11. novembrī, Lāčplēša dienā, Ventspilī tika atklāta Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem veltītā piemiņas stēla, kas ir uzstādīta esplanādē, pie Ventspils pilsētas domes ēkas. Piemiņas stēla ir veltīta 15 Ventspils pilsētā un novadā dzimušiem Brīvības cīņu kareivjiem, kas ir tikuši apbalvoti ar Lāčplēša kara ordeni.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, visas Latvijas pašvaldības tika aicinātas apzināt savā pilsētā vai novadā dzimušos Lāčplēša kara ordeņa kavalierus un tiem uzstādīt piemiņas stēlas. Idejas iniciatora Jaunsardzes un informācijas centra iecere paredz, ka šādas stēlas turpmāk varētu kalpot kā visā valstī atpazīstamas piemiņas vietas, kur Lāčplēša dienā pulcēties cilvēkiem, lai godinātu Latvijas brīvības cīņu varoņus, tādēļ pašvaldības tika aicinātas piemiņas vietas veidot pēc vienota, mākslinieka Jāņa Strupuļa izstrādāta piemiņas stēlas meta. Simboliski stēlu izgatavošanai izvēlēts gaiši pelēks Somijas granīts, kas ir nācis no tām pašām akmeņlauztuvēm, kur savulaik tika iegūts granīts Brīvības piemineklim, un piemiņas zīmes pamatne ir izgatavota no Latvijas laukakmens. Stēlas augšdaļā ir iekalts Lāčplēša kara ordeņa bareljefs, zem tā - ordeņa devīze PAR LATVIJU un Latvijas brīvības cīņu kara gadi 1918 - 1920. Zemāk seko Ventspils pilsētā un novadā dzimušo Lāčplēša kara ordeņa kavalieru vārdi, dienesta pakāpes un dzīves gadi. Piemiņas zīmē ir izmantots unikāls burtu veids, kas sākotnēji tika izstrādāts un izmantots Rīgas Brāļu kapu ansamblī.

Ventspils pilsētas pašvaldība 2017. gadā atbalstīja ieceri uzstādīt piemiņas stēlu Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem, finansējot un organizējot stēlas izgatavošanu un uzstādīšanu Latvijas valsts simtgades gadā. Ventspilī uzstādītā stēla godina gan Ventspils pilsētā, gan Ventspils novadā dzimušos Latvijas brīvības cīņu varoņus, kopumā piecpadsmit.

Ventspilī dzimušie Lāčplēša kara ordeņa kavalieri ir:

- pulkvedis Alfrēds Audze,

- pulkvedis-leitnants Pauls Celle,

- pulkvedis-leitnants Augusts Krišjānis,

- pulkvedis – leitnants Sergejs Lagzdiņš,

- kapteinis Jāzeps Kohs,

- kapteinis Ernests Emīls Veinbergs,

- virsleitnants Teodors Krišjānis,

- apakšvirsnieks Didžus Grunte,

- virsseržants Ansis Tramdahs,

- seržants Konstantīns Bumovskis,

- seržants Paulis Strautiņš,

- kaprālis Fricis Strautiņš,

- didžkareivis Augusts Rudzājs,

- kareivis Kārlis Nīcmanis,

- kareivis Eduards Puķītis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: