Pašvaldību budžetiem no nodokļiem iepriekš plānoto 19,6% vietā novirzīs 19,4%, informēja Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). Aivars Lembergs izsaka savu viedokli šajā jautājumā un arī to, kā šīs izmaiņas skars Ventspils pašvaldību.

Trešdien ticis parakstīts LPS un Ministru kabineta 2019. gada vienošanās un domstarpību protokols. LPS atzina, ka šajā protokolā palikuši vairāki pašvaldībām būtiski jautājumi, par kuriem nav panākta vienošanās, tomēr par svarīgākajiem - nodokļu ieņēmumiem un aizdevumiem - vienošanās tomēr rasta.

LPS jau pirms valsts budžeta apstiprināšanas vairākkārtīgi norādīja, ka pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumiem kopā ar speciālo dotāciju jābūt 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem. Šāda vienošanās ar Finanšu ministriju (FM) tika panākta pašreizējās nodokļu reformas kontekstā.

LPS skaidroja, ka šī pieeja ir būtiska, lai nodrošinātu pašvaldību budžetu stabilitāti un nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā. Tomēr, sākot sarunas par šī gada vienošanās un domstarpību protokolu, FM piedāvāja nodokļu ieņēmumus garantēt ne mazāk kā 1,47 miljarda eiro jeb 19,4% apmērā, līdzšinējo nepieciešamo 19,6% vietā.

Šo piedāvājumu izvērtēja gan LPS valde, gan dome un tika panākta vienošanās, ar piebildi, ka atkāpe no 19,6% ir tikai 2019.gadā. Par pašvaldību budžetiem novirzāmo nodokļu apmēru nākamajiem gadiem tiks sākta jauna diskusija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: