Arī Augstākā tiesa noraidījusi bijušās Ventspils Augstskolas (VeA) rektores Gitas Rēvaldes sūdzību lietā par viņas atstādināšanu no rektora amata, informēja augstskolas vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Inta Ozola.

Tiesa konstatējusi, ka Satversmes sapulce rīkojusies savas brīvības ietvaros un Satversmes sapulces lēmuma pieņemšanā nav konstatēti būtiski procesuālie pārkāpumi. Ņemot vērā šos apstākļus, tiesa uzskata, ka Rēvaldes pieteikums ir nepamatots un līdz ar to noraidāms, par tiesas lēmumu informēja augstskolā.

Augstākās tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, Rēvalde vērsās Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu atzīt par spēkā neesošu VeA Satversmes sapulces 2016.gada 25.maija lēmumu, ar kuru viņa atcelta no rektores amata kā uzticību zaudējusi.

Tiesa viņas pieteikumu noraidīja. Kā toreiz informēja tiesā, spriedumā norādīts, ka darbībai rektora amatā ir izteikts uzticības raksturs, līdz ar to Satversmes sapulce, pieņemot lēmumu par rektora atcelšanu no amata, bauda plašu rīcības brīvību.

Pārbaudot, vai Satversmes sapulces pieņemtais lēmums nav patvaļīgs, tiesa secināja, ka Rēvalde zaudēja uzticību, jo apšaubīja Satversmes sapulces un Senāta kompetenci, pauda noraidošu attieksmi pret viņas darbības izvērtēšanu Satversmes sapulces sēdē un nevēlējās Satversmes sapulces pārstāvjiem skaidrot radušās nesaskaņas ar Ventspils domi.

Tiesa atzina, ka Rēvalde augstskolas iekšējā pārvaldē nav ievērojusi labas pārvaldības principu, kas pats par sevi ir pietiekams pamats uzticības zaudēšanai un līdz ar to attaisno Rēvaldes atbrīvošanu no rektora amata. Tiesa arī neguva pārliecību par to, ka Satversmes sapulces lēmuma pieņemšana būtu panākta Ventspils pilsētas domes ietekmē.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiesa atzina, ka pārsūdzētais lēmums par Rēvaldes atcelšanu no amata pieņemts Satversmes sapulces rīcības brīvības tvērumā, kā arī tā pieņemšanā nav konstatējami būtiski procesuālie pārkāpumi.

Tomēr Rēvalde šo spriedumu pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā, kas viņas prasību arī noraidīja, tāpēc Rēvalde iesniedza kasācijas sūdzību.

Šī gada sākumā augstskolas rektora amatā tika ievēlēts augstskolas mācību prorektors Krēsliņš.

Arī Rēvalde pieteicās konkursā uz VeA rektora amatu, bet vēlēšanu dienā savu kandidatūru atsauca, skaidrojot, ka saņēmusi no tiesas skaidrojumu, ka gadījumā, ja tiesa pieņems viņai pozitīvu lēmumu un atjaunos viņu VeA rektora amatā, jaunievēlētais rektors varot zaudēt ieņemto amatu.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -6
    Гроссмейстер 15.08.2018, 10:46:36

    Nu burvīgi, Rēvaldei pašai jau sen vajadzēja saprast, ka ar tiesašanos neko nepanāks, jo VeA Satversmes sapulcei IR tiesības atstādināt rektoru no amata, un meklēt tur kādu pārkapumu, un gadiem staigāt pa tiesām - tas ir muļķīgi. Nu tagad šai tiesāšanas sāgai ir pielikts trekns punkts!

  • -5
    Nif nifs 15.08.2018, 15:48:34

    Neprata dāma ar godu atkāpties.

  • -2
    Ivars Jansons 15.08.2018, 22:22:04

    Pavisam īsi, - VeA rektoram jābūt klausīgam, jo sevišķi naudas lietās...
    Vai ne, kurator??? Va ta kurators visam VeA personālam ir izstāstījis, kas notiek Pārventā???

  • -3
    Гроссмейстер 16.08.2018, 00:05:15

    Un kas tad notiek Pārventā? Ja plāno atskaņot veco plati par indēšanu, tad, rekur ir: AS "Ventspils Tirdzniecības ostas" indē iedzīvotājus, bet pieder šīs uzņēmums tam pašam, kas finansē tavu partiju.

  • 0
    Ivars Jansons 16.08.2018, 08:59:28

    Par ko tad Lielmeistaram ir piemaksa pie aldziņas? Vai piemaksa bija arī bijušajam VeA rektoram Jānim Eglītim ( lai viņam vieglas smiltis )???

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: