Piemaksās par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības novēršanu martā mediķi saņems līdz pat 50% no darba algas, bet tālāko divu mēnešu laikā tās būs 20% apmērā, lēma valdība.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka piemaksām mediķiem Ministru kabinets lēmis novirzīt astoņus miljonus eiro. Tādējādi valsts varēs pateikt "Paldies!" Covid-19 pandēmijas ierobežošanā iesaistītajiem mediķiem, skaidroja premjers.

Šonedēļ veselības ministre Ilze Viņķele skaidroja, ka piemaksas attieksies uz tiem mediķiem, kuri "diendienā kopš februāra beigām brauc pie cilvēkiem uz izsaukumiem, ņem analīzes, strādā laboratorijās, veic epidemioloģisko uzraudzību".

Piemaksas saņems Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, ģimenes ārsti, Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, Veselības ministrijas Krīzes vadības grupas speciālisti, Latvijas Infektoloģijas centra mediķi, kā arī laboratorijās un uzņemšanas nodaļās strādājošie.

Tāpat piemaksas saņems farmaceiti un viņu palīgi. Patlaban par kompensējamo zāļu receptēm no pacientiem tiek ieturēti nelieli maksājumi, ko saskaņā ar valdības piedāvājumu trīs mēnešu periodā varētu tikt atstāti aptiekām farmaceitu atalgojumam.

Vienlaikus ģimenes ārstiem martā piemaksas būs līdz 30%, bet aprīlī un maijā - 20% no pie darba algas. Jau tagad ģimenes ārsti pastiprināti strādā ar pacientiem, kuriem ir Covid-19 saslimšana, un personām, kuras noteiktas kā kontaktpersonas. Tāpat pieaudzis darba apjoms konsultējot citus pacientus, ņemot vērā, ka visās ārstniecības iestādēs tiek samazināts sniegto pakalpojumu apjoms.

Piemaksa tiks rēķināta no vidējās algas konkrētā mediķu kategorijā, skaidroja Viņķele. Atlīdzību varēs saņemt jau aprīļa sākumā kopā ar algu par martu.

"Tas ir mazākais, ko valdība var darīt, lai teiktu sirsnīgu paldies mūsu mediķiem," teica Viņķele.

Attiecībā uz farmācijas nozares darbiniekiem piešķirto finansējumu, VM norādīja, ka šobrīd indikatīvi iezīmētā summa farmaceitiem ir 291 000 mēnesī, un tā būs atkarīga no atprečoto kompensējamo medikamentu recepšu apjoma. Finansējums tiks piešķirts aptiekām, nosakot, ka tas ir izlietojams vienīgi piemaksām farmaceitiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: