Aizvadītās nedēļas izskaņā tika dots starts un sākās divu gadu laika atskaite, kad mūsu pilsētā, Rūpniecības iela 2, ir jābūt uzceltam Zinātnes un Inovāciju centram.

Tam, ka svinīgais starts Zinātnes un Inovāciju centram (ZIC) tika dots koncertzālē Latvija, piemita zināms simboliskums: pirms diviem ar pusi gadiem aizsāktā un mazāk nekā pirms trīs mēnešiem uzbūvētā koncertzāle it kā nodeva stafeti nākamajam svarīgajam pilsētas infrastruktūras objektam. Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis un Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks simboliski nodeva celtniecības ķiveres pušu pārstāvjiem, kuri piedalīsies, kontrolēs un būs atbildīgi par ZIC celtniecību. Vēršoties ar svinīgu uzrunu pie klātesošajiem, Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs salīdzināja koncertzāli ar topošo ZIC – izveidotu Ventspilī mūzikas instrumentu, «kas mums vēl ir jāiemācās spēlēt», ar instrumentu intelekta attīstībai, kas palīdzēs salīdzināt mūsu pilsētu ar līdzīgiem centriem pasaulē un tajā pašā laikā kļūs par unikālu objektu, kam analoģisku nebūs nekur. Diez vai Ventspilī varēs izveidot kaut ko tik unikālu šajā jomā, taču, ja izdosies kombinēt visu labāko, kas ir pasaulē, pārņemot pasaules pieredzi, tad tas būs ļoti labs produkts, piebilda mērs. Meklējot idejas ZIC ekspozīcijai, pašvaldības speciālisti devušies komandējumos uz Eiropu, Ziemeļameriku un Japānu.

Jau ZIC ēkas fasādei ir jāatspoguļo centra intelektuālais saturs. Starptautiskā skiču konkursa otrās kārtas rezultātā uzvarēja Lietuvas arhitekta Audriusa Ambrasa piedāvājums. Arhitekts atzina, ka pirms trīs gadiem viņam tika izvirzīts sarežģīts uzdevums, jo ventspilnieki ir pieraduši pie izcilas arhitektūras, ņemot vērā pilsētā uzceltās ēkas un citus objektus. «Ventspils – tā ir pilsēta, kurā sapņi soli pa solim piepildās,» sacīja lietuviešu arhitekts, paužot cerību, ka viņa arhitektūras projekts gūs augstas kvalitātes iemiesojumu. Savukārt galvenā darbuzņēmēja – koncerna LNK Industries – pārstāve Aleksandra Strode norādīja, ka celtniekiem šis pasūtījums ir ne tikai liels gods, bet arī nopietns izaicinājums. «Tas patiesi ir unikāls projekts, kas Latvijā tiek īstenots pirmo reizi, un mēs esam gandarīti, ka projektu īstenot uzticēts mums,» uzsvēra Strode.

Zinātnes un Inovāciju centrā būs pieejami interaktīvie eksponāti, kas būs aizraujoši ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, raisīs interesi par zinātni un vēlmi nodarboties ar zinātniskajiem pētījumiem un atklājumiem. Ventspils Digitālajam centram uzticēts piepildīt ZIC ar zinātniski interaktīvajiem eksponātiem un izglītojošo saturu. Šeit varēs ne tikai iepazīt eksponātus, bet arī apgūt dažas programmas no tehnoloģiju un dabas zinātņu jomas. Visiem eksponātiem būs ne tikai izklaidējošā, bet arī izglītojoša funkcija, pastāstīja Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne. Visi digitālie pulciņi, kas darbojas Digitālajā centrā, arī pārcelsies uz ZIC.

ZIC celtniecība ir sākusies. Projektētājs ēkas apjoms ir 6300 m2, pie ZIC tiks uzbūvēts arī stāvlaukums vairāk kā 100 vieglajām automašīnām un 6 autobusiem. Līdz 2021. gada beigām Zinātnes centram ir jābūt uzceltam un nodotam ekspluatācijā. Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks sacīja, ka celtniekiem par galveno izaicinājumu kļūs ZIC ēkas oriģinālā fasāde ar mūsdienīgiem apdares materiāliem. Tikpat svarīgi arī nodrošināt ZIC ar kvalitatīvu saturu. Tiek plānots, ka katru gadu centru apmeklēs vidēji 80 000 cilvēku. ZIC tiks izveidotas 90 jaunas darba vietas, atgādina Kausenieks.

Simboliskā celtniecības brigāde, kas piedalīsies, uzraudzīs un uzņemsies atbildību par ZIC būvniecības gaitu.

Izklaides grupa demonstrēja vairākus ķīmiskos izmēģinājumus un eksperimentus, ļaujot pasākuma dalībniekiem izjust topošā centra zinātniski izklaidējošo gaisotni.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Pilsēta 15.10.2019, 11:41:32

    '' ... celtniekiem par galveno izaicinājumu kļūs ZIC ēkas oriģinālā fasāde ar mūsdienīgiem apdares materiāliem"

    Tas līdzīgi kā tehnikuma ēkai? Pirms kādiem 5 gadiem, uzreiz pēc atklāšanas, izsita divus stikla blokus un tie joprojām nav atjaunoti. Kaut gan solīja to izdarīt tuvākajā laikā. Esot tikai jāpasūta, jo esot tik unikāli, ka tādi jāražo katram pasūtītājam individuāli.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: