Daudzbērnu mamma aptuveni piecus gadus nesaņēma no valsts ģimenes pabalstu par ceturto bērnu. Kad viņa to uzzināja, viņa nevarēja nekur apstrīdēt šo netaisnību, jo izrādījās, ka viss ir likumīgi.

Daudzbērnu mammas – ģimenes ārstes Annas Matvejevas – vairāk nekā 2000 eiro vērtā kļūda bija tā, ka viņa, iesniedzot pēc ceturtā bērna piedzimšanas Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Ventspils reģionālajā nodaļā pirmsdzemdību un pēcdzemdību slimības lapas, neuzrakstīja iesniegumu par ģimenes valsts pabalstu. Bet viņa šo iesniegumu neuzrakstīja tādēļ, ka, kā apgalvo pati Anna, pēc pirmo trīs bērnu piedzimšanas viņai tādu iesniegumu nevajadzēja rakstīt – valsts pabalsts tika piešķirts automātiski, kad bērns bija sasniedzis gada vecumu. Kad normatīvajos aktos tika ieviestas izmaiņas – par nepieciešamību rakstīt iesniegumu valsts ģimenes pabalstam – daudzbērnu mamma nezina joprojām.

Ārsti terapeiti Annu Matvejevu mūsu pilsētā zina daudzi, jo viņa pieņem kā ģimenes ārste pilsētas poliklīnikā. Taču, iespējams, ne visi zina, ka Anna Matvejeva vēl ir arī četru bērnu mamma. Vecākā meita jau ir pilngadīga un dzīvo atsevišķi. Bet trīs mazākie bērni ir nepilngadīgi, viņiem tagad ir 13, 8 un 6 gadi. «Pēc katra bērna piedzimšanas es jau pēc gada sāku strādāt. Ar otro un trešo bērnu man problēmu ar pabalstiem nebija. Es nesu uz VSAA pirmsdzemdību un pēcdzemdību slimības lapas un, kad bērns sasniedza gadu, sāku saņemt valsts ģimenes pabalstu,» stāsta Anna. Tā bija pēc viņu bērnu piedzimšanas 2006. un 2010. gadā.

Ceturtais bērns ārstu ģimenē piedzima 2012. gada decembrī. Par to, ka ģimene nesaņem pabalstu par ceturto bērnu, Anna uzzināja pavisam nesen, lai cik dīvaini nebūtu, no VSAA Ventspils nodaļas darbiniekiem. 1. aprīlī viņai piezvanīja un informēja par to. Tajā pašā dienā Anna Matvejeva devās uz VSAA nodaļu, uzrakstīja iesniegumu par valsts pabalstu un saņēma VSAA lēmumu piešķirt ģimenes pabalstu par ceturto bērnu, kas piedzima 2012. gadā, sākot no 2018. gada 1. oktobra, kā arī izmaksāt piemaksas pie ģimenes pabalsta par trīs bērnu audzināšanu 66 eiro apmērā mēnesī, sākot no 2018. gada 1. oktobra. Ar šo pašu lēmumu Annai Matvejevai tika atteikts izmaksāt ģimenes pabalstu par jaunāko bērnu laikā no 2013. gada 17. decembra līdz 2018. gada 30. septembrim – pamatojoties ar to, ka «valsts sociālais pabalsts pieprasāms sešu mēnešu laikā». Ja šis termiņš ir nokavēts, ikmēneša pabalstu izmaksā tikai par iepriekšējiem sešiem mēnešiem. Līdz ar to valsts viņai izmaksāja nesaņemto naudu, kas viņai pienācās, tikai par pusgadu.

Tādējādi Anna Matvejeva nesaņēma gandrīz piecus gadus pabalstu par ceturto bērnu, kas 2015. un 2016. gadā bija 34,14 eiro, bet no 2017. gada 1. janvāra – 50,07 eiro. No 2018. gada 1. marta par diviem un vairāk bērniem vecumā no gada līdz 20 gadiem vēl tiek piešķirta piemaksa pie ģimenes pabalsta: par diviem bērniem 10 eiro, par trīs bērniem – 66 eiro, par katru nākamo par 50 eiro vairāk. Anna Matvejeva līdz šā gada 1. aprīlim saņēma 66,90 eiro – ģimenes pabalstu un piemaksu par otro un trešo bērnu. It kā ceturtā bērna viņu ģimenē nebūtu bijis, lai gan Annas jaunākajam dēlam ir dzimšanas apliecība, personas kods un viņš šogad uzsāks skolas gaitas!

Daudzbērnu mamma uzskata, ka tāda attieksme no valsts puses pret viņu ir netaisnīga un nolēma apstrīdēt VSAA lēmumu. Tomēr jurists, ar kuru viņa konsultējās, atrunāja viņu meklēt taisnību, jo likums viņas situācijā ir valsts pusē. «Iznāk, ka es pati esmu vainīga, ka man valsts nemaksāja piecus gadus ģimenes pabalstu,» skumīgi konstatē ģimenes ārste. Viņa piezvanīja uz Tiesībsarga biroju, taču arī tur juriste telefoniski lūdza viņu nerakstīt vēstuli ar sūdzību, jo tādējādi viņa neko nepanāks.

Anna Matvejeva tomēr atnāca uz redakciju ar savu rūgto pieredzi, lai brīdinātu citas mammas, jo īpaši daudzbērnu, kurām, iespējams, nav laika sekot līdzi visām izmaiņām likumdošanas aktos, un, lai arī viņas, tāpat kā Anna, nezaudētu valsts ģimenes pabalstu, kas pienākas. Kad Anna ieradās VSAA Ventspils nodaļā rakstīt iesniegumu par pabalstu par ceturto bērnu, viņu nomierināja tādējādi, ka «tādu kā jūs ir daudz». Aprunājoties ar citām māmiņām, kas nesen laidušas pasaulē bērniņu, Anna saņēma tam apstiprinājumu: tik tiešām daudzi savas nezināšanas pēc nebija uzrakstījuši iesniegumus un arī kādu laiku nebija saņēmuši valsts pabalstu. «Izrādās, ka tagad ģimenes pabalsts ir jāprasa no valsts, automātiski, bērnam piedzimstot, to nepiešķir,» nosaka Anna. Viņa patiesi izjūt aizvainojumu arī uz VSAA Ventspils nodaļas darbiniekiem, kuri laikus viņai nepiedāvāja uzrakstīt iesniegumu. VSAA Ventspils reģionālās nodaļas vadītāja Evita Reimane apgalvo: iesniegums ir bijis jāraksta vienmēr – vismaz kopš tā brīža, kad pabalstu sāka pārskaitīt uz bankas kontu. Viņa ir pārsteigta, ka daudzbērnu mamma ir aizmirsusi par šo.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • 0
    raitis 17.04.2019, 11:05:43

    visa latvijas likumdošana sastāv no tautas pakļaušanu līdz tautas maksimālai apgrūtināšanai jeb tautas lagalai apzagšanai

  • 0
    Krišs Daugulis 17.04.2019, 11:59:26

    Vai nevar "pa kluso" veikt izmaiņas likumā, lai turpmāk no strādājošo darba samaksas VSAA varētu saņemt savu "nodevu", tikai pēc iesnieguma uzrakstīšanas nodarbinātajam un darba devējam?

  • -1
    masii 17.04.2019, 12:20:00

    nu kaut kā dīvaini... nav jau to pabalstu tik daudz, lai nevarētu atcerēties ko saņem un ko nē. Nu ja nav vajadzības katru eiro skaitīt kas ienāk kontā, tad tā var gadīties. bet pārsvarā jau visas mammas tak zin, kas viņām pienākas un ko saņem vai nesaņem

  • -1
    Svetlana Griba 17.04.2019, 13:31:39

    Un neviens nevareja pateikt??? Kur bija socialais dienests? 5 gadus???

  • 0
    Nif nifs 17.04.2019, 13:40:03

    Es tomēr arī brīnos, ka cilvēks to varēja nepamanīt. Piecus gadus! Bet nu no valsts puses tas ir ļoti cūciski. Vai neko nevarētu panākt arī ECT?

  • 0
    Kaspars Namsons 17.04.2019, 13:57:00

    Es gan ieteiktu ciiniities par taisniibu, kkad jauniibaa man policija pieshuma nepaklaushanos policijas likumiigajaam prasiibaam, tiesa bija riktiigs cirks, kur kaa liecinieki no policijas puses bija tie pashi koleegi civilajaas dreebees un viens alkshs kas arii meloja policistu labaa... kad pec tiesas ar to alkashu velejos parunaat kapec meloja, shis saka raudat un vnk aizmuka... taapat tiesaa bija protokola kopija, kas tika izlabota ar markieri peec pirmaas tiesas, kad biju noraadijis uz policistu meliem... protams tiesu zaudeeju... bet visur kur griezos lai cinitos par taisnibu, mani meginaja atrunaat - nav jeegas, neko nepanaksi, bus vel sliktaak, vispar dabusi lielas soda naudas utml. un arii kad mekleju kur palicis protokola originaals, jo principaa tas ir pieraadijums ka policisti falsificeeja informaaciju protokolaa - originala nekur nebija, ne policijas iecirknii, ne tiesaa - visi sutija viens pie otra... karoch tur ta viss notiek, viens otru piesedz

  • 0
    Kaspars Namsons 17.04.2019, 14:00:43

    principaa taa visa situacija bija laba lai uztaisitu pamatiigu veetru un soodiitu visus, saakot no ierindas policistiem liidz priekshnieciibai un ari tiesnesi un visas citas iesaistiitaas personas, arii to alkashu meli kas tiesa meloja... protokola originala pazushana ari ir smags parkapums jo tas ir pieradijums... sverigs dokuments... vnk biju jauns un stulbs, daudz nezinaju un aplauzos klausot tos kas tais struktuuraas mani atrunaaja ciiniities par taisnibu.

  • -4
    Latvija pāri visām! 17.04.2019, 13:58:47

    Tas pabalsts ir tik mazs, ka var arī nepamanīt.
    Reiz turīgākos laikos nepamanīju, kad man pus gadu maksāja mazāku, nekā runāts, algu.
    Bet, gods kam gods, darba devējs parādu atdeva.
    Nav jau valsts orgāni...

  • 0
    masii 17.04.2019, 15:32:06

    nu par 4.bērnu jau nemaz nav tik mazs

  • -3
    Latvija pāri visām! 17.04.2019, 14:02:27

    Kaspars Namsons -
    piekrītu, cīnīties vajag.
    Padomjlaikos tā vienu mentu līdz disciplīnārlietai novedu, kurš bija protokolā samelojis un neizlasot parakstīju.
    Prokuratūrā mani par to pamatoti parāja, bet visu izdarīja pēc taisnības.

  • 0
    Emīlija 17.04.2019, 14:14:01

    Nekad neviens pabalsts nav ticis piešķirts automātiski. Vienīgi kādreiz ģimenes valsts pabalstu sāka maksāt no bērna piedzimšanas, un iesniegumu vecāki rakstīja tajā pat reizē, kad iesniegumu par bērna piedzimšanas pabalstu.

  • -5
    Latvija pāri visām! 17.04.2019, 14:37:57

    Valsts orgāniem IR jāinformē īpaši, skaidri un pa tiešo - kas darāms iedzīvotājiem lai saņemtu to vai citu pienākošos pabalstu.
    Un šis pat nav no tiem, kur ierēdņi lemj - piešķirt vai nepiešķir, bet kas pienākas pēc fakta.
    Nevis, ka iedzīvotājam būtu jāorientējas juceklī - visās likumu peripetijās, kas ik pa brīdim mainās.

  • -1
    Maruta Broma 17.04.2019, 15:38:21

    Kārtējo reizi redzams,ka ierēdņi tikai aizpilda vietas- par pārējo tev jārūpējas pašam, un vēl brīnās ka viņus lamā.....

  • 0
    qwerty 17.04.2019, 16:01:49

    Cik ļoti , šie divi virsraksti , viens otru papildina -,,Teju piecus gadus nemaksāja pabalstu'' un ,,Latvijā turpina samazināties jaundzimušo skaits''

  • 0
    default 17.04.2019, 21:43:36

    Pamēģini šai valstij kaut centu palikt parādā. ATCERēSIES, iz*rāzīs pēc pilnas programmas, iztiesās, un uzrēķinās 500-1000% pa virsu! Un vēl iemetīs melnajā sarakstā.

  • 0
    Valdis Valdis 18.04.2019, 07:36:24

    Acīm raugot nepamanīja,jo ģimenē naudas bija pietiekoši!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: