Uz 2020.gada savārstījuma titulu pretendē vairāki ziņās un komentāros atrasti vārdu virknējumi, kā, piemēram, "Dumpis aicina sēdēt mājās, Kariņš saglabāt mieru, bet Viņķele - neaizrauties ar vīniem", informē "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" organizatori.

Aptauju "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" jau astoņpadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS). Rīkotāji pieteikumus saņem visu gadu un pirmie ienāca jau janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

LVAK atzīmēja, ka joprojām tiek gaidīti iesūtījumi salīdzinoši nesen ieviestā kategorijā "gada savārstījums" - tas ir dīvainākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2020.gadā, arī amizantas kļūdas un divdomības, kas radušās gan apzināti, gan pārrakstīšanās, pārteikšanās vai nezināšanas dēļ.

LVAK norādīja, ka gada savārstījuma titula pieteikti arī tādi vārdu virknējumi, kā, piemēram, "Sačakarētā Čaka iela," Rīgas Satiksmes aicinājums: "Lūdzu, nedaudz uzgaidiet! Sagaidīsim, kad citi pasažieri iekāps, un tad - izkāpsim paši. Paldies par sapratni!".

Tāpat pieteikts Ministru prezidenta teiktais: "Mani sāk uztraukt tas, ka tas plāns, kas mums ir, vismaz man nav saprotams. Un, ja man nav viņš galīgi saprotams, iespējams, ka daļai sabiedrības viņš arī nav līdz galam saprotams".

Pēc LVAK paustā, lielākā daļa iesūtījumu nāk no publiskajā telpā lasītajiem vai dzirdētajiem tekstiem.

LVAK pavēstīja, ka joprojām noturīga ir interese par jaunvārdu darināšanu. Šogad ieteikts "pakariņš" - numuriņš, ko saņem, piemēram, teātrī nododot virsdrēbes, "gretīnisms" - klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas sludināts tīņu eko-populisms, "prātgrozis" - influencera vietā, "rituālie ķekši" - portāla "Latvija.lv" ekrāni pilni ar neskaitāmām atzīmējamām pārbaudēm.

Tāpat piedāvāts vārds "sejauts" - sejas masku vietā, "rādne" - fitnesa aproce vai kāds cits mazekrāns, kas sajūgts ar viedierīci vizuālu datu pārraidīšanai, "rečekisti" - publicēto ziņu patiesuma pārbaudītāji, "amatu karuselis" - rotācija valsts iestāžu darba vietās, "masku mediji" - nenogurstoši par masku valkāšanu atgādinošie plašsaziņas līdzekļi, kā arī "noslēdze" un "mājsēde" angļu valodas vārda "lockdown" latviskošanai un citi.

"Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" organizatori vērsa uzmanību, ka gada vārdam derētu būt tādam, kas 2020.gadu apzīmogo un ļauj ierakstīt vēsturē - tādam, kurš ne vien rāda, kas īpašs noticis, bet ir arī vārds, kas latviešu valodā ir stiprs. Pagājušajā gadā par tādu atzīta "notumse" - aptumšošanās, mijkrēslis, spuldžu izslēgšanās, kā arī daudzu citu svarīgu ierīču nedarbošanās, ko izraisījusi kāda nopietna kļūme elektroapgādes tīklā.

Organizatoru ieskatā gada nevārds lielākoties saistās ar to, ko dzirdēt un lietot negribas, kas griež ausīs ne vien kā lieks un greizs ievazājums no svešvalodām, bet arī lietojuma ziņā, piemēram, "atzīmēt (jubileju)" svinēšanas vietā, "melnais ledus" atkalas un apledojuma vietā, "līdziesaiste" līdzdalības vietā, "vakcīna" un "vakcinēties" potes un potēšanās vietā un citi.

Savukārt spārnots teiciens ir tāds, kas aizgājis tautās. Biežāk tāds nāk no reklāmas vai politikas laukiem. Tostarp pamanīti teicieni: "Rādām viens otram savas olas!" "Draugi, nav labi!" "Tas tiešām ir ļoti satraucoši, jo Latvijā uz nabadzības robežas dzīvo apmēram pusmiljards cilvēku," un "Tie cilvēki, kuri ir nomiruši no kovida, tiem, protams, šie Ziemassvētki arī nebūs."

Organizatori aicina sūtīt savus pieteikumus līdz 10. janvārim uz e-pasta adresi "gadavards@inbox.lv" vai pa pastu: RLB Latviešu valodas attīstības kopai, Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Aptauja noslēgsies ar preses konferenci janvāra nogalē Rīgas Latviešu biedrības namā, vai attālināti, ja būs šāda nepieciešamība, - žūrijas locekļi un RLB pārstāvji paziņos rezultātus un pastāstīs, ko, viņuprāt, aptauja liecina par mūsdienu latviešu valodu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -9
    Eeeeeeeeee 30.12.2020, 12:35:36

    Vārds-Covids, Nevārds-Viņķele , Spārnotākais teiciens- "Tie cilvēki, kuri ir nomiruši no Covida, tiem protams arī šie Ziemassvētki bebūs." /Levits

  • -12
    Latvija pāri visām! 30.12.2020, 17:21:31

    Only Covid Deaths Matter.

  • 0
    Peļu junkuriene 30.12.2020, 20:18:31

    Ja nav smadzeņu, priekš kam galva!!

  • -8
    Latvija pāri visām! 30.12.2020, 20:21:09

    Sparnotākais teiciens - small war boy and cheap wine girl.

  • -2
    tery 31.12.2020, 13:07:28

    nevārds - mājsēde.

  • 0
    Spīdola 04.01.2021, 22:08:10

    Spārnotais teiciens noteikti: draugi , nav labi.nevārds: mājsēde, tas nu par 100 procentiem. VENTSPILS mērogā tas var būt Lemberga runas plūdos izteiktais trenerim Raitim Silarājam: lai viņam vieglas smiltis. Un gada vārds noteikti kovids.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: