27. novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm.

''Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv tās draudi. Ir būtiski regulāri pārbaudīt trauksmes sirēnas, lai, ja būtu nepieciešams tās izmantot reālā situācijā, tas nostrādātu bez aizķeršanās. Šogad VUGD trauksmes sirēnu pārbaudi organizē citādāk - pārbaudot trauksmes sirēnu iedarbināšanu dažādos mērogos, sākumā iedarbinot sirēnas visā valstī, bet vēlāk atsevišķi vienā pilsētā,'' norāda VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Ivars Nakurts.

VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem (radio un TV). Līdz šim vienmēr trauksmes sirēnu pārbaude veikta vienlaicīgi visā valstī, bet šoreiz, lai pārbaudītu iespēju trauksmes sirēnas ieslēgt atsevišķi tikai vienā pilsētā, trauksmes sirēnu pārbaude Ventspilī tiks veikta vēlākā laikā, nekā pārējā valstī.

27. novembrī no plkst.10 līdz plkst.10.20 visā valstī, izņemot Ventspils pilsētu, tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm, bet Ventspilī sirēnu pārbaude notiks no plkst. 10.30 līdz plkst. 10.40.

Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzird, nevajag uztraukties, jo ārkārtas gadījumos tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana pa skaļruņiem. VUGD aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu viesus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos lieki uztraukumi.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā (atkarībā no sirēnas izvietojuma augstuma, teritoriālās apbūves īpatnībām, pilsētas ikdienas trokšņiem, gaisa mitruma un vēja stipruma). VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Inta 27.11.2019, 11:10:55

    Ostgalā nedzirdēju nevienu pārbaudi,arī pie atvērta loga!

  • 0
    ms.bubble 27.11.2019, 12:32:35

    Pilsētas 9-stāvu - ne skaņas.
    VeA - ne skaņas.
    Centrā - ne skaņas.
    Sanāca braukt cauri visai pilsētai tajā laikā.
    Ne skaņas.
    Varbūt ne tikai cita laika zona Ventspilij ir , bet arī datumu zona? hehe

  • 0
    Info centrs 27.11.2019, 14:23:04

    Labdien.
    Paldies par jūsu jautājumiem. Esam tos adresējuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kas sniegs oficiālu atbildi.

  • -2
    Viktors Torpēda 27.11.2019, 14:29:12

    Bet re ku rakstā rakstīts - Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzird, nevajag satraukties, jo ārkārtas gadījumos tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana pa skaļruņiem. Tāpat visi zina, ka tādos - aizdomu brīžos ir jāieslēdz telefons, radio, TV - nav jau tā, ka pirmo gadu par to stāsta.

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 27.11.2019, 15:59:05

    Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Agrita Vītola informē:
    Valstī kopumā ir izvietotas 164 trauksmes sirēnas un to signāls nav dzirdams visās apdzīvotajās teritorijās. Tomēr uztraukumam nav pamata, jo reāla apdraudējuma gadījumā iedzīvotāju apziņošanai tiks izmatotas arī citas iespējas, piemēram, informācijas izziņošana izmantojot operatīvo dienestu transportlīdzekļu skaļruņus. Nepieciešamības gadījumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un pašvaldības policijas amatpersonas dosies uz mājokļiem informēt iedzīvotājus.
    Konkrētāk par sirēnu signāla dzirdamību Ventspilī, kur pārbaude šodien norisinājās no plkst. 10.30 līdz 10.40, informējam, ka pilsētā no sešām ierīcēm bez traucējumiem nostrādāja piecas. Par tehniskajiem traucējumiem, kuru dēļ nenostrādāja viena no ierīcēm, informācija tiks nodota Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, kas atbild par trauksmes sirēnu uzturēšanu.

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 27.11.2019, 15:59:44

    Turpinot iepriekšējā komentārā sniegto atbildi:
    [..] Iespējams, sirēnu dzirdamību ietekmē arī tas, ka pārbaude norisinās salīdzinoši īsu brīdi – trīs minūtes, kuru laikā ierīce rotēja ap savu asi, līdz ar to skaņas signāla intensitāte dažādos virzienos bija atšķirīga.

  • 0
    Nif nifs 28.11.2019, 08:10:50

    Pārbaudes bijušas arī iepriekš, personīgi es atrados tajā pašā vietā, kur citās reizēs. Citkārt dzirdēju ļoti labi, vakar neko, pilnīgi neko. VeA rajons.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: