Irbenes radioteleskopā notika LOFAR - Latvia stacijas veiktspējas pārbaude, kas bija nozīmīgs atskaites punkts, lai būtu soli tuvāk uzņemšanai Starptautiskajā LOFAR tīklā.

Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš, un zinātņu prorektore Indra Dedze devās uz Amsterdamu, Nīderlandi, lai piedalītos Starptautiskajā LOFAR teleskopu tīkla (ILT- International LOFAR Telescope) valdes sēdē. Kā zināms, LOFAR stacijas atrodas arī citur pasaulē, kopā veidojot vienotu liela mēroga radioteleskopu tīklu - ILT.
Sēdes laikā tika lemts par LOFAR - Latvia iekļaušanu ILT tīklā. Ar vienbalsīgu valdes sēdes lēmumu LOFAR - Latvia stacija ir uzņemta ILT tīklā un kļūst par pilntiesīgu 52 starptautisko LOFAR staciju.

LOFAR ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti LOFAR antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no desmit līdz 240 MHz un izceļas ar savu revolucionāro dizainu. LOFAR - Latvia būs būtisks papildinājums lielākajam radioteleskopu tīklam pasaulē, kas savienots ar centrālo staciju Nīderlandes ziemeļos, tā veidojot vairāk nekā divu tūkstošu kilometru garu tīklu. Ar šo unikālo instrumentu astronomi varēs izpētīt un ielūkoties vēl tālāk Visumā.

LOFAR stacijas izveide gan VSRC, gan Latvijai sniegs jaunas zinātniskas iespējas ne tikai radioastronomijas sfērā, bet arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, ģeofizikā, ģeodēzijā, vides inženierijā un bioekonomikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: