Šāda atziņa, piedaloties Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē, kurā deputāti 7. februārī pieņēma lēmumu apvienot Ventspils pilsētu ar novadu, radās Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietniekam Mārim Dadzim.

Par sēdē dzirdēto un redzēto Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, viņa vietnieks Māris Dadzis, deputāte Dace Vašuka un z/s "Oši" īpašnieks Raitis Krūmiņš 10. februārī izteicās Ventspils novada domē rīkotajā preses konferencē, norādot ka viņiem nav pieņemams Administratīvi teritoriālās reformas komisijas lēmums. Runātājiem ir cerība, ka arī iedzīvotāji paudīs savu attieksmi par Ventspils novada saglabāšanu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību, ļaujot Ventspilij saglabāt republikas pilsētas statusu.

Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atgādināja, ka iedzīvotāju aptaujā, ko veica Ventspils novads un Ventspils, vairums respondentu bija par Ventspils novada un Ventspils kā atsevišķu teritoriju saglabāšanu. "Mūsu argumentos komisija neieklausījās un parādīja savu nekompetenci. Viens no mūsu pamatojumiem bija arī tāds, ka Ventspils novada rādītāji ir labāki nekā Rēzeknes un Daugavpils novadam, salīdzinājām sevi arī ar Līvānu novadu. Iedzīvotāju skaita samazinājums Ventspils novadā ir mazāks nekā iepriekš pieminētajos novados, turklāt mums ir daudz vairāk bērnu un jaunu cilvēku. Arī ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju ir daudzreiz lielāki – pat salīdzinot ar Talsu un Kuldīgas novadu," norādīja Aivars Mucenieks. Viņš ir pateicīgs diviem Saeimas deputātiem, kuri dedzīgi atbalstīja Ventspils novada un Ventspils šķirtību – tā bija deputāte Regīna Ločemele-Luņova ("Saskaņa") un Viktors Valainis ("ZZS").

Deputāte Dace Vašuka bija neizpratnē, kādēļ Ventspilij un Jelgavai nepiemēro tās pašas prasības, kuras Liepājai, Rēzeknei, bet nepārprotama Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē bija atbilde, ka lēmums pieņemts koalīcijas padomē. Viņa norādīja, ka atņemt Ventspilij republikas pilsētas nozīmes statusu ir pats sliktākais, ko valdība var izdarīt. Uzņēmējs Raitis Krūmiņš izteicās, ka reformas projekts ir sagatavots ļoti zemā referāta līmenī, tas ir ļoti tālu no bakalaura vai maģistra darba. Viņš cer, ka kādreiz tauta uzzinās savus "varoņus", kuri ir sagatavojuši svarīgo dokumentu. Raitis Krūmiņš minēja, ka lēmums par Ventspils un novada apvienošanu bijis pieņemts jau pirms sēdes, tādēļ tā bijusi tikai formalitāte. Uzņēmējam ir bažas par lauku skolu likvidēšanu un kultūras aktivitāšu samazināšanos Ventspils novadā.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks uzskata, ka viens no iemesliem, kādēļ ministrija vēlas "saprecināt" Ventspili un Ventspils novadu, ir koalīcijas vēlme mazināt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ietekmi, bet "tas ir maldinošs uzskats, un šādā veidā koalīcija savu mērķi nesasniegs, un Lembergs savu ietekmi saglabās gan Ventspilī, gan arī novadā". Reformai ir politiski motīvi, sacīja Ventspils novada domes deputāte Dace Vašuka, piebilstot, ka nav zināms, kad beidzot notiks Vides aizsardzības un reģionālas ministrijas solītās tikšanās ar iedzīvotājiem.

Ventspils novada domes deputāti pieļauj iespēju vērsties Satversmes tiesā, vienlaikus apzinoties, ka tādējādi uz vairākiem gadiem būs iesaldēta Ventspils un novada attīstība. "Ir drauds, ka mūs "noliks" uz pauzes, kamēr visi citi ies uz priekšu," rezumēja Dace Vašuka.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • -6
    FerdinanTs. 10.02.2020, 16:10:45

    Pret Lemberga ietekmi,iespējams,ir tikai viens līdzeklis.
    Ne atstādināšana,ne sankcijas.

  • -1
    MG 10.02.2020, 18:05:55

    "Demokrātija ir visbīstamākā valsts pārvaldes forma.
    Demokrātijā tie, kuri kontrolē masu informācijas līdzekļus, kontrolē elektorāta saprātu, un tātad tiem ir tāda vara, par kuru pagātnes diktatori un monarhi varētu tikai sapņot.
    Demokrātijas vienkāršākais apraksts: pieņemam, ka trīs cilvēki veido valdību, un katram ir viena balss. Un divi balso par to, lai apzagtu trešo.
    (D.Leins)

  • -2
    Spīdola 10.02.2020, 18:09:58

    Bet totalitārisms pat nav jāspēlē.

  • -3
    vecakais22 10.02.2020, 18:38:32

    Novads eksistee pateicoties Izliidzinaashanas fondam krediitam Valsts kaseeu un iedziivotaaju darba vietaam pilseetaa

  • -2
    Cau 10.02.2020, 20:45:05

    Dzīvoju novadā. Kam man viņš vajadzīgs? Visas lietas jākārto pilsētā. Vietējā administrācija tikai dzer kafijas un atsēž savas stundas.
    Un Rīgas kungi pariezi patieca divas administrācijas vienā pilsēta nav vajadzīgas.

    Novads ar savu nevarēšanu šo visu ir pats panācis. Sen bija laiks izvākties no pilsētas.

    Novadā lielāka daļa uzņēmēji ir par apvienošanu tikai visiem jāklusē! Neviens negrib būt melnajā sarakstā.

  • -4
    domāju 12.02.2020, 16:49:11

    Kādas tad lietas jākārto pilsētā?

  • 0
    Cau 12.02.2020, 18:45:01

    Pašvaldība jau tā pat pilsētā. Vai iesniegt iesniegumu vienā ēkā vai otrā neko tas nemainīs. Un šajos laikos visu var iesniegt arī elektroniski.

    Skolas pilsētā, bērnudārzi pilsētā, veikali arī.

    Tautā klejo teiciens: Katrs pašvaldības darbinieks ir atņemts darbinieks privātajā sektorā. Nu nevajag katrā pagastā, pārvaldnieku, tad vēl vietniekus, grāmatvežus, saimnieciskās dāļas vadītājus un vēl nezin kādas štata vietas un pie tam lielāka daļa nav pat uz pilnu slodzi. Var uz 2 vai 3 pagastiem uzturēt vienu šādu vietu.

  • -11
    Latvija pāri visām! 10.02.2020, 22:50:33

    Loģiski - satraucas amatpersonas, kurām tagad ir lielāka konkurence uz krēslu.

  • -4
    domāju 12.02.2020, 16:52:13

    pagastveču skaits ša vai tā nemainīsies. darbinieku skaits, kas sniedz pakalpojumus pilsētniekiem vai novadniekiem- arī nemainīsies. Var samazināties dažu priekšnieku skaits un deputātu skaits novadam . Tīri matemātiski: būs vairāk deputātu pilsētai un mazāk novadam, jo novadā ir 3 x mazāk iedzīvotāju kā Ventspilī. Un interesanti, kā ventspilnieki lems par dzīvi Zlēkās vai Usmā?

  • -2
    Pipars 11.02.2020, 03:32:25

    Jāparceļ novada dome uz vienīgo novada pilsētu Pilteni.

  • -8
    Narushevich Yelena 11.02.2020, 09:21:47

    Bet kāpēc tad Liepājā atstāja abas pašvaldību administrācijas vienā pilsētā? Kur tad vienlidzības princips?

  • -8
    Narushevich Yelena 11.02.2020, 09:24:02

    Un sanāk tā, ka nevis novadu izmetis no pilsētas, bet otradi -- pilsētu, jo šeit jau būs novada centrs.

  • -3
    Spīdola 11.02.2020, 13:57:20

    Kādēļ tiek salīdzinātas Liepāja un Ventspils? Visos laikos, sākot no 1.neatkarīgās Latvijas laikiem, tām ir maz kas kopīgs. Liepāja ir maza lielpilsēta, Ventspils - liela province. Pat nav nozīme šeit uzskaitīt visas šī brīža atšķirības. Galvenā, veidojot teritorio reformu, ir vairāki lielie novada centri- Aizpute, Pāvilosta, Grobiņa....Mums ir viena vienīga daudz maz nozīmīga vieta novadā Piltene. Un arī tai nozīmīgums ir tikai vēsturisks. Viss. Vairāk nav nekā tāda, kas būtu liekams svaru kausos pret Liepāju un tãs novadu. Var saprast, ka vb ir jāaizstāv domes pozīcijas viedoklis, bet nepazemojot sevi un profesiju.

  • -3
    domāju 12.02.2020, 16:53:10

    Nu un Rēzekne?

  • -1
    Reptīlis 11.02.2020, 14:15:45

    Pagājušās nedēļas VB numurā skaidri rakstīts- janvārī Ventspilī piedzimuši 27, bet miruši 61. Starpība 34. Ja pieņemtu pat starpību 20, tad gadā tas sanāktu 240 cilvēku. Tas jau ir viens vidējs uzņēmums. Nu mirst tā pilsēta, mirst , un novada pievienošana arī to ilgi neglābs.

  • -5
    domāju 12.02.2020, 16:54:13

    Kā visur Latvijā un arī pat daudz viet Eiropā. Kāpēc tad Eiropas valstis labprāt pieņem migrantus un bēgļus, jo tur tas pats...

  • -6
    domāju 12.02.2020, 16:54:44

    un ja novadu apvienos ar Ventspili- vairāk dzims un mazāk mirs? :)

  • 0
    vecakais22 11.02.2020, 14:16:23

    Lielaaka probleema ir uzbliidushais admin/ aparaats 2 prieksjnieki unkopaaveel 6 vietnieki tiem tie lielaakie krenjki

  • 0
    otrakeda . 12.02.2020, 13:32:59

    VB pivienotā foto recenzijas .)
    "Dacīte, ar trīs pacientiem"
    Potences rehabilitācijas centrs,Ventspils novads,Latvija

  • 0
    otrakeda . 12.02.2020, 13:35:30

    'pievienotā' (stulbā datora klaviere) .)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: