Otrdien uz Ventspili tika atvesta pilsētas galvenā svētku egle – 19 metrus gara skaistule, kas nāk no Elkšķenes mežiem un uzstādīta Lielajā laukumā. 30. novembrī tieši šeit notiks Ziemassvētku egles iedegšanas svētki.

Pilsētas galvenā Ziemassvētku egle tika izvēlēta ļoti rūpīgi. «Kopā ar Ventspils labiekārtošanas kombināta speciālistiem divas reizes braucām lūkoties egli. Pirmajā reizē – uz Zūru mežniecību, bet tā egle mums ne visai patika. Turpinājām meklējumus, un drīz vien mums piedāvāja apskatīt egli Elkšķenes mežā. Šī egle iepatikās vairāk, un mēs nolēmām palikt pie šīs izvēles,» stāsta Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš, piebilstot, ka koku izvēlējās pēc tā augstuma un kuplā zarojuma.

Otrdien egli nocirta un ievietoja Ventspils labiekārtošanas kombināta traktora piekabē. Traktora vadītājs Lauris, kurš katru gadu piegādā egles uz pilsētu, atzina, ka tik milzīgu vedis pirmo reizi! Koka augstums sasniedz 19 metrus, bet stumbra diametrs – aptuveni pusmetru. Cītīgi darboties ar milzīgo egli vajadzēja arī pieredzējušajam autoceltņa vadītājam Dmitrijam no Ventspils kompānijas Samrode. Arī Dmitrijam šī nav pirmā reize, kad viņš iesaistās šāda veida darbībā. «Izkraut egli laukumā ir vieglāk, nekā to uzlikt uz piekabes mežā,» atzīst Dmitrijs, kurš ar autoceltni ieradās Lielajā laukumā agrāk nekā traktors ar egli. Tas arī ir saprotams: tik neparasta un liela krava ir jāpārvadā ar mazu ātrumu.

Pēcpusdienā Lielajā laukumā jau bija sanākuši Komunālās pārvaldes un Ventspils labiekārtošanas kombināta darbinieki un speciālisti. Pirmo reizi Ventspils galvenā egle tiek uzstādīta nevis Rātslaukumā, kas jau kļuvis nedaudz par šauru visiem Ziemassvētku egles iedegšanas svētku apmeklētājiem. Sākot ar šo gadu, pilsētas galvenā egle turpmāk atradīsies Lielajā laukumā. Stacionāra vieta egles uzstādīšanai un nostiprināšanai tika paredzēta jau laukuma projektēšanas laikā. Ir ierīkots arī elektrokabelis, kas nodrošinās zaļās skaistules svētku gaismiņas.

Šogad kāja egles nostiprināšanai tika pagarināta, lai nodrošinātu stabilāku koka stāvokli. Ventspilnieki atceras, ka iepriekšējos gados spēcīgā vēja dēļ Ziemassvētku egle Lielajā laukumā ne reizi vien bija sasvērusies un pat kritusi. Ar jauno stiprinājumu tā nevajadzētu notikt. Gatavojoties egles piegādei, kājas metāla cilindra augšējo daļu ar milzīgām stiprinājuma skrūvēm pa visu perimetru izvirzīja no laukuma granīta seguma vairāk nekā metru uz augšu. Aptuveni tikpat daudz egles kāja aiziet gruntī. Puriņš ir pārliecināts, ka tāds stiprinājums egli noturēs jebkuros vēja apstākļos.

Zaļā skaistule Ventspilī nonāca Valsts policijas mašīnu pavadībā, par ko Komunālā pārvalde ir pateicīga policijas darbiniekiem. Pateicoties Valsts policijas eskortam, egli pa pilsētas ielām izdevās transportēt bez problēmām, apstiprināja arī traktora vadītājs Lauris. Šķērsojot Ventas tiltu, traktors ar egli piekabē nogriezās uz Durbes ielu, no turienes – uz Zvaigžņu ielu un piebrauca pie laukuma. Izvēloties visīsāko maršrutu, traktora vadītājs transportēja egli uz laukumu no Kuldīgas ielas puses. Šeit egles izkraušanai jau bija sagatavojies autoceltnis.

Bija vajadzīgs kāds laiks, lai atbrīvotu piekabei piestiprinātos egles zarus un nostiprinātu koku celtņa strēlē. Un beidzot kuplā meža skaistule tika noņemta no piekabes un to sāka lēni celt, lai tā nostātos visā savā krāšņumā. Pirms egles resno stumbru ievietot sagatavotajā stiprinājumā, Ventspils labiekārtošanas kombināta darbiniekiem vajadzēja vēl pacīnīties, apzāģējot zemākos zarus visapkārt stumbram un arī pašu stumbru, kas izrādījās resnāks par stiprinājuma cilindra caurumu. Taču pavisam drīz arī ar šiem pienākumiem bija tikts galā. Tagad krāšņā egle ar sveķu smaržu un lieliem čiekuriem gaida, kad tiks izrotāta un varēs iepriecināt lielos un mazos ventspilniekus.

Galvenā pilsētas Ziemassvētku egle uzstādīta Lielajā laukumā.

Ventspils labiekārtošanas kombināta darbiniekiem vajadzēja pacīnīties, lai teju pusmetru lielo stumbru ievietotu stiprinājuma cilindrā.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -3
    juris700 21.11.2019, 08:21:12

    darba drošības noteikumu pārkāpumi,pat vairāki!!!kur skatas darba aizsardzība???

  • -11
    Katja 21.11.2019, 10:48:41

    Kurš, ko ir pārkāpis? Tam,kurš fotogrāfē, iet garām vai strādā? Kā tad tur īsti ir?

  • -7
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 21.11.2019, 14:58:57

    PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” pateicas iedzīvotājiem par vērību. Informējam, ka ir veiktas pārrunas ar Ziemassvētku egles uzstādīšanā iesaistītajiem darbiniekiem un atbildīgajām personām par nepieciešamo individuālo darba drošības līdzekļu izmantošanu šāda veida darbos.

  • -3
    Vilis Skuja VII 21.11.2019, 12:42:01

    Kamdēļ tad nevarēja sameklēt maķenīt garāku,tā uz metriem 25,lai būtu augstāka par to dzelteno jumtu?
    Vai Kurzemes mežos tik švaka izvēle?

  • 0
    reku 21.11.2019, 16:39:25

    Vispārjau derēja padomāt par nopietnāku stiprināšanu.Apmēram 2/3 no augstuma piestiprināt četras troses-atsaites.Un četrās vietās iebetonēt šīm atsaitēm fiksācijas punktus,tad varētunospriegot tā,lai neviena vētra nenogāž.Līdzīgi kā kādreiz mazajām katlumājām skursteņi bija nostiprināti ar atsaitēm.
    Lai inženieri padomā.

  • -2
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 22.11.2019, 11:23:26

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” pateicas par izrādīto interesi un informē, ka komentārā minētais ierosinājums tiks izvērtēts.

  • 0
    karlito 21.11.2019, 17:54:42

    Skaista egle,lai spoži mirdz!

  • 0
    Krišs Daugulis 21.11.2019, 19:00:38

    Nez eglēm nav sava leģenda par to, ka katru gadu "pūķim" jāziedo skaistākā "meitene" uz neatgriešanos?
    Un ja nu ierodas "egles dēls", kurš "pūķim" nocērt visas galvas...!

  • 0
    krusttevsflorencs2 21.11.2019, 21:02:10

    Egles dēls Čiekurs?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: