Pēdējā laikā masveidā nobrūk datoru cietie diski. Datus ne vienmēr izdodas izglābt, tādēļ speciālisti iesaka cilvēkiem nodrošināties un visu svarīgo informāciju glabāt divos eksemplāros.

«Hārdi sprāgst kā mušas» – tāda bija SIA Fix datorspeciālista Zigurda Znotiņa pirmā koncentrētā atbilde uz jautājumu par aktuālo cieto disku bojāšanās problēmu. Ik dienu salonā vēršas vairāki klienti ar sava datora nobrukušu cieto disku. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, šādu gadījumu skaits ir trīskāršojies.

 

Znotiņš komentē, ka iemesli tam ir visdažādākie. Visbiežākais iemesls, ir mūsu pilsētā raksturīgā elektrostrāvas raustīšanās. Tāpat, pamatā klēpjdatoriem, bieži pie vainas ir mehāniskie sitieni, jo cilvēki savus laptopus nevērīgi mētā un smagi atsit.

Kā trešo varbūtējo iemeslu Znotiņš grib minēt slikto kvalitāti. Eiropas Savienības normas nosaka, ka no 2006. gada lodalvā vairs nedrīkst izmantot svinu, tādēļ shēmu lodējums kļuvis trauslāks, jo alva ir zemākas kvalitātes un nav tik izturīga.

 

Znotiņš secinājis, ka švaki ir palikuši visu firmu cietie diski, tie nobeidzas arī pilnīgi jauniem datoriem. Jebkura elektronika tiek štancēta trešās pasaules valstīs ar domu, lai tikai izvelk garantijas laiku. Vecie datori ir taisīti pamatīgāk un kalpo daudz ilgāk.

 

Vairāk lasiet piektdienas laikrakstā Ventas Balss!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: