1. Atbalsts uzņēmumu darbiniekiem to dīkstāves periodā – ja šāda rīcība ir tiešā cēloņsakarībā ar MK noteiktiem COVID-19 seku novēršanas pasākumiem, no valsts budžeta līdzekļiem kompensēs atlīdzību izmaksu darbiniekiem.

MK noteiktajā kārtībā un apmērā tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no Darba likumā noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Dīkstāves pabalstu krīzes skartām pašnodarbinātām personām, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmumu nodokļa režīmā strādājošiem nosaka pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā esošās informācijas:

  • mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem – 50% apmērā no MUN maksātāja mēneša vidējiem ieņēmumiem, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi;

  • pašnodarbinātai personai vispārējā nodokļu režīmā – 75% apmērā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAO) iemaksu objekta apmēra, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Sākot no šī gada 10. aprīļa, dīkstāves pabalstam var pieteikties arī to uzņēmumu valdes locekļi, kuru visi darbinieki ir dīkstāvē. Tāpat dīkstāves pabalstu varēs izmaksāt arī tiem uzņēmumu darbiniekiem, kuri jau saņem vecuma vai izdienas pensiju, taču vienlaikus turpina darba gaitas. Darbiniekiem, kuri saņem dīkstāves pabalstu, VSAA piešķirs piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam uz dīkstāves pabalsta piešķiršanas dienu tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

2. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātājs par 2020. taksācijas gadu var neveikt noteiktos IIN avansa maksājumus no saimnieciskās darbības ienākuma. Šis nosacījums attiecināms uz avansa maksājumiem, sākot no 2020. gada 1. janvāra. Šos maksājumus var veikt labprātīgi.

3. Uzņēmumiem ir iespēja nokavēto nodokļu maksājumu samaksu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz trīs gadiem. Šis atbalsts paredzēts finansiālo grūtību pārvarēšanai, ja termiņa nokavējums radies Covid-19 ietekmes rezultātā.

4. Valsts un pašvaldību iestādes, kā arī kapitālsabiedrības uz noteikumu darbības laiku pēc komersanta iesnieguma atbrīvo krīzes skarto nozaru komersantus no nomas maksas vai lemj par nomas maksas samazinājumu. Tāpat varēs nepiemērot kavējuma procentus un līgumsodus samaksas kavējuma gadījumā, izņemot naudu par patērētajiem pakalpojumiem – elektroenerģiju, siltumenerģiju, ūdensapgādi un citiem īpašuma uzturēšanas pakalpojumiem.

5. Laikā no šā gada 1. aprīļa līdz 31. decembrim VID pārmaksāto PVN summu atmaksās īsākā termiņā, nekā to paredz spēkā esošais PVN likums, tādējādi radot brīvus finanšu līdzekļus Covid-19 vīrusa izraisītās krīzes pārvarēšanai.

6. Gada pārskatu un konsolidēto gadu pārskata likuma subjekti, kā arī biedrības, nodibinājumi, un reliģiskās organizācijas par 2019. gadu sagatavoto gada pārskatu (konsolidēto gada pārskatu, ja tāds ir jāsagatavo) būs tiesīgi iesniegt vēlāk par normatīvajos aktos noteikto termiņu (attiecīgi par 3 vai 4 mēnešiem).

7. Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem paredzēti arī atbalsta instrumenti – kredītu garantijas, kā arī aizdevumi krīzes risinājumam, ko nodrošina valsts attīstības finanšu institūcija ALTUM (Vairāk informācijas: altum.lv/lv).

8. Pamatojoties uz likuma Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību 3. pantu, nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu samaksu var sadalīt uz termiņu līdz 3 gadiem. Saskaņā ar 2020.gada 26. marta MK noteikumu nr.165 Noteikumi par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem 3. punktu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem ir tiesīgi pieteikties krīzes skartie darba devēji un krīzes skartie nodokļu maksātāji:

  1. kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies vismaz par 30 procentiem;

  2. kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies par 20 procentiem, un tie atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

    1. krīzes skartā darba devēja eksporta apjoms 2019. gadā veido 10% no kopējā apgrozījuma vai ir ne mazāks kā 500 000 eiro;

    2. krīzes skartā darba devēja izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro;

    3. ilgtermiņa ieguldījumi pamatlīdzekļos 2019. gada 31. decembrī ir vismaz 500 000 eiro.

Ja VID šo izvērtējumu jau veicis un atbalsts saņemts citu nodokļu termiņu atlikšanai, nekustamā īpašuma nodokļa termiņa atlikšanai jāaizpilda iesniegums, kurā to norāda.

Saskaņā ar likuma Par nodokļiem un nodevām 24. panta pirmās daļas 4. punktu var sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa nokavējums radies nepārvaramas varas rezultātā (force majeure), kuru pamato iesniegumā.

Iepriekš aprakstītais atbalsts paredzēts godprātīgiem maksātājiem – kuriem nav nekustamā īpašuma nodokļa parādu.

Iesniegumu veidlapas pieejamas šeit: https://www.ventspils.lv/lat/pakalpojumi/kategorijas/nekustama_ipasuma_nodoklis/33612-atbalsts-covid-19-skartajiem-nekustama-ipasuma-nodokla-maksatajiem

9. Ja Covid-19 krīzes dēļ esat palicis bez darba, aicinām sazināties ar NVA (tālr. 80200206) un VSAA (tālr. 64507020).

10. Cilvēks, kuram ir piešķirts bezdarbnieka pabalsts, kas beidzās 2020. gada 12. martā vai vēlāk, varēs pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Pabalstus piešķirs un izmaksās laikā no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. decembrim. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta apmērs būs 180 eiro mēnesī. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periods būs ne ilgāks par četriem mēnešiem.

Vairāk informācijas: Finanšu ministrijas mājaslapā (www.fm.gov.lv )

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: