... vel tikai tavu pavadonu svita jaaizvac, lai pilseta beidzot sak elpot, Bus kludas un neveiksmes, bet, cerams, bez tavam represijam.

  • -30
    sranskis 24.04.2021, 11:56:20

    O, mūsu pārgudrā Fominova atradusies! Kur tad biji zidusi? Vai ar saviem pakijiem tusēji?

  • -3
    tiešām suns 24.04.2021, 15:19:44

    spranski jūs sevi parādāt kā atpalicis no laikcietumā cilvēks sēž par noziegumiem- par korupciju- nu ko jūs tur melšat- nost ar oligarhiem ,lai atsēž sodu un liek mums mieru jau izbesījis visu ventspili maita...nost lai mēs sapņos pat neredzētu šito veco nelaimi viņa krāsaināas klauna drēbēs...balsojam par ventspilniekiem...

  • -19
    Lāsma Veckrāce 25.04.2021, 09:53:06

    IZNĀK. KA VAR POLITISKI REPRESĒT un jau sen to dara. Bija pirms gadiem 15 + - tāds lauksaimniecības ministra Dainis Ģēģeris. Tas bija laiks ap to skandālu par G-24.Viņš bija erudīts cilvēks, plus pasniedzējs augstskolā, publiski pazīstama personība.Viņa tad nu piesēja visus pasaules grēkus, vazāja pa daudzām instancēm, neatceros gan, vai uz laiku ar'neietupināja.Tas vilkās kādus 10 vai vairāk gadus. Tai laikā Ģēģeris zaudēja visus augstos amatus, arī pasniedzēja darbu,daļa draugu novērsās.Uz nervu pamata saslima pats, bet sieviņa to neizturēja un nomira.Vārdu sakot izpostīja visu viņa ģimeni un sagrāva veselību. Gala rezultātā tā vienkārši........ atvainojās un viss. Vai tā nav politiska izrēķināšanās? Cilvēku izmet kā musoru.Tas pats ar Lembergu. Bordāns nemaz neslēpa, ka Lembergs jānovāc no politiskās skatuves, un tam visi līdzekļi labi. Vai tad TV ko labu teikuši par Ventspili.Manuprāt, neļāva pat laika ziņās pieminēt. Un tie tālākie gājieni"? Tā nav politiska izrēķināšanās?

  • -3
    tiešām suns 25.04.2021, 10:05:59

    man arī piedāvājums -konfiscēt visu ko likums atļauj,,6000 pensija-vai nevar zaļi dzīvot? mūsu pensionāri priecājas par jebkuru piemaksu...bet cik zaļi var dzīvot par mazajām pensijām un piemaksām? politiska izrēķināšanās par krimināli sodāmiem darbiem? nu-nu-----tauta ,lasiet ,domājiet,,vēlēsanas tuvu. viss mūsu rokās,,,,,,,,,,,,

  • -3
    peteronkuls 25.04.2021, 14:43:17

    Nezin, kāpēc tāds tracis?
    Tādi stāstiņi ir visai bieži dzirdēti, ka slēgta tipa iestādēs iemītnieki pārliecināti sevi dēvē par Napoleoniem, cits atkal - Jēzus Kristus esot īstais, un tā tālāk. Un kas tad ir? Brīvā valstī cilvēkam ir tiesības dēvēt sevi par vienalga ko! Kaut vai par Romas pāvestu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: