Bijušais ventspilnieks žurnālists Viktors Murzins pārliecinājies, ka drošības kontrole Krievijas lidostās ir nepietiekama un ne valsts viesi, ne iedzīvotāji nevar justies droši. Valdība ļauj komersantiem taupīt uz drošības rēķina.

Viktors Murzins, kas šobrīd dzīvo Maskavā, pagājušajā nedēļā divas reizes bijis Domodedovas lidostā. «Pirmajā reizē pavadīju sievu. Viņa lidoja uz Jamalu, lai palīdzētu vecākajai meitai, kam piedzimis otrs bērns. Otrajā reizē pavadīju jaunāko meitu ar ģimeni, kuri devās atpūsties uz Ēģipti. Mēs gājām cauri tai ieejai, kur nedarbojās pasažieru un pavadītāju pārbaudes iekārta. Kāpēc tā nedarbojās? Var jau aizbildināties ar krievu gan jau, ar ierēdņu korupciju utt. Taču patiesībā galvenais iemesls slēpjas elementārā komercstruktūru, kam pieder šī biznesa daļa, skopumā. Tās visvisādi, tiklīdz rodas iespēja, samazina savus izdevumus: atslēdz iekārtas, samazina operatoru skaitu.»

Pēdējo mēnešu laikā Domodedovas lidostā uz pusi esot ticis samazināts drošības personāls. «Valstij, Satiksmes ministrijai, manuprāt, stingri jākontrolē šis svarīgais Krievijas pilsoņu un viesu drošības posms. Jābūt noteiktiem standartiem, ko nedrīkst pārkāpt un par kuru pārkāpšanu ir jāsaņem krimināls sods,» savu nostāju pauž Maskavas iedzīvotājs Murzins.

Tieši šis posms traģiskajā teroraktā arī izrādījās izšķirošais. Sprādzienā, kas nogranda vienā no Krievijas lielākajām lidostām, cieta 180 cilvēki – 35 gāja bojā, pārējie tika ievainoti. Starp bojā gājušajiem ir arī vairāki ārvalstu pilsoņi. Ziņas par cietušajiem no Latvijas nav. Vairāku personu identifikācija vēl aizvien turpinās.

Sprādziens pirmdienas pēcpusdienā nogranda lidostas starptautisko reisu termināļu bagāžas izsniegšanas zālē. To, domājams, sarīkoja terorists pašnāvnieks. Atbildību neviens no teroristiskajiem grupējumiem vēl pagaidām nav uzņēmies. Daudzu bojā gājušo mirstīgās atliekas sadurstījušas metāla šķembas, jo spridzeklis bijis pildīts ar skrūvēm un naglām.

Aculiecinieki stāsta, ka uzsprāgusi kādas melnai parandžai līdzīgās drēbēs tērptas sievietes bagāža. Pirms sprādziena izkliegti vārdi: «Es jūs visus nogalināšu!» Iespējamajai teroristei galvā bijusi hidžabam līdzīga galvassega, kas pilnībā aizsegusi sievietes seju.

«Galvenā atbildība, protams, ir jāuzņemas valstij, nevis specdienestiem,» uzskata Viktors Murzins, kas savā valstī un pilsētā šobrīd nejūtas drošs. Līdzīgs noskaņojums ir visiem. «Skaidrs, ka Krievija teritorijas ziņā ir ļoti liela, ka ir ļoti grūti to vadīt no Maskavas, ka ierēdņiem uz vietas jābūt atbildīgiem vienlīdz ar Valsts prezidentu un Ministru prezidentu. Taču, pēc operatīvajiem datiem, pērn tikai Ziemeļkaukāzā vien notikuši vairāk nekā 90 terorakti, 18 šahīdu spridzināšanas, bet pagājušā gada 29. martā – divi terorakti Maskavas metro, kas paņēma 35 cilvēku dzīvības. Šai kritiskajai masai tā vai citādi vajadzēja izpausties,» uzskata Murzins, uzsverot, ka pastiprinātu drošības kontroli sabiedriskajās vietās, kurās pastāv terora draudi, Krievijā vajadzēja ieviest jau sen. Signāli un situācija Ziemeļkaukāzā deva pamatotus iemeslus to darīt.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs šobrīd izsludinājis īpašu drošības režīmu valsts transporta mezglos, norādot, ka nepieciešams ieviest īpašu režīmu visās lidostās un transporta mezglos.

Kā uzsvēra Medvedevs, notikušais apliecina, ka spēkā esošie drošības noteikumi netiekot pilnībā ievēroti. Vienlaikus prezidents deva uzdevumu varas iestādēm sniegt ārkārtas palīdzību tiem cilvēkiem, kas cietuši sprādzienā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: