Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā, deputāti pēc vairāk nekā divu stundu ilgām debatēm neatkāpās no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sākotnēji piedāvātā modeļa, kas paredzēja Ventspils pilsētu iekļaut Ventspils novadā.

Deputāti ignorēja gan Ventspils novada, gan Ventspils pilsētas vadības un iedzīvotāju paustos argumentus saglabāt Ventspils novadu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību un Ventspils pilsētai saglabāt republikas pilsētas statusu, kāds tas saglabāts Liepājai, Daugavpilij un Rēzeknei, mainot sākotnējo ieceri.

Deputāti Regīna Ločmele-Luņova un Viktors Valainis no VARAM pārstāvjiem nesaņēma skaidru atbildi, kādi ir argumenti tam, ka līdzīgai ostas pilsētai Liepājai ir saglabāts republikas pilsētas statuss, bet Ventspilij nē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces padomnieks pašvaldību un reģionālās attīstības jautājumos Madars Lasmanis atzina, ka lēmums par republikas nozīmes pilsētas statusa piešķiršanu Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij pieņemts koalīcijas padomes sanāksmē, kurā viņš neesot bijis klāt.

Ventspils novada domes deputāts Andris Jaunsleinis atzina, ka, klausoties diskusiju, viņam neesot saprotams, kas ir valsts intereses, ja klaji tiek ignorēts iedzīvotāju viedoklis. Viņš pauda šaubas, vai tā maz vairs ir Latvija, par ko patlaban deputāti pieņem lēmumus.

"Pieņemot Ventspils novada un pilsētas apvienošanu, jūs parakstāt nāves spriedumu gan pilsētai, gan novadam," skarbs savā vērtējumā bija Jaunsleinis.

Savukārt Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks pauda uzskatu, ka, īstenojot reformu, Ventspils novads tiek izmantots, lai mazinātu Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga politisko un ekonomisko ietekmi.

Šorīt iknedēļas preses konferencē Lembergs teica, ka viņam uz Saeimu braukt nav jēgas, jo politiķi lēmumu ir pieņēmuši un no tā neatkāpsies. Viņš uzskata, ka tas tiek darīts mērķtiecīgi, lai mazinātu patlaban opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības un tās sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" ietekmi Latvijas pašvaldību vadībā.

Ventspils pilsētas domi pārstāvēja domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, kurš norādīja, ka Ventspils pilsētas un Ventspils novada apvienošana ir nepamatota un prettiesiska.

Viņš norādīja, VARAM sagatavotie ziņojumi un pašvaldības profils satur neprecīzus datus un uz pierādījumiem nebalstītus apgalvojumus. Viņš uzsvēra, ka patlaban pret Ventspils pilsētu tiek pārkāpts vienlīdzības princips gan attiecībā uz Eiropas transporta tīkla attīstību, gan Latvijas nākotnes telpisko struktūru, jo Latvijas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam Ventspils, tāpat kā Liepāja un Daugavpils, kas netiks apvienotas ar novadiem, ir Baltijas jūras reģiona līmeņa attīstības centrs.

Vītoliņš norādīja, ka robežu grozīšana Ventspils pilsētai, nesaglabājot republikas nozīmes pilsētas statusu, uzskatāms par politisku izrēķināšanos ar Ventspils pilsētu, izslēdzot iespēju Ventspilij pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) finansējumu, kas būs paredzēts pilsētām, jo Ventspils līdz šim ir demonstrējusi augstu līmeni ES fondu līdzekļu piesaistē, izstrādājot kvalitatīvus un konkurētspējīgus projektus.

Ventspils pilsētas deputāts Guntis Blumbergs pārmeta komisijai, ka, ierodoties uz konsultācijām, viņš cerējis saņemt atbildes uz pašvaldības uzdotajiem jautājumiem. Taču neko tādu komisija, acīmredzot, nav pat plānojusi, vīlies atzina Blumbergs.

Lasi vēl

Komentāri (105)

  • -2
    Kriska 07.02.2020, 16:48:22

    Kurš gribēs šķirties no sava amata? Pārmaiņu arī neviens negrib. Čakarē tikai cilvēkus. Kādēļ bija vajadzīga reforma ar 300 novadiem.

  • 0
    Pipars 08.02.2020, 11:01:09

    Tik tiešām,kas vainas bija 26 rajoniem,kas aptuveni līdzinājas pirmskara 19 apriņkiem.
    Bet iepriekšejo reformu veica Tautas partija,kura velejās parņemt varu visās pašvaldibas!
    Tieši tas pats notiek ari tagad,tikai tagad patreiz valdoša koalicija ari vēlas parnemt varu pašvaldibās nereķinoties ar iedzīvotaju viedokli!
    Vai ir vajadzīga tāda Saeima un deputati,kas neklausa savus darbadevējus vēlētajus???

  • -5
    reku 07.02.2020, 16:49:49

    Tāpēc jau visi atstādinātā deputāta līdzdalībnieki spurojas,ka viņu "pahana" ietekme varētu mazināties?

  • -8
    otrakeda . 07.02.2020, 16:54:26

    Supper!
    Latvieši saliedējās!
    Mazajam vīriņam,ar ķēdes suņiem
    nav patīkams fakts.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 07.02.2020, 17:22:48

    "Nāves spriedums pilsētai, neuzklausītie iedzīvotāju viedokļi" ... man neviens nav prasījis :

    Nekas, mūsu varenais četrinieks taču izcels novadu saulītē.
    Ventspils novads, novads ar nākotni!

  • -18
    tery 07.02.2020, 18:25:19

    Lai kāda būtu attieksme pret Ventspils vadību, jāatbild sev uz citu jautājumu - vai es gribu, lai Ventspils pilsētu apvieno ar Ventspils novadu? Es , piemēram, negribu. Vispār, cilvēki, kas notiek? Vai kāds var beidzot paskaidrot, kas notiek Ventspilī?

  • -4
    otrakeda . 07.02.2020, 18:37:45

    tery var apvienot ar otru tery
    pat vel dumjāku!
    Manam der,ka Latvija apvienojas!
    un zīdītajiem samazina vietas
    pie tautas pupiem!

  • -7
    otrakeda . 07.02.2020, 18:33:27

    Blumbergs,Vitoliņš un citi
    rej,rej un rej.
    Vienreiz skatos
    Tobāgo Rimītī
    krikšķēdams,krakšķēdams
    Blumbergs pārvietojas:
    kājiņas tievas-rumpis uzbarots.
    Zēl cilvēka-dzīvi "noēdis",un viss!

  • -3
    otrakeda . 07.02.2020, 18:49:02

    Šodien,Kuldīgas ielā
    piestāja,sudrabkrāsas 'Škoda"
    Gundega,ar krāšņu ziedupušķi,
    izkāpa spriganāk
    par AL vietniekiem.
    Lai gan,kantoris ir viens..

  • -8
    Pipars 07.02.2020, 19:00:17

    Varbut laiks atlaist Saeimu???
    https://lvportals.lv/skaidrojumi/310671-parakstu-vaksana-par-saeimas-atsauksanu-ka-un-kad-2019

  • -1
    Peļu junkuriene 07.02.2020, 19:55:55

    Viss pareizi!

  • -17
    Latvija pāri visām! 07.02.2020, 19:56:25

    Atriebība tā varētu būt, bet tur neko nevar darīt - uzvarētāji zaudētājus...
    Nav Aiviņš par mums ventiņiem pietiekami cīnījies, nav, ir - tikai par savām interesēm.
    Un Ventspils var attīstīties arī kopā ar novadu, manas intereses ir abos.

  • -3
    Elviss22 07.02.2020, 20:02:38

    Nesaprotu ko tas Jaunsleinis pielipis pie Ventspils novada domes kā deputāts, kāds viņam sakars ar Ventspils novadu, lien visos caurumos. Pārāk maz to iedzīvotāju gan pilsētā gan novadā, nav jau kas maksā tos nodokļus, lai visus ierēdņus pabarotu un to ēdāju ir ļoti daudz, it īpaši novada pašvaldībās.

  • -21
    Tas pats 07.02.2020, 22:21:09

    Kā jau daudzos rakstos tiku teicis. Balsojiet par saeimas atlaišanu "Latvija. lv" un steidzīgi. Kā redzat apetīte šiem kungiem aug ēdot. Ventspils ostu mūsu pilsētai atņēma. Un tagad vēl atņem republikas pilsētas statusu. Mums neviens neko neprasa. Mēs neesam nekas. Lembergu ēd un nevar apēst. Tagad mums Ventspilniekiem ķeras klāt. Nu vai tad nav šis vis jāizbeidz vienreiz. Jauno komunistu partija grib iznīcināt ne tikai Lembergu bet arī visu kas ar viņu saistīts. Tai skaitā arī pašu pilsētu. Pat jūs Lemberga nīdēji nāciet pie saprāta. Ka runa nav par Lembergu bet gan par mūsu pilsētu. Par pilsētu kurā esam dzimuši un auguši. Un kurā dzīvo mūsu bērni. Padomājiet par mūsu Latviju. Šī valdība ir jāatlaiž. Valdība kurai uzspļaut uz iedzīvotāju viedokļiem. Tādai valdībai nav jāpastāv. Balsojiet par atlaišanu.

  • 0
    ventspilniece.lv 08.02.2020, 12:31:17

    Ko tad galu galā gribi atlaist,saeimu vai valdību?
    Atlaist saeimu-tas būtu kā medusmaize prokremliskajam sveštautiešu grupējumam,kurš sevi par saskaņu dēvē.Tie censtos rauties pie varas...

  • -16
    Latvija pāri visām! 07.02.2020, 22:51:35

    Nav ko nīdēt - Aiviņš ilgtermiņā izrādījās švaks politiķis.
    Tas tev nav priekš sevis naudu taisīt, kamēr mēra amatā.
    Mēs, ventiņi jau arī viņam bijām vajadzīgi vien tiktāl, ciktāl viņa statuss te deva šo iespēju.
    Vilka te no citurienes ko varēja atvilkt un vietējiem nekādas priekšrocības nebija.
    Tā kā, Aiviņa problēmas ir Aiviņa problēmas. Jābūt kaut kam nopietnākām lai sāktu cīnīties pret Rīgas kundziņiem.

  • -16
    Latvija pāri visām! 07.02.2020, 22:58:54

    Tā viš i' - Aiviņš te rūpējās lai pensionāru elektorāts viņu atkal pārvēlētu un tas arī viss, bet stabilu atbalsta bāzi sev neizveidoja.
    Tie 3000 eiro, kas zaudēti viņa izdomātās dzīvokļu privatizācijas aizlieguma afēras rezultātā,
    man personīgi liek noskatīties uz šo teātri no malas. Man viens pīpis vai te saucas republikāniskā pilsēta vai kopā ar novadu.
    Ne mana cūka, ne mana druva.
    Un ne mana cīņa.
    )

  • 0
    A.n.i.t.a 08.02.2020, 05:34:44

    Nez, vienīgā pilsēta novadā (Piltene) tagad būs ciems, ja jau Ventspils vairs neskaitīsies kārtīga pilsēta?

  • -3
    Nah Nahs VIII 08.02.2020, 08:29:55

    Atstādinātais deputāts varbūt varētu sekot advokātam Platacim...

  • -17
    Tas pats 08.02.2020, 10:28:36

    Kurzemniek: tu raksti par privatizētiem dzīvokļiem. Afēra saki. Nu un tagad tu ar to dzīvokli vari darīt ko gribi. Tas taču ir privātīpašums. Ar šo vārdu tad arī beidzās vis tavs privātīpašums. Vis ko tu ar viņu darīsi maksāsi nodokļus. Lielākā daļa tie saucamie mājas pārvaldītāji cilvēkus cenšas apčakarēt. Piemērs pat tagad daudzi sūdzas ka siltajā ziemā maksā par siltumu kā citus gadus. Katrā mājā ir apkures siltummezgls kur mājsaimniekam jāregulē siltuma padeve. Citur ir automātiski, bet tāpat tam jāseko līdzi. Es jau neaizstāvu Lembergu. Es rakstu lai tādi kā tu kuriem vienalga kur dzīvot. Pilsētā vai cūku kūtī nesauktu sevi par Ventspilniekiem. Valsts cīnās ar Lembergu un pie viena savos netīrajos politiskajos gājienos iejauc arī mūs Ventspilniekus. Cik stulbi lēmumi ir pieņemti šīs valdības laikā un cik vēl būs pieņemti. Un tas vis tāpēc ka daudziem patīk būt verga lomā. Lembergs par mums maz cīnījies. Protams tie kas viņu ienīst un sauc par zagli pat savā acī bomi ne saskatīs.

  • -6
    Tas pats 08.02.2020, 10:59:03

    Mani nebiedē VDD. IR VĀRDA BRĪVĪBA un man ir tiesības kritizēt valdību. Kā arī man ir tiesības nobalsot par saeimas atlaišanu. Bet jūtos tā itkā es dzīvoju padomijā nevis BRĪVĀ LATVIJĀ. Valsts varai tautas viedoklis neko nenozīmē. Dara kā grib un ko grib. Traucas uz priekšu kā lokomotīve bez bremzēm. Aiz sevis neatstājot neko.

  • -16
    Latvija pāri visām! 08.02.2020, 12:21:49

    Vilni Plūme, runa ir par to, ka tobrīd visvarenais Lembergs neļāva privatizêt dzīvokļus par sertifikātiem, kā citur valstī. Un cilvēki tos vnk pārdeva, necerot vairs tos izmantot. Arī es.
    Neviens toreiz nevarēja padomāt ka viena krieviete uzvarēs tiesā visvareno Aiviņu un privatizāciju būs spiesti atļaut. Bet sertifikātus nācās pirkt jau par lielu naudu. Vēl jautājums, vai tik Aiviņam netieši nebija arī firmas, kas tos par lēto pirka un dārgi pārdeva.
    Bet par Saeimas atlaišanu labprāt parakstītos, nepatīk man to purni.

  • -13
    Latvija pāri visām! 08.02.2020, 12:31:46

    Un pilnīgi piekrītu, ka LR valsts vara ir absolūti impotenta, morāli un mentāli kastrēta,
    ko tā kārtējo reizi apliecināja, nospļaujoties par Kristīnes Misānes neapskaužamo likteni,
    ko tagad dāņu seksminoritātes grib izdot Dienvidāfrikas cilvēkēdājiem aprīšanai.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: